Hanife Baş

Hanife Baş

hanife.bas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’de eskiden güvenlik teknolojileri bir hayli lükstü. Artık kameralar, akıllı ev cihazları daha erişilebilir durumda. Özellikle tak çalıştır cihazlar son dönemde öne çıkıyor. Mobil uygulamayla da kontrol edilebiliyorlar

Evler ve iş yerlerinde kullanılan güvenlik teknolojilerinin kullanım oranı artıyor. Kameralar, akıllı ev cihazları artık daha erişilebilir durumda. Cep telefonundan mobil uygulamayla kontrol edilebilmeleri de ilgiyi artırıyor. Profesyonel kameralar yanında tak çalıştır kameraların da kullanım oranı yükseliyor. Yeni teknolojiler insanların daha güvende hissetmesini sağlıyor. Hırsızlık ve suçlara karşı da önemli ihtiyaç haline geldiler.

Haberin Devamı

Türkiye’de güvenlik teknolojileri pazarını Neutron’un Satış ve Proje Müdürü İlyas Yeşilmen’le konuşuyorum. Türkiye’de her on haneden 5’inde kamera bulunduğunu söylüyor. Zaten kurumlarda mecburi. Bu rakam İngiltere’de her on hanede 9 kamera şeklinde. Yeşilmen, Türkiye’de de rakamın bu hale gelmesi gerektiğini belirtiyor.

“Güvenlik teknolojileri insanların hayatını kolaylaştırıyor ve güvenlik hissini artırıyor” diyen Yeşilmen, insanların bu konuda daha bilinçli hale geldiğini aktarıyor.

Mobil takip

Pandemi öncesinde güvenlik sistemleri büyüme atağına kalktı. Ancak pandemi sonrasında sektör biraz yavaşlamış. Yeşilmen,

“Sektörün pandemi öncesi büyüklüğü 600 milyon dolardı. Yüzde 10-20 kadar da kayıtlarda olmayan vardır. Bizim pazar payımız yüzde 10-12 arasında. Bu rakamı bu yıl sonunda yüzde 15’e çıkartmak istiyoruz. Güvenlik teknolojilerinin tamamında varız. Yüz tanıma, ses analizi, video işleme yapabiliyoruz. Sistemimiz karşı tarafa herhangi bir durumda uyarı da veriyor. Akıllı priz, akıllı aydınlatma ürünlerimiz de gelecek. Bunlarla beraber bir akıllı ev ekosistemi de sunuyor olacağız. Bunların hepsi de Neutron Life adlı mobil uygulamamız üzerinden kontrol edilebilecek” bilgisini veriyor.

Video analiz olaylarının önceden çok zor olduğunu şimdi ise kamera ve cihaz menüsüne girerek iki saniyede ayarlanabildiğini dile getiren İlyas Yeşilmen, “Artık çok fazla servise hizmet duyulmuyor. Türkiye’ye hırsız alarm sisteminde ağ ve GSM’e gömülü ilk alarmı biz getirdik. Artık mobil aplikasyonlar yoluyla bu hizmetler verilmeye başlandı. Çağrı merkezi işi daha ikinci planda kaldı. Tak çalıştır sistemleri Wi-Fi’la eşleştirip küçük detektörlerle riskli yerlere takabiliyorsunuz. Kameralarda artık gece görüşü de önemli hale geldi. Yeni teknolojilerle zifiri karanlıkta bile görüntü gündüz gibi verilebiliyor” açıklamasını yapıyor.

Haberin Devamı

En çok yapılan hatalar

İlyas Yeşilmen, Türkiye’de güvenlik sistemleri konusunda en çok yapılan hatalar konusunda da şunları söylüyor: “Satış sonrası desteğe bakılmalı. Tak çalıştır sistemlerde satış sonrası desteği bulunmayan markalar olabiliyor. Evlerde keşif yaptırılıp ona göre güvenlik sistemi alınması gerekiyor. Güvenlik kameraları sitelere, evlere, kurumlara takılıyor ancak kontrol edilmiyor. Bir şey olmayınca kimse kayıtlara bakmıyor. Bunların düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor. Takıp bırakan çok. Apartmana koyuyor ama asansöre kamera koymuyor. Asansöre de konması gerekiyor. Bazen kamera çalışmıyor haberleri olmuyor. Biz böyle durumlarda kayıtlı e-posta’ya bildirim gönderiyoruz. Cihazla gelen fabrikasyon şifreler kullanılıyor. Mutlaka güvenlik sisteminde kullanıcı adı ve şifre değiştirilmeli. Bu tarzda kullanım hataları çok yapılıyor.”

Haberin Devamı

Tak çalıştır güvenlik

Tekno ürün geçidi

Honor X serisini Türkiye’ye getiriyor. Serisinin ilk modeli X9a olacak. Şık tasarımı, ekran özellikleri ve uzun ömürlü pil performansıyla dikkat çeken X9a, 1.000 TL ön kayıt avantajıyla birlikte gelecek.

TECNO’nun ultra ince dizüstü bilgisayarı MEGABOOK T1, Teknosa mağazalarında satışa sunuldu. 10nm teknolojisiyle üretilen verimli Intel Core i5 işlemcisi, 12 GB RAM ve 512 GB’lık SSD depolama alanına sahip. Üç farklı renk seçeneği ve 15.6 inç’lik ekranı var.

Tapo markasıyla akıllı ev çözümleri üreten TP-Link, şimdi de uzatma kablolu akıllı üçlü prizi satışa sundu. Tapo P300’ün üzerinde ayrı ayrı yönetilebilen üç akıllı priz ile USB-C ve USB-A girişleri yer alıyor.

Bilkom, TCL’in 58 inç’lik Google TV modeli P635’i pazara sundu. 58 inç boyutuna sahip televizyon, gelişmiş ses ve görüntüleme teknolojileriyle öne çıkıyor. HDR (Yüksek Dinamik Aralık) özelliğiyle gelen P635, parlaklık, gölge ayrıntıları ve canlı renkler sunuyor.

Meross, akıllı termostat ürünleri ile enerji tüketimini daha verimli hale getirmeyi hedefliyor. Apple HomeKit, Google Asistan ve Alexa uyumlu Meross akıllı termostatlar sesli komutlara yönetilebiliyor, uzaktan kontrol edilebiliyor. Yüzde 30’a varan doğalgaz tasarrufu sağlıyor.

General Mobile, Sevgililer Günü’nde sevdiklerini özel hissettirmek isteyenlere hediye alternatifi sunuyor. 4 farklı renk seçeneği bulunan GM 22, kırmızı rengiyle Sevgililer Günü’nde dikkatleri üzerine çekiyor.

Tak çalıştır güvenlik