Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Güneşten elektrik üretmekte geciktik. Değişik nedenleri var. İlk yatırımı pahalı. Üretim için geniş alana ihtiyaç var. Işığı elektriğe çevirecek güneş panellerini ithal ediyoruz.

1 megavat kurulu güç, yılda 1.7 milyon kilovatsaat elektrik üretiyor. 1 megavat kurulu güce sahip 40 bin güneş panelini döşemek için 17-18 dönüm araziye ihtiyaç var. Böyle bir tesisin maliyeti 1 milyon euro. Yatırım için yapılan harcamanın 360 bin-400 bin euro’su güneş panellerinin bedeli.

Bugüne kadar Türkiye’de kurulu elektrik gücünün sadece % 1’i güneş enerjisi üretmek için kuruldu.

Haberin Devamı

Geçen yılın 273 milyar kWh elektrik tüketiminde güneş enerjisinin payı binde 1 idi.

Enerji Bakanlığı, güneş enerjisine geçişin yolunu açmak için önemli bir proje hazırladı.

Konya-Karapınar’da güneş panellerinin yerleştirilmesi için 17-18 bin dönümlük arazi tahsis edildi. Ana şebekeye bağlantı imkânı sağlandı.

Panel üretimi önemli

Yatırım yapacaklardan istenen, 2 yıl içinde yatırımın tamamlanması. Yatırımda kullanılacak güneş panellerinin Türkiye’de üretimine başlanması. Üretimde ilk yıl % 60, ikinci yıl % 70 yerli katkı oranının gerçekleştirilmesi. Bu arada araştırma ve geliştirmeye önem verilerek, iç ve dış pazar için üretimin geliştirilmesi. Yatırımcı grup yılda en az 500 megavatlık (yatırımda kullanılacak panellerin yarısı kadar) güneş paneli üretecek.

Buna karşılık, devlet, yatırımcılardan 15 yıl süreyle elektriği kilovatı 6.99 sentten satın alacak.

İthalattan kurtulmalıyız

Türk ve Güney Kore ortaklığıyla gerçekleşecek projenin yatırım tutarının 1 milyar 300 milyon dolar olduğu belirtiliyor.

Proje tamamlandığında yılda 1 milyar 700 milyon kWh elektrik üretecek. Güneşten üretilecek bu elektrik şimdiki elektrik tüketiminin yüzde yarımı dolayında ama bu bir başlangıç. Arkası gelecek.

Enerji politikamızın esası (1) İthalata bağlı üretimi azaltmak (2) Fosil kaynaklı yakıt kullanımından, yenilenebilir kaynaklara yönelmek olarak belirlendi.

Geçen yılın toplam üretiminde doğal gaz kullanan santrallerin payı % 32, linyit kullanan santrallerin payı % 38, ithal kömür kullanan santraların payı % 19, baraj ve akarsulardan üretim yapan santraların payı % 25, rüzgâr santrallerinin payı % 4.5’ti.

Haberin Devamı

Su, rüzgâr, jeotermal ve güneş kaynaklı üretimi artırmaya mecburuz. Hem dolara bağımlılıktan kurtulmak hem de çevre-yaşam şartlarının iyileştirilmesi bunu gerektiriyor.