Hilmi Gültay

Hilmi Gültay

ege@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Değerli trafik dostları ülkemiz trafik kazalarında, her saat başı bir vatandaşımızı kaybettiğimiz bilinen acı bir gerçek. Sürücü belgesi alımında eğitim, ardından ise denetim yetersizliği kazalarda en büyük etken olarak gösteriliyor.


Oysa ölümlü kazalarda bir başka önemli etken ise, araç ve ihmal edilen birçok teknik sebeplerdir. İşte bu konuyu özelleştirilen araç vize istasyonlarının tam yetki ile ve AB standartlarında çalışmaları ve denetimleri sayesinde çözeceğimiz anlaşılmaktadır.


Geçen yılın trafik kaza istatistik raporları açıklandı. Buna göre;
* Maddi hasar ve ekonomik değer kayıpları, bir milyar 25 milyon lira.
* Ölüm ve yaralamalı kaza sayısı ise; 277 bin 976’dır.
Tespit edilen bu resmi değerlere göre kaza sebebi kusurlar ise şöyle:
* İnsan hatası (sürücü-yaya) yüzde 99,5.
* Araç kusuru yüzde 0,3.
* Yol kusuru yüzde 0,2.

Haberin Devamı


İşte resmi kaynaklar çerçevesinde verilen bu sayısal değerler yine resmi kayıtlar ile tespit ve tescil edilmiştir. Ancak kazaların çoğunlukla insan hatası olarak gösterilmesi yanında; araçların teknik eksiklikleri ile karayolu hatalarının payları sanıldığı kadar az olmayıp, kaza raporlarında belirtilen gerçek suç oranları dağılımının yanıltıcı olduğu bir gerçektir.


Örneğin, hız limitini aşan ve kaza yapılan araçta, büyük oranda suçlu olarak sürücü gösterilir. Oysa aracın fren veya bir başka sistemdeki arıza nedeniyle kontrolden çıkması, sürücü hatası olarak gösterilmemelidir. Bu tespit edilememiş araç kusurudur.


İşte aracını vizeye götüren sürücü; araç veya teknik sebeplerin ve kusurların da kazalara sebep olacağını bilecek ve daha ciddi tedbirler alacaktır.


2011 yılı trafik kaza istatistikleri; bir önceki yıla göre; yüzde 7 oranında ölümlü kazaların azaldığını göstermektedir. İşte bunun en güzel ve teknik yani gerçekleri belirleyici açıklaması ise;
* Ülkemizde yeni yolların yapılması.
* Taşımacılık belge sisteminin kurulması.
* Ağırlık denetimleri.
Araç vize istasyonları çalışma sistemi ve diğerleri.

Trafik kazalarındaki araç kusurlarının artık dikkate alınacağı sinyali, özelleştirilmiş araç vize İstasyonlarının dünya standartlarında çalışması ve teknik ayrıntılı araç denetimlerini yapabilmesidir. Üstelik bu hizmetleri tarafsız ve tesir altında kalmadan büyük bir cesaret ile yerine getirebilmesidir. Acı fakat gerçektir ki; artık vize istasyonlarına sadece ruhsatlar gitmiyor. Aracınızı kendiniz götürüyor ve eksikleri ile gelebilecek tehlikeleri görüyorsunuz.

Haberin Devamı


Trafik kazalarında nice canları kaybediş sebebimiz, araçların bilinmeyen teknik kusurlarıdır.
Özelleştirme hizmetlerini ülkemizde böylesine bir tarafsızlık ve cesaret ile yani hatalara göz yummadan gerçekleştiren TÜV-TÜRK özel vize istasyonları cesaretiyle kendini kanıtladı.
Unutmayınız; araçlarınız artık kontrol altında. Çünkü, bizlerin yaptıramadığı belirli süredeki sağlık kontrollerimizi, Devletimiz adına özelleştirilmiş vize istasyonları araçlarımıza yapıyor ve bir çok hayat kurtarıyor. Böylelikle, devlet istatistiklerinde belirtildiği gibi trafik kazaları azalıyor.