Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gazetede yazı yazanlar-dan biri olarak sorumluluğumuz halka (okuyucuya) gerçekleri anlatmak. Felaket tellallığı yapmadan, moral bozmadan gerçekleri yazmak.

Özel sektör meslek kuruluşlarının başında bulunanlar, politikacılar genelde halka “moral vermek” amacıyla, olan bitenin tatlı, olumlu yanlarını öne çıkarıyorlar.

Bunun bir iyi, bir kötü yanı var. Halkın morali bozulmuyor. Fakat sorunların büyüklüğü gözden kaçıyor. Örneğin, son günlerde ihracat ve turizm konusunda verilen iyimser mesajlarla gerçek arasında büyük fark var.

Haberin Devamı

İhracatı artıramıyoruz

1) TİM’e göre, temmuz ihracatı yüzde 31.2 arttı. Rekor kırdık.

Salı günü, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), temmuz ihracat rakamlarını açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “TÜİK verilerine göre 2011 yılı ağustos ayında yakaladığımız yüzde 31.9’luk artıştan sonra gelen en yüksek oran. Yani son 6 yılın en iyi, son 8 yılın en iyi 2. performansı” dedi.

2) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na göre ihracatta yüzde 28.6 artış var.

Dün Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 2017 temmuz ayı geçici ihracat ve ithalat rakamlarını açıkladı. Geçici dış ticaret verilerine göre, temmuz ihracatı 12 milyar 644 milyon dolar, ithalatı ise 21 milyar 432 milyon dolar.

Bu açıklamalara göre ihracatımız artıyor. Hele hele temmuzda patladı.

Dikkat buyurunuz, ihracatımız neye göre artıyor? Temmuz 2016’ya göre artıyor. Temmuz 2016 darbe girişimi belasını yaşadığımız ay. Bir ay önce 12.8 milyar dolar olan ihracat rakamı 9.8 milyar dolara gerilemiş.

İşte o gerilemiş rakam ile Temmuz 2017’yi karşılaştırarak rekordan söz ediyoruz. Halbuki temmuz ihracatı düşük. Haziranın 13.1 milyar dolarlık ihracatının gerisinde. Şubattan bu yana bir aydaki en düşük ihracat.

Bunları neden yazıyorum? Kendimizi kandırmayalım. İhracat gerilerken, rekorlardan söz etmek doğru olmuyor.

Turizmde sorun sürüyor

Yılın ilk yarısında ziyaretçi sayısında ve turizm gelirlerinde artış görülmesi turizmde sorunların sona erdiği şeklinde kamuoyuna yansıtılmaya başladı.

1) Ziyaretçi sayısında artış var ama ziyaretçi yapısı değişti. Batılı, varlıklı ziyaretçi gelmiyor. Gelenler her şey dahil programıyla gelen ucuzcu ziyaretçiler.

Haberin Devamı

2) Turistik tesisler fiyat kırmaya devam ediyor. Oda fiyatlarında Avrupa’nın en ucuzcusu olduk.

Haziran ayında Yunanistan’da doluluk oranı yüzde 82.2 iken, bizde yüzde 44.6 oldu. Yunanlılar bizim 5 yıldızlı tesislerle mukayese edilemeyecek tesislerde odaları 144 euro’dan satarken, biz 69 euro’dan satıyoruz. Geçen yılın 75 euro fiyatını bu yıl 69’a indirdik.

Bazı meslek dernekleri temsilcileri ile bazı politikacılar, “turizmde eski günlere dönülmeye başlandığını” söylüyor.

Avrupa’dan varlıklı turist girişi başlamadan turizm sektöründe eski günlere dönmek imkânsız.

İhracatta ve turizmde olan bitenleri gerçekçi gözle değerlendiremezsek, sorunları çözemeyiz.