Harun Uysal

Harun Uysal

harun.uysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Her zeytin döneminde zeytine ve zeytinyağına yapılan hileleri duydukça insanın midesi bulanıyor. İşin enteresan olan yanı, her yıl var olan hilelerin üzerine parmak ısırtacak nitelikte yeni hileler konması. Mesela, sizler muhtemelen daha çok bireysel olarak yapılan, küçük hileleri biliyorsunuz. Burada daha büyük çapta yapılanlardan bahsedeceğim. Her sabah aşağı yukarı saat 5’te İzmir’de yağ satan bazı dükkânlara tankerlerle palm yağı geliyor. Saat 07.00’den itibaren de başka firmalar tanker-kamyon-kamyonetlerle bu yağları satın alıp götürüyor. Üstelik bu yağlar, söylendiğine göre piyasanın en ucuz ve kalitesiz yağları.
Buraya kadar hiçbir sorun yok. Çünkü; ticaretin gereği olarak bazıları palm vs. gibi yağı satacak, bazıları da satın alacak.

Haberin Devamı

Kimyasal zeytinyağı

Sorun, bu yağları kimin aldığında. Palm yağını satın alanlardan bir kısmı zeytinyağı ticareti yapanlar. Bunlar, palm yağını tankerlere ya da diğer araçlara doldurduktan sonra içine zeytinyağı aroması ile renk maddelerini atıyor ve araçlar genellikle İzmir’in komşu ilindeki bir ilçeye doğru hareket ediyor. Yaklaşık olarak 140 kilometre süren yolculuk sırasında palm yağı-renk maddesi-zeytinyağı aroması birbirine karışıyor ve taklit zeytinyağı haline geliyor. Yani sizin anlayacağınız; İzmir’den yola çıkan palm yağı, iki saat sonra zeytinyağı oluveriyor. Bu hilebaz firmalar, kimyasal olarak imal ettikleri bu sahte-taklit yağı, zeytinyağı diye acaba nerelere satıyor? Bence birçok yere... Yazık, tüketiciler de bunların taklit zeytinyağı olduğunu bilmeden satın alıyor. Yapılan, ne vicdani ne ahlaki ne de insani değil. Bu üçkâğıtçılık yapmak ve haram para yemekten başka bir şey değil.
Tüketiciler, zeytinyağı sanarak palm yağı veya diğer ucuz yağlardan yapılmış yemekleri ve salataları çocuklarına, misafirlerine yediriyor.

Ne yapmalısınız?

Zeytinyağı, her türlü hile hurdayı kaldırdığı için, satın alınırken mutlaka çok dikkat etmeniz gerekiyor. Dükkân önlerinde, sokaklarda, pazarlarda pet şişe içinde, markasız olarak satılan yağlardan uzak durmanız gerekiyor.
Dökme olarak büyük miktarlarda satın almak istiyorsanız, mutlaka tanıdığınız-bildiğiniz yerden, arkadaşınızdan ya da yağhanelerden satın almalısınız. Buraya kadar anlattıklarımdan zeytinyağı satma-alma işinin güvene dayalı olduğunu anlamışsınızdır.
Lütfen dikkat edin...