Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkçesiyle “Fıstıklar” olan ama tüm dünyada “Peanuts” diye tanınan, afacan köpek Snoopy ile onun başarısız arkadaşı Charlie Brown ve mahalle arkadaşlarının günlük olaylarından ibaret bir günlük çizgi diziydi. Muhtemelen görmüş olmalısınız: Charlie Brown’ın insan gibi davranan ama hiç konuşmayan uçan kulübesiyle bir yaşam ustası olan köpeği Snoopy; çok çalışkan, yarı çatlak ve bencil Lucy ve diğerlerinin hikayelerini bilmeyen yok gibidir. Charlie Brown’ı “hayatta daima kaybeden” bir çocuk olarak tanımlarlar; ama Charlie Brown, sürekli hayatın anlamını sorgulayan ama asla karamsarlığa düşmeyen, başına gelen her felaketten olumlu ders çıkartarak bize hayata pozitif bakmayı öğreten ebedi iyimser bir tiptir. Bir tek olay hariç!

Haberin Devamı

Amerikalı çocukların tam kale maç yapamadıkları zaman oynadıkları bir futbol türü vardır. Birisi Amerikan futbolu topunu yere diker ve üst tarafını eliyle tutar; arkadaşı da gerilir koşarak gelir, topa vurur. Bir tür penaltı vuruşu alıştırması. Burada bu alıştırmanın işlemesi için topu tutan çocuğun, topu son saniyeye kadar tutmaya devam etmesi gerekir; yoksa elips şeklindeki top devrilir, penaltı atacak olan da topa vuramaz.

Charlie Brown, Lucy ile sık sık penaltı alıştırması yapar ve her seferinde Lucy elini toptan çeker, top devrilir; hızını alamayan Charlie Brown havaya fırlar ve sırt üstü, “güm” diye yere düşer. Her seferinde sonsuz bir iyi niyet ve güvenle Lucy’yi uyarır; “Bak bu sefer elini çekme yok! Tamam mı?” Lucy “Elbette Charlie Brown, biz iyi arkadaşız!” der, cesaret ve güven verir, ama yine son anda ya elini ya da tümüyle topu çeker. Charlie Brown, yine “gümm” diye yere yapışır. Lucy, soğukkanlı ve alaycı söylenir: “Sen iyi bir adamsın Charlie Brown!”

Charles Schulz tarafından yaratılan ve 2000 yılında devamı için kimseye güvenemeyip, tümüyle sona erdirilen bu dizi, geride güne Peanuts’sız başlayamayan milyonlarca bağımlı bıraktı. Türkiye’nin Avrupa’ya tam üyelik için başvurduğu 1963’den 10 yıl kadar önce yayın hayatına atıldı ve bir ara günlük 2400 gazetede birden yayınlandı. 50 yıl boyunca Charlie Brown, kaç kere güvendi Lucy’ye bilemiyorum. Dizinin Türkiye’de bir iki denemesi yapıldıysa da uzun ömürlü olmadı. TV’ler için yapılan animasyon dizisi, halen çocuk kanallarında oynuyor.

Haberin Devamı

Brexit müzakerelerini görüşmek için hafta sonu Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği liderleri, Konsey Başkanı Donald Tusk ile Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in 25 Mayıs’ta yapılacak NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmesi yönünde karar aldılar. Bu kararı, Almanya Başbakanı Angela Merkel açıkladı; Türkiye ile bozulan ilişkileri onarmanın yollarını arayacaklarını söyledi.

AB dışişleri bakanları da geçen hafta sonunda Malta’da buluştular ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu da davet ettiler. Toplantıda AB’nin Dışişleri Bakanı sayılan Federica Mogherini, “Türkiye istiyorsa kapı açık. Aramızda görmekten memnun oluruz” dedi.

Peanuts’ın belki de insana en çok
hayat dersi veren karesi, Lucy’nin bu lafı ettiği sahnesi olmuştur: “Sen iyi bir adamsın Charlie Brown!”