Hakkı Öcal

Hakkı Öcal

hakki.ocal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Başkan Erdo- ğan’ın dünya liderlerine söylediği ama asıl Kral Selman ile krallıkta ondan aşağı kalmayan Başkan Trump’ın duyması gereken mesaj çok net: Canileri korumayın! Erdoğan’ın bu ifadesini yorumlayan tüm yazarlar, çoğul ekine rağmen, kastedilenin bir adet cani ve onun da Suudi veliahdı Muhammed bin Selman olduğunu belirtiyorlar. Bir ülkenin devlet-hükümet adamlarına yargı kararı olmadan bir suç atfetmek elbette söz konusu değil ve bu tür yorumlar sadece yazarını bağlar.

Türkiye ile Suudi Arabistan arasında, iki ülkenin de önem vermesi gereken tek ilişki, her yıl ortalama 2 milyon kişinin hac farizasını kolaylıkla, kalp huzuru ve güvenlik içinde yapmasını sağlamaktır. Suudi yönetiminin bu kutsal iki mabedin “hizmetkârı” sıfatını taşıması ve başka ülkelerdeki Arap ve öteki Müslümanların dayanağı olabilecek bir gelir kaynağının bu ülkeye nasip olmuş olması da Türkiye dâhil bütün İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri için önemli elbette. Ama Türkiye bu açılardan bakarak, Kaşıkçı cinayetinin soruşturmasında ve daha sonra yer alacak yargılama aşamasında adaletin tesisinden başka bir düşünceyle hareket edemez, etmiyor.

Haberin Devamı

Oysa ABD için mesele öyle değil. Şimdi Trump, ondan önce de selefleri, Suudi Arabistan’a bakınca sadece göğe kadar yığılmış petrol varilleri ve dolar desteleri görüyorlardı. Trump buna bir de hazırlanmış, çeşitli dillere tercümesi yapılmış olarak eline verilen bir Ortadoğu Barış Planı ekledi. Bölgede bu planı kabule hazır liderleri de yerlerine yerleştirdiler. Bu plan İsrail ile (Ürdün ve Mısır hariç) Arap ülkeleri arasındaki savaş halinin sona erdirilmesi ve bütün komşularının İsrail’in varlık hakkını tanımasını sağlamayı öngörüyor. Listeye Trump’ın Suudi Arabistan’a ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne milyarlarca dolarlık silah satma hevesini de bekleyelim.

Washington Post kendi kendisine ilanlar veredursun, web sitesine “Kaşıkçı kaybolalı şu kadar gün oldu...” diyen sayaçlar koysun, olayın ilk duyulduğu andaki Trump gitti, yerine iç ve dış kamuoyunu oyalamaya çalışan bir at cambazı geldi. Önce kendisi topa giriyor ve “Suudilerden açıklama istedik!” yollu cakalar satıyordu. Sonra yavaş yavaş “Ama Prens Selman İsrail’in dostu!” nağmeleri yapmaya başladı. İşi “Erdoğan’ın açıklamaları da çok sert” demeye kadar getirdi. Bu hafta artık açıklamaları da kendisi yapmıyor, sözcüsüne “Yakında bir açıklama yapacağız” dedirtiyor.

Haberin Devamı

Gündem değiştirmede üstüne kimse olmayan Trump, ırkçı söylemlerinin galeyana getirdiği ırkçıların cinayetlerini sinagog katliamlarına kadar vardırmaları üzerine, şimdi ABD kurulduğundan beri var olan bu ülkede dünyaya gelenlerin Amerikan yurttaşı olması hukukunu değiştireceğini açıkladı. Türkiye dâhil, hemen her ülkeden yüz binlerce kişinin aşinası olduğu doğum turizminin kalkması ihtimalinin ortalığı karıştırıp gündeme oturacağı ve Kaşıkçı’nın katillerinin gerçekten bulunması çabalarına son verildiğini kimsenin fark etmeyeceği beklentisi o kadar açık ki!

Bakalım dünya ne kadar enayi?