Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ramazan ayının olmazsa olmaz meyvesi hurma oldu.

Hurma sıcak iklimlerde yetişen bir meyvedir. Hurmanın anavatanı Arabistan Yarımadası ve Kuzey Afrika’dır.

Ramazan ayında hurmaya ilginin kaynağı, Kuran-ı Kerim ve Hadis-i Şerif’lerdir.

Kuran-ı Kerim’de hurmadan üzüm, zeytin ve narla birlikte söz edilir. Bu dört meyvenin adı genelde birlikte geçer.

Sahurun hurmayla olması, oruçlunun hurmayla iftar etmesi ise Hadis-i Şerif’lere dayalı oluşmuş âdetlerdir.

Kuran-ı Kerim’de 18 surenin 24 ayetinde hurma, üzüm, zeytin ve narla ilgili buyruklar yer alır.

Haberin Devamı

Zaman içinde, Kuran-ı Kerim’de hurmayla birlikte sözü edilen meyvelerden üzüm, zeytin ve nara olan ilgi azalırken, hurmaya ilgi arttı.

Sağlığa yararlı

Hurma, yağ, protein ve karbonhidratı içeren bir meyvedir.

Enerji verir. Vücuttaki kanın yenilenmesini sağlar. İçinde bulunan kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, demir ve sodyum mineralleriyle meyve şekeri açısından da zengin bir besindir.

Türkiye’de hurma tüketimi giderek artıyor. 2011 yılında hurma ithalatı 15 bin tondu. Son bilgilere göre, yıllık ithalat 25 bin tona yükseldi. 13 ülkeden yapılan ithalata 30 milyon dolar dolayında ödeme yapıyoruz.

Hükümet geçen yıl hurma ithalatında gümrük vergisini sıfırladı.

Hurma ithalatının yüzde 95’ini 5 ülkeden yapıyoruz. Sırasıyla İran, Tunus, S. Arabistan, İsrail ve Filistin en fazla ithalat yaptığımız 5 hurma üreticisi ülke.

99 çeşidi var

Hurmanın 99 çeşidinin olduğu söylenir. Mebrum, Medjul, Acve, Sugai, Safavi, Berni, Hudri, Anber ve Sukkeriye yaş hurma en çok bilinen hurma çeşitleri.

Ülkemizde en çok Medine hurmaları ile Acve hurmaları talep görüyor.

Acve cinsi kısıtlı bir bölgede yetişmesi ve yüksek talep nedeniyle genellikle en pahalı hurma. Daha sonra Medjul cinsleri ve diğer Medine hurma çeşitleri geliyor. Yaş hurmanın muhafazası ve taşınması güç. Bu nedenle kısıtlı miktarda ve genellikle sonbahar aylarında ithal ediliyor. İran, Tunus, Cezayir hurmaları en ucuz hurmalar.

Bu Ramazan ayı hurma fiyatları 30 TL ile 100 TL arasında.

Doğan Heper

Doğan Heper’i kaybettik. Doğan Heper, “Milliyet”in “hafızası” idi. Kurumların kimliklerinin devamı, kurumlarda çalışanların devamlılığına, çalışanların kurumlarına sahip çıkmalarına bağlıdır. Doğan Heper’in hayatı Milliyet idi. Her gün Milliyet’te yaşıyor, Milliyet’i yaşıyordu. Her bakımdan örnek alınacak bir gazeteci idi. Allah rahmet eylesin.