Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yüzlerce nükleer silahın tetiğini elinde tutan, Ukrayna’dan Gürcistan’a, Kırım’a, başka ülkelerin topraklarını işgal etmiş birisiniz, diyelim ki. Ve ancak Z kuşağının (hadi bilemedin, Y kuşağının) aşina olduğu “Pissed Jeans” müzik grubunu tanıyacaksınız. Sadece tanımakla kalmayacaksınız, şarkı sözlerini de ezbere bileceksiniz. Ve bunu, çatışmanıza ramak kaldığını söylediğiniz ABD’nin yeni başkanı size “Ya Suriye, ya biz!” diye meydan okurken kullanacaksınız. Bunu ancak adınız Putin ise yapabilirsiniz.
Putin, Pissed Jeans grubunun (bu ismi tercüme etmeye bile utanıyor insan) “Sıkıcı kızlar” isimli şarkısının nakarat bölümünü, Rusya’nın Suriye’nin kimyasal silah stokunu saklamaya çalıştığı şeklindeki Amerikan iddialarına karşı tekrar etti: “Sıkıcısınız, kızlar!” Amerika’nın 2003’te Irak’ı işgalinden önce de benzer mazeretler ürettiğini söyleyen Putin, “O zaman ‘Kitle imha silahları stoku var; bunu bulacağız’ diyorlardı. Şimdi ‘Kimyasal silah stoku var’ diyorlar” diyen Putin ekledi:
“Biz bu filmi gördük. Sıkıcısınız kızlar.”
Olayın videosunu gördüyseniz, açıklamayı izleyen gazetecilerin müzik dünyasındaki gelişmeleri Putin kadar yakından izlemediklerini, bu espriyi
pek anlamış görünmediklerinden
anlamış olmalısınız.
Trump’ın tehditlerini, hatta bunu Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı Moskova’ya göndererek Rusların yüzüne söyletmiş olmasını ciddiye almayan sadece Putin değil. ABD Kongre’sinin Demokratları
ve Muhafazakârları Trump’ın Suriye’ye yaptığı roket saldırısının Kongre’ye ait savaş yetkisini gasp etmek olduğunu açıklayarak, olayın genişlemesine izin vermeyeceklerini söylediler.
Roket saldırısının “ahlak” açısından uygun olduğunu vurgulamakla birlikte, önde gelen Muhafazakârlar, Obama’nın önünü arkasını düşünmeden “kırmızı çizgi” ilanından sonra içine düştüğü hareketsizliğin DAEŞ’i doğuran boşluğu yarattığını belirtiyorlar. Doğrudur, Amerika’nın 2011’den beri yapacağını söylediği şeyleri yapmaması, alacağını söylediği önlemleri almaması sadece teröristlerin işine yaradı. Obama, kendi eliyle oluşturduğu boşluğu, bu kez bir başka terör örgütünün elemanlarıyla doldurabileceğini sandı. Ona bu fikri verenlerin, “Ortadoğu’dan güvenli petrol akışını garanti etmek için” İslamcılık tehlikesi bulunmayan laik (ve hatta Marksist-Leninist) Kürtlerin kendilerine yardımcı olacağını söyleyenlerin gerçek planlarıyla ilgilenmedi bile. Oysa bu önerinin arkasında Ortadoğu’da, Birinci Dünya Savaşı sonrası yapılan “yeniden tasarım” çalışmalarının işe yaramadığı ve Batı dünyasının bu bölgede “ikinci bir İsrail’e ihtiyacı olduğu” fikri vardı. Obama’nın bu planı onayladığı izlenimini vermesi, sadece PYD-YPG teröristlerinin “fikirlere kapılmasına” sebep olmadı, aynı zamanda PKK’nın da Abdullah Öcalan’ın 2013 nevruz mesajını buruşturup suratına fırlatmalarına ve kazmalara davranıp hendekler kazmalarına sebep oldu.
Sonuç malum.
Şimdi de Trump’ın neredeyse üç ayı dolduran başlangıç çalışmaları sırasında bu fikri sanki onaylıyormuş gibi davranması, AB bürokratlarına ve bazı Avrupalı liderlere yanlış fikirler veriyor.
Bu çok sıkıcı kızlar! Biz bu filmi görmüştük!