Hacer Yeni

Hacer Yeni

yeni@doganburda.com

Tüm Yazıları

Yıllardır takipte olduğum eşsiz Tülay German stili, 15 Nisan’da karşımda olacak. Sanatçının kocaman güneş gözlükleri, uzun siyah saçları, ışıltılı elbisesi cazdan girecek, pop tınılı türkülerden çıkacak

Çekici bir varoluşçu eteği ve bu aralar neredeyse her erkeğin üzerinde gördüğüm asker ceketini istiyorum. Yanlış anlaşılmasın, darbeci değilim. Aslında dertliyim.
Ayağıma leopar desenli Lanvin babetlerimi geçirdim. Hava soğuk olsa da skinny jean-babet ikilisi için çorap en büyük ihanettir. İhanet etmedim. Üzerime Banu Bora ceketimi giydim. Şişhane’ye, İKSV’ye gittim. Beni buraya Türk pop müziğinin öncüsü Tülay German getirdi. Onun İstanbul Film Festivali’nde gösterilecek ”Kor ve Ateş Yılları” belgeseli. Bulamadığım bilet benim için bulundu. Yıllardır takipte olduğum eşsiz Tülay German stili 15 Nisan’da karşımda olacak. Sanatçının kocaman güneş gözlükleri, uzun siyah saçları, ışıltılı elbisesi cazdan girecek, pop tınılı türkülerden çıkacak. Kendisi, Paris’te 44 yıldan bu yana. Ona sevgiler yollanacak.
Paris stili, en çok da Balenciaga varoluşçudur hala. Bu stil trendleri umursamaz. Yüzde yüz mutluluk aramaz. Siyahtan asla bıkmaz. Sıra varoluşçu etekte. Geçen gün, genç tasarımcı Alexander Wang’inki, Harvey Nichols’ta tarafımca denendi, beğenildi. 150 TL’ydi. Daracıktı. Yerleri süpürecek kadar uzundu. Baldırıma kadar çıkan bir de yırtmacı vardı. Almadım. Beyoğlu’nda vardır sandım. Ama yok işte. Ah, Haider Ackermann’ın eteklerinden birine sahip olabilseydim! Tasarım dünyasının zirve adayı, Kolombiya doğumlu genç tasarımcı der ki: “Eteğinin boyunu kısaltma, bırak yerlerde sürünsün, uçları eskisin: Yaşamaya başlasın.”

Haberin Devamı

Darbeci Stili!
Şimdi asker ceketine geçtim. Ama söylediğim gibi, darbeci değilim. Türkiye’deki bazı anti-militaristlerin her nasılsa hayranı oldukları militarist ülkelerdeki moda dergileri, bir sayılarının tamamını askeri stile adarken, şıklığını göklere çıkarırken, ben geçenlerde hazırladığım ‘Yeni Sezon Modası’ yazı disizinde kendimi sansürledim. Asker ceketi alın demedim. İşte şimdi söylüyorum: Çok şık görünüyor. Ben de istiyorum. İyi ki Taraf gazetesinin moda yazarı yok. Bu sezon yazacak bir şey bulamazdı diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

Rosa Stili
Karnım acıkıp Kızılkayalar diyor. Üçüncü hamburgerimi yerken içeri 50’lerinde çok hoş bir kadın giriyor. Boynundaki leopar desenli eşarp nasıl da şık görünüyor. Dönüşte kitapçıya gidiyorum. Devrimci Rosa Luxemburg’un ölümünün 90’ıncı yılı, hakkındaki kitaplar bir sürü. Everest Yayınları’nınki bir başka: İçinde Rosa’nın posteri. Sade ama pahalı elbiseler giyermiş, parasının hesabını ekonomi politiğini bildiği gibi bilmezmiş. Kimse onu tek bir gün bile süklüm püklüm görmemiş. Alışveriş Rosa’nın kitabıyla bitmiş; asker ceketi, kararımı vermeden önce iyi düşünmemi istermiş, Alexander Wang etek adıma ayrılmış, beni beklermiş.