Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ramazan ihtiyaç sahiplerine ilginin arttığı aydır. Suriyeli göçmenler nedeniyle ihtiyaç sahiplerinin sayıları çoğaldı.

Suriyelilerin, çoğu yer yurt sahibi değil. Hemen her şehirde sokaklarda yardım arayışında.

Devlet büyük ölçüde yardım sağlıyor ama yetmiyor. Çünkü sığınmacı sayısı fazla. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi, Türkiye’ye sığınan ve biyometrik kimlik kartları verilerek kayıt altına alınan Suriyelilerin sayısının 2 milyon 969 bin olduğunu açıkladı. 1 milyon 376 bin 588’i kadın. İçişleri Bakanlığı’nın açıklamalarına göre, sığınmacıların 1 milyon 351 bini 18 yaşın altında.

Haberin Devamı

Sınırdan geçenlere ek olarak Suriyeli aileler, ülkemizde 356 bin 337 çocuk daha doğurdu. Mehmet Y. Yılmaz diyor ki; “Doğurganlık hızına bakacak olursak, artık Suriye’den yeni göç almasak bile Türkiye’deki Suriyelilerin sayısının katlanarak artacağını söyleyebiliriz.

Nasıl uyum sağlayacaklar?

Bu insanlar bu ülkeye nasıl uyum sağlayacaklar, nasıl bir arada yaşayacağız, bununla ilgili etkili bir devlet politikası da ortada yok.

18 yaşın altında, eğitimi ve mesleği olmayan 1 milyondan fazla gencin üzerine bir de Türkiye’de giderek artan işsizliği ekleyince tehlikenin ne kadar büyüdüğünü ve gelecekte nelere yol açabileceğini görmemek mümkün değil.”

New York Üniversitesi öğretim üyesi Selçuk Y. Şirin’in Suriyeli sığınmacıların çocuklarıyla ilgili bir araştırmaya dayalı değerlemelerini izledim. Selçuk Y. Şirin diyor ki; “Sığınmacıların çocukları ne yapıyor? İhtiyaçları nedir? Bu konulara gereken önemi vermiyoruz.

Bu çocukların dörtte biri, ailelerinden en az bir kişiyi savaşta kaybetmiş. Üçte biri fiziki şiddete maruz kalmış.

Genellikle travma yaşamış, depresyon sorunu olan bu çocuklardan lise çağında olanların yüzde 90‘ı okulda değil. Ortaokul çağında olanların Yüzde 70’i okulda değil. İlkokul çağında olanların yarıdan fazlası okulda değil.

Çocuklar tamamen yabancı bir çevrede. Çoğu Türkçe bilmiyor. Açlık düzeyi altında bir yaşam sürüyor.

Bu çocukları ne yapacağız?

Bu ülkeye kendi tercihleriyle gelmediler. Savaş şartları ve ailelerin tercihi onları buralara sürükledi. Bu çocuklara önümüzdeki üç dört yıllık sürede ulaşamazsak, terör, uyuşturucu ve suç örgütleri onlara ulaşacak.”

Haberin Devamı

Selçuk Y. Şirin, son yıllarda adı çok duyulan terör örgütlerinin, Suriyelilerin göçüne benzer büyük göç olayları sonucu, sığınmacı topluluklar içinden kaynaklandığını hatırlatıyor. Afganlıların Pakistan’a göçünün “Taliban” hareketini, Ortadoğu’daki göçün “IŞİD” hareketini yarattığına dikkat çekiyor.

Sığınmacıların karınlarını doyurmak, onlara barınma imkânı sağlamak zorundayız. Bu yetmiyor. Türkiye’deki yaşam şartlarına uymaları için özel programlara ihtiyaç var. Türkiye’de yaşayacak çocuklarının Türk çocukları ile birlikte, Türk eğitim sistemine göre yetişmelerini sağlamak zorundayız. İşsizlere iş bulmak zorundayız.

Bunlar ciddi çalışmaları gerektiriyor. Bunları geciktirmeyelim. Ama Ramazan ayında, şehir sokaklarındaki taşıt araçlarının önünü keserek yardım bekleyen sığınmacılara özel ilgi göstermeyi de ihmal etmeyelim.