Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Zengin fakir fark etmiyor. Hanelerimizde en çok meyve ve sebze ile makarna ve pilav yiyoruz.

Varlıklı kesim biraz daha fazla et tüketebiliyor ama düşük gelir grubundakiler de kırmızı et açığını beyaz etle karşılıyor. Metro Toptancı Market için Konda Araştırma Grubu’nun gerçekleştirdiği “Yeme İçme Değerleri ve Alışkanlıkları Araştırması”, ülke genelinde en varlıklı kesim ile en düşük kesimde beslenme alışkanlıklarının büyük fark göstermediğini ortaya koydu.

“Evde en fazla hangi yemek pişiyor?” sorusuna verilen ağırlıklı üç yanıt çorba, makarna ve pilav olurken, “En sevdiğiniz yemek nedir?” sorusunun yanıtlarında ise kırmızı et, dolma-sarma ve kuru fasulye başta geliyor.

Haberin Devamı

Daha sonra en sevilen yemekler, sebze yemekleri, pilav-makarna, kebap, etli yemekler, çorba, balık, köfte, tavuk, mantı olarak sıralanıyor.

Yüksek gelir grubundakiler haftada iki kez et yerken, düşük gelir grubundakiler ise haftada 1 kez et yiyebiliyor. Düşük gelir grubu haftada 279 gram et ve tavuk tüketebilirken bu rakam yüksek gelir grubuna giren kişilerde 645 grama çıkıyor.

Halkımız eti seviyor

Araştırmaya göre para sıkıntısı olmaması durumunda Türkiye’de insanların buzdolabında en çok görmek istediği ürün % 62.3 ile et ve et ürünleri. Sebze ve meyve % 8.8 ile ikinci sırada. Et ve et ürünlerine duyulan özlemin kaynağında fiyat ve gelir sorunu yatıyor.

Türk insanının para derdi olmadan en çok almak istediği maddeler % 62.3 ile et ve et ürünleri,% 8.8 ile sebze ve meyve, % 4.1 ile balık,% 3.5 ile abur cubur yiyecek-pasta, % 3.3 ile peynir ve % 2 ile alkollü içecekler.

Sağlıklı yaşam fırtınası, halkımızı etkilemiş durumda. Sağlıklı yaşam ile ilgisi söylemler halkın yeme-içme alışkanlıklarında değişim yapıyor. Halkımız “eskisine göre” şeker tüketimini % 39, tuzu % 35, yağı % 21, kızartmaları % 19, ekmeği % 17, unu % 14 azalttığını söylüyor. Halkımızın % 60’ından fazlası organik gıda tüketmek isteğinde. Veriler ağırlıklı olarak Türk toplumunda ailenin öneminin devam ettiğini gösteriyor. Yüzde 95’lik kesim akşam yemeğini aile üyeleriyle yiyor.

Haberin Devamı

Dışarıda yemek 30 TL

Kadın ve erkeğin çalışma şartlarının uzantısı olarak yüzde 40’a yakın insan öğle yemeğini dışarıda yiyor. Dışarıda kendi imkânlarıyla yemek yiyenler yemeğe ortalama 30 lira harcıyor.

Hanede gıda alışverişini % 32 ile erkekler ve yüzde 27 ile kadınlar gerçekleştiriyor. Zaman zaman kadın erkeğin birlikte alışveriş yapma alışkanlıkları % 32 dolayında. Alışveriş yapanların % 50’si ürün etiketlerinin üzerini okuduğunu ve okumaları gerektiğini düşünüyor.

Modern kesimde erkeklerin yüzde 49’u, geleneksel kesimde ise erkeklerin yüzde 60’ı mutfağa girmiyor. Alışverişte erkek mutfakta kadın hâkimiyeti devam ediyor. Toplam tüketim harcamalarımızın büyük kısmı gıda harcaması. Halkımızın ne yediği, ne içtiğini, gıda harcamalarının nereye gittiğini bilmekte yarar var. İşte onun için Yeme İçme Değerleri ve Alışkanlıkları Araştırması’nın bulguları önem taşıyor.