Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kendisi batacak ama daha kötüsü, savaş sona erse bile ABD’nin bataklığa çevirdiği Suriye uzun yıllar huzur ve sükûn bulamayacak. Derin ABD devleti ile, popülist siyasetin uzlaştığı nadir alanlardan birisi olarak Suriye, Trump’ın değil, NeoCon’ların çizdiği yoldan felakete doğru gidiyor.

Örneğin Münbiç: Trump’ın iki ayrı dışişleri bakanı ile yapılmış, üzerinde Dışişleri ve istihbarat komisyonlarının aylarca çalıştığı Münbiç yol haritası konusunda durum karışık. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO toplantısında “İstediğimiz yolu alamadık” derken ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Joseph Votel, “Olmamız gereken noktadayız” karşılığını veriyor.

Haberin Devamı

ABD ile sözde Münbiç mutabakatının ilk tarihi 4 Haziran. Bakanlar düzeyinde alınan karara göre kentteki PKK-PYD-YPG teröristleri 90 gün içinde ayrılacaklardı. Daha sonra, iki ülke güvenlik güçlerinin, YPG’den temizlenen bölgelere başka silahlı grupların sızmaması için ortak devriye faaliyetinde bulunması bu mutabakata eklendi. Devriye birliklerinden gelen raporlar merkezlerde ayrı ayrı değerlendirildi. ABD’nin “devriye oyalaması” YPG’li teröristlere yaradı ve bunlar 2015 Aralık ayında Türkiye’de PKK teröristlerinin yaptığını yaparak ABD’nin verdiği ağır iş makinaları ile kentin çevresine toplam 30 kilometre uzunluğunda hendek kazdılar.

Bu ABD’nin Suriye’nin başına ördüğü uzun vadeli çoraplardan sadece biridir. Suriye-Irak sınırında, ABD işgal komutanlığının PKK’lı teröristlerle yaptığı yeni anlaşma da bir başkasıdır. Sanki bu bölgeleri denetimine verdikleri, Türkiye’den gelmiş olan sözde “Kürt yönetimi”, Suriyeli Kürtleri temsil ediyormuş gibi, burada oluşturdukları “yerel yönetim” ile eğitim ve sağlık hizmetleri anlaşması imzaladılar.

Suriyeli Kürtlerin eğitimsizliği ve sağlık hizmetlerinden mahrum oluşu, katil Esat rejiminin ve BAAS diktasının ülkeyi iç savaşa sürükleyen adaletsizliklerinden sadece biridir. Ancak Suriye’deki insanlık dramının çözülebilmesi için önce ülkede savaşın sona ermesi ve seçim yapılması gerekiyor. ABD hariç, ilgili bütün taraflar, Suriye’nin komşuları Türkiye ve Irak, müttefiki İran ve Rusya, Cenevre ve Astana görüşmelerine katılan bütün kuruluşlar, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasında ısrar ettiklerine göre, bu ABD desteğindeki “yerel yönetim” kime hizmet edecektir? ABD’li NeoCon’lar bölgede İsrail ile İran arasında güvendikleri bir katman yaratma fikrini Irak’ta denediler. Nitekim, kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi, sadece ABD ve İsrail’in desteklediği referandumlar yaparak bağımsızlık kararı aldı. Olan Iraklı Kürtlerin refah ve güvenliğine oldu; elde ettikleri özerkliği kaybettiler.

Haberin Devamı

ABD aynı şeyi Suriye’de yapıyor ve Münbiç’te sergilediği oyalama ile Suriye’de sözde yerel Kürtleri bağımsızlığa heveslendiren, ama hepsini ülkenin çoğunluğu olan Araplara düşman edecek, Türkiye ve Rusya’nın öfkesini çekecek işlere giriyor.

ABD, Suriye’de bir bataklık oluşturuyor ve içine kendisiyle birlikte Kürt halkı da itmeye hazırlanıyor.