Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İmalat Sanayi (PMI endeksi) “Satın Alma Yöneticileri Endeksi” imalat sanayinde şubat ayında toparlanma işareti verdi.

Aralık ayında 47.7 iken, ocak ayında 48.7’ye yükselen endeks, şubat ayında 49.7 oldu.

Türkiye’de ve bir çok ülkede, ekonomideki gelişmeler kısaltılmış adı ile PMI endeksinden (Purchasing Manager Index), “Satın Alma Yöneticileri Endeksi”nden izleniyor.

Bu endeks ülkenin önde gelen büyük şirketlerin satın almalarından sorumlu yöneticilerin değerlemelerinden oluşuyor.

5 farklı değişim

Endeks, satın alma yöneticilerinin değerlemelerine dayalı olarak hazırlanırken, 5 farklı göstergedeki değişimler endekse değişik ağırlıklarda yansıtılıyor.

Haberin Devamı

(1) Yeni siparişlerin durumu yüzde 30 ağırlıkta, (2) Üretimdeki değişim yüzde 25 ağırlıkta, (3) İstihdam durumu yüzde 20 Ağırlıkta, (4) Tedarikçilerin teslim süreleri yüzde 15 (ters yönlü olarak) ağırlıkta, (5) Girdi stokundaki değişim yüzde 10 ağırlıkta genel endekse yansıyor. Endeks sonuçları:

50’nin altında kalması ekonomide kötü gidişin sürdüğünü gösteriyor. 50’ye yaklaşıldıkça kötüden iyiye gidiş başlıyor.

Endeks 50’nin üzerinde ise ekonomide iyileşme var. 50’nin üzerindeki gelişmeler, iyiliğin arttığının işareti.

ABD’de imalat sanayi PMI endeksi 1 Mart’ta 54.2 olarak açıklandı. Bekleyiş 54.4 idi. 1 Şubat’ta 55.0 olan endeks 21 Şubat’ta 54.3 olmuştu. Bu gelişme iyilikte geriye gidişe işaret ediyor.

İyileşme yaşanıyor

Bizde imalat sanayi PMI endeksi yıllar ve aylar itibariyle büyük dalgalanma gösteriyor. Şubat 2016’dan bu yana bir türlü 50’nin üzerine çıkamadı. Yıl ortalaması 48.8 oldu. 2016 Ağustos ayında 47.0‘ye gerileyen PMI endeksi Ekim’de 49.8’e yükseldikten sonra Aralıkta 47.7’ye gerilemişti. Endeksin ocak ayında 48.7’ye, Şubat’ta 49.7’ye yükselmesi, ekonomide iyiye gidiş ümidi veriyor.

IHS Markit Economics, otuz kadar ülkede PMI endekslerinin düzenlenmesine katkıda bulunan uluslararası bir kuruluş. 2015 Eylül ayından bu yana, ISO ile ortaklaşa çalışma ile, Türkiye geneli için ve İstanbul için PMI endeksleri düzenleniyor. Ay içindeki gelişmeler, bir sonraki ayın ilk günü açıklanıyor. İstanbul için ayrı bir endeks düzenleniyor. İstanbul imalat sanayi için düzenlenen PMI endeksi 2017 şubat ayında 48.0 olarak açıklandı. 2016 yılı ortalaması 49.0 idi.

Haberin Devamı

(MÜSİAD, her ay ISO’nun PMI endeksi benzeri bir endeks çalışması yürütüyor. SAMEKS Endeksi de şubat ayında ekonomide canlanma işareti veriyor. Bu endeks çalışmasını da bir başka yazıda anlatacağım.)