Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Aristo’ya atfedilir ama gerçek sahibi bilinmiyor “horror vacui” sözünün. “Doğa, boşluktan nefret eder” anlamına gelen bu söz, fizikte 18’inci yüzyılda tamamen çürütüldü ama siyasette geçerliğini koruyor. Örnek: Trump’ın yarattığı yönetim boşluğu, Savunma Bakanlığı’ndaki bürokratik oligarşi tarafından dolduruldu.

Sekiz yıl Lübnan’da, dört yıl Suriye’de çalışmış ve şimdi Oklahoma Üniversitesi’nde Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde Suriye uzmanı olarak görülen Joshua Landis’in ifadesiyle, ABD Dışişleri Bakanlığı da kısa bir süre önce Savunma Bakanlığı’nı izlemeye başladı ve “Türkiye sayfasını çevirdi.” “Yeni bir aşamaya geçmek” anlamına gelen, İngilizce “turn page” deyimiyle gerçekte ne kastedildiğini anlamak için, önce ABD Savunma Bakanlığı’nın Türkiye siyasetine bir kez daha bakmamız gerekiyor.

Haberin Devamı

Irak krizi konusunda hükümet tarafından 25 Şubat 2003’te TBMM’ye sunulup Genel Kurul’da reddedilen 1 Mart tezkeresiyle Türkiye’nin ABD’nin işgaline katılmayacağını açıklaması üzerine, ABD Silahlı Kuvvetleri’nin kapıldığı “Türkiye güvenilir müttefik olmaktan çıktı” kanaati, kısa zamanda ABD Savunma Bakanlığı’nın tümüne hâkim oldu. Bakanlığın sivil yöneticileri baba Bush’tan oğul Bush’a devredilmiş “Ortadoğu’da İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma İngiliz-Fransız düzeninin yerine yeni bir düzen getirilmesi gerektiğine inanan” NeoCon’lardı. Bunlar çeşitli yerlerdeki konuşmalarında, bakanlık içindeki yazışmalarında sürekli AK Parti hükümetinin “İslamcı” niteliğine atıf yapıyorlar ve Türkiye’nin güvenilir bir ortak olup olmadığını sorguluyorlardı. 1 Mart tezkeresinin reddi, bu gruba arayıp da bulamadığı manivelayı vermiş oldu. O günden sonra ortaya ABD Silahlı Kuvvetleri’nin çizdirdiği bilinen Ralph Peters haritası çıktı; “Kürt kartı” büyük bir ikiyüzlülükle oynanmaya başlandı; FETÖ’nün birden biti kanlandı, etkinliği arttı. Artık Savunma Bakanlığı bürokratlarının hoşuna gitmeyen her şey Türkiye’nin aleyhine kullanılıyordu. Ambargoya uygun olsa bile İran ile ticaret yapılıyor olması büyük suç sayılıyor, bakanların eşleri ve çocuklarının bile telefonları dinleniyordu. Türk bankalarının bir kuruşluk muameleleri bile kayda geçiyordu. Ve bu hasmane tutumun dozu azalmadı, arttı.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri de aynı akımdan nasibini aldı. Bakanlığın Türkiye Masası’nın başında Amerikan NeoCon aristokrasisinin önemli ismi Victoria Nuland vardı. Bu kişi ve kocası Robert Kagan’ın Türkiye aleyhtarı faaliyetleri Obama yıllarına şekil verdi.

Şimdi, bir süredir boş olan bu göreve, ABD Savunma Bakanı’nın “Levant Ülkeleri”den sorumlu yardımcısı David Schenker getirildi. Washington Institute adlı NeoCon düşünce kuruluşunun mensubu bu zatın göreve gelişi Oklahoma Üniversitesi mensubu Joshua Landis’ten başkalarını da sevindirmiş olmalı. Şimdi ABD Savunma ve Dışişleri Trump’ın ilgilenmediği her alanda Türkiye’ye karşı komplolarını ortaklaşa sürdürecekler.

Bu yeni sayfada neler olduğunu yakında göreceğiz; çünkü ortada ABD Başkanı denen kişinin sadece
boşluğu var.