Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Hazine’nin altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası satışlarının ekim ayı başında başlayacağını açıkladı.

Tahvil ve sertifika satışlarıyla, yastık altındaki 300 milyar TL değerindeki 2 bin 200 ton altının ekonomiye kazandırılması bekleniyor.

Tahvil ve sertifika satışları İstanbul’dan başlanarak, sırayla tüm illerimizde yapılacak.

Altınlarını devlet güvencesi altında değerlendirmek isteyen yatırımcılar, bir haftalık süre içinde evlerinde ya da kasalarında sakladıkları altınları Ziraat Bankası şubelerine getirecekler.

Haberin Devamı

Getirilen altınların 24 ayar karşılığı belirlenecek. Talep toplanmasını takip eden hafta, Hazine Müsteşarlığı’nın altın karşılığı, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikaları Ziraat Bankası tarafından altını getirenlere dağıtılacak.

Tahvil paraya çevrilecek

Altın tahvili veya sertifikası satın alanlar isterlerse vade sonunu beklemeden, tahvili veya kira sertifikasını Ziraat Bankası’na geri satarak karşılığını Türk Lirası olarak alabilecek.

Tahvil veya sertifikayı sattığı tarihe kadarki işlemiş altın getirisi Türk Lirası olarak kazançlarını teşkil edecek.

Vade sonunda tahvil ve sertifika sahipleri isterlerse altın tahvili veya kira sertifikası karşılığı altını, bir kilogramlık külçe altın ya da Darphane tarafından basılan çeyrek altın olarak alabilecekler.

Altınların sisteme girmesiyle artan tasarruf miktarının hem faiz oranlarının gerilemesine destek olması hem de yatırımlar için ihtiyaç duyulan kaynağın büyüklüğünü artırması bekleniyor.

Tahvil ve kira sertifikası karşılığında toplanacak altınlar Hazinenin Merkez Bankası’ndaki hesabına yatırılacak. Böylece Merkez Bankası’nın brüt rezervlerinin güçlenmesine katkıda bulunacak.

‘Altın Günü’ne ilgi azaldı

Altın tahvili ve sertifikası sistemi yeni bir uygulama değil.

Bankaların 2011 yılından bu yana uyguladıkları “Altın Günleri”ne dayalı “Altın Mevduat Hesapları” sisteminin tahvil ve kira sertifikasına dönüştürülmüş şekli.

Altınları bankalar yerine Hazine toplayacak.

Bankalara “Altın Günleri”nde getirilen altınların 24 ayar karşılığı uzmanlarca belirleniyor. İsteyene 24 ayar altın karşılığında “Altın Mevduat Hesabı” açılıyor. Hesap sahibinin defterine hesabında kaç gram 24 ayar altın olduğu yazılıyor. Hesap sahibi hesabından para çekmek istediğinde, hesabındaki 24 ayar altının günlük fiyattan karşılığı TL olarak ödeniyor. Bazı bankalar (ve faizsiz finans kuruluşları) altın hesaplarına yıllık olarak (altının) yüzde 2.5’i oranında (altın olarak) faiz veya kâr payı eklemesi yapıyor.

Haberin Devamı

Bankalar “Altın Günleri” ile 2011 yılından bu yana 55-60 ton altın topladılar. Ancak son günlerde “Altın Günleri”ne ilgi azalmıştı.