Hamdi Türkmen

Hamdi Türkmen

hamdi-turkmen@hotmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Üç milyon seçmenli İzmir’de bir sürpriz yaşanmadı, beklendiği gibi sonlandı. CHP ile MHP’nin ‘çatı adayı’ Ekmeleddin İhsanoğlu 30 Mart yerel seçimlerinde Ak Parti’nin İzmir’de seçim kazandığı Kemalpaşa, Menderes, Ödemiş, Torbalı, Selçuk ve Kınık’ta en fazla oyu alan aday oldu. Erdoğan’ın yerel seçimlere göre İzmir’de oyu yüzde 2 geriledi...
Seçimdeki asıl sürpriz ise katılım oranıydı. ‘Çatı aday’ Ekmel Bey için yürütülen ‘sandık boykotu’ İzmir’de tuttu. İzmir’de 3 milyon 46 bin seçmenden dün 2 milyon 357 bini oy kullandı. Katılım oranı, Türkiye ortalamasının altında kaldı.
Nitekim bu boykot, çatı adayının da, Erdoğan’ın da sandıktan çıkan oy sayılarını etkiledi. ‘Çatı’ adayı Ekmel Bey geçerli oylardan 1 milyon 373 binini aldı. Erdoğan’a çıkan oy sayısı ise 781 bin 461 oldu. Selahattin Demirtaş ise 186 bin 863 oyda kaldı.
İzmir’de kesin olmayan sonuçlar şöyle:
Ekmeleddin İhsanoğlu: yüzde 58.7, Recep Tayyip Erdoğan: yüzde 33.5, Selahattin Demirtaş: yüzde 7.7...
İhsanoğlu için İzmir’de çarpıcı bir başarıya imza attı diyebiliriz. ‘Çatı aday’, 30 ilçenin 29’unda (Kiraz hariç) en fazla oyu aldı. CHP ile MHP’nin yerel seçimde kazandığı diğer ilçelerde de ilk sırayı İhsanoğlu aldı. Ak Parti’nin 5 ay önce belediye başkanlığı kazandığı Kemalpaşa, Ödemiş, Torbalı, Menderes, Selçuk ve Kınık da ‘İhsanoğlu’ dedi.

Demirtaş iki kat artırdı
İzmir’de İhsanoğlu gibi bir diğer başarılı isim de Selahattin Demirtaş oldu. Demirtaş, HDP olarak yerel seçimlerdeki yüzde 3.4 ‘Kürt oyları’nı, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 7.7’ye yükseltti.
Seçmen, İzmir’de gölgede 38 derecede oy kullandı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde haftasonu özellikle Çeşme, Seferihisar, Urla, Karaburun, Foça sahillerinde yazlıklarında veya tatilde olanlar oy vermek için İzmir kent merkezine özel otomobilleri veya toplu taşıma araçlarıyla geldi. Çeşme’de, 30 Mart yerel seçimlerine göre seçmen sayısı 4 bin 200, Bodrum’da ise 11 bin 128 kişi arttı. Ama tüm bunlar İzmir’de sandık boykotunun önüne geçmeye yetmedi.

Tatilci Çeşme’den vazgeçmedi
İç turizmin önde gelen merkezlerinden Çeşme’de, Cumhurbaşkanı seçimi nedeniyle doluluk oranlarının yarı yarıya düşeceği tahmini gerçekleşmedi. İlçedeki oteller ve plaj tesislerine seçim gündemi yansımadı. Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Veysi Öncel, seçim nedeniyle dün itibariyle bazı misafirlerinin memleketlerine döndüğünü ancak birçok kişinin tatiline devam etmeyi tercih ettiğini kaydetti.
ÇEŞTOB Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Demir ise ilçedeki birçok otelin seçim günü doluluk oranlarının yüzde 100’e yakın olduğunu söyledi.

Alaçatı boş kaldı
İç turizmde daha çok yüksek gelir grubu kişilerin tercihi olan Alaçatı’daki butik otellerde ise doluluk oranlarında önemli düşüş görüldü. Butik Otel işleticisi İbrahim Evrim Ayral, misafirlerinin bir bölümünün rezervasyonlarını dondurduğunu, hava yoluyla İstanbul ve Ankara’ya giderek oylarını kullandıktan sonra tekrar döneceklerini ifade etti.
Referanduma göre ikisi de düşük
İzmir’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2010 Referandumu, 2011 ve 2014 yerel seçimleriyle karşılaştırıldığında, Ekmel Bey, 2010 referandumundan daha az oy aldı. 2010’da İzmir’de ‘Hayır’ oyları yüzde 63.2 idi. Ekmel Bey’in oyu ise yüzde 58’de kaldı. Erdoğan’a da referanduma göre az oy çıktı. 2010’da İzmir’de ‘evet’ oyları yüzde 36.8’di. Erdoğan yüzde 33.5’te kaldı.

‘Ak’ ilçeler “İhsanoğlu” dedi
İlçe sonuçları şaşırtıcı. 5 ay önceki yerel seçimlerde Ak Parti İzmir’de Binali Yıldırım ile partinin kuruluşundan bu yana en yüksek oy oranı olan yüzde 36’yı bulurken, CHP’nin elinden 6 ilçeyi almıştı. Dün, Ak Parti’nin kazandığı bu 5 ilçede İhsanoğlu en fazla oyu alan aday oldu. ‘Çatı aday’ın İzmir’de en yüksek oy aldığı ve yüzde 65-70 barajını geçen ilçeler; Karşıyaka, Urla, Dikili, Çeşme, Foça, Güzelbahçe, Çiğli, Balçova ve Narlıdere oldu. Yüzde 50 oy barajını geçen ilçeler de; Bornova, Buca, Karabağlar, Konak, Bayraklı, Gaziemir, Ödemiş, Bergama, Menderes, Tire, Aliağa, Beydağ ve Karaburun olarak sıralandı.
Ekmeleddin Bey’in İzmir’de en yüksek oy aldığı ilçe yüzde 75 ile Karşıyaka, en düşük oy aldığı ilçe ise yüzde 47.8 ile Torbalı’ydı.