Kalust Şalcıoğlu

Kalust Şalcıoğlu

mail@kalustsalcioglu.com

Tüm Yazıları

Atatürk’ün hayatını ilk defa yazanın bir Arjantinli olduğunu ve bu yüzden de Ankara’da Arjantin adında bir cadde olduğunu biliyor muydunuz?

Bu bilgiyi; TRT HABER televizyon kanalında, sunuculuğunu Ceren Akdağ’ın yaptığı ‘Elçiye Zeval Olmaz’ programının konuğu, Arjantin büyükelçisi Juan Jose Arcuri’den öğrendim...

Büyükelçilerin ciddi duruş algısını yıkan Arcuri; futbolcu Lionel Messi’yle tanışmasından, Güney Amerika’nın cenneti Arjantin’in geleneklerine, kovboylarına, tango şarkılarına, Türklere - Türkiye’ye - Türk futboluna bakış açısına kadar 45 dakikalık programda ekranın başına kilitledi beni... Kendi kültürünü, senin vatanında yaşayan bir büyükelçiden dinlemenin nasıl bir duygu olduğunu anlamanız için ‘Elçiye Zeval Olmaz’a bir göz atmanız gerekir.

Haberin Devamı

Program bitiminde, TRT HABER’in web sitesinden ‘Elçiye Zeval Olmaz’ın diğer bölümlerine de göz attım ve akabinde Ceren Akdağ’a ulaştım. Programı kendi sosyal medya markasıyla yürüten Akdağ’ın anlattıklarına ve seyircilerden gelen geri dönüşlere bakılırsa; cumartesi günleri 15.15’te pazar günleriyse tekrar bölümleriyle 09.15’te sevenleriyle buluşan program, Ankara’daki tüm elçi ve sefireleri konuk alıncaya kadar ekrandaki yerini korur.

HER DİNDEN MENÜ

Rum, “Romalılar döneminden kalan Anadolulu” demektir... Bu nedenle Roma’nın Anadolu’da kalan halkına genel olarak Rum dendi yüzyıllar boyunca, hem de din ayrımı yapılmaksızın. Mevlana Celâleddin de bir Rûmi yani Anadoluluydu... Bugünse, Roma kökenli Ortodoks Hıristiyan ahaliye kısaca “Rumlar” diyoruz.
İstanbul Rum Mutfağı, baharatın dengeli ölçülerde katıldığı, karmakarışık salçaların kullanıldığı, taze ve nitelikli ürünlerin yeğlendiği lezzetli yemeklerden oluşur. Yemekler ateşte, fırında, tavada kalaylanmış bakır kaplarda pişirilip aşırıya varmayan bir özenle sunulur.
‘Ilık Bougatsa’ ise sütlü irmik, kremalı baklava katlaması olarak tarif edilebilir ve Osman Hamdi Bey’in en sevdiği tatlılardan biridir. Bu tatlıyla ve diğer dinlerin mutfaklarıyla, Pera’da açılan ve restoran - kafe konseptiyle hizmet veren Tünel6’da tanıştım...
Aklınıza hayalinize gelmeyecek lezzetlerle tanışmak için mutlaka Tünel6’ya uğrayın.
DAMARDAN MEDYA
Cumartesi gecesi Pera Event’in organizasyonuyla gerçekleşen Turkcell Yıldızlı Geceler’in, halk deyimiyle ‘En damar şarkılar’ı dinlediğimiz ve Cengiz Kurtoğlu, Hakan Altun, Kutsi ile Hüsnü Şenlendirici’nin sahne aldığı ‘Aşka Dair Şarkılar’ konseri için Harbiye Açıkhava Sahnesi’ndeydim.
Aradan bu kadar süre geçen bir etkinliği yazmama prensibim olsa da, ‘Aşka Dair Şarkılar’ı köşeme konuk etmemin nedeni üç gün boyunca konserdeki Orhan Gencebay, Müslüm Gürses, İbrahim Tatlıses, Ahmet Kaya ve Sezen Aksu gibi efsane isimlerin şarkılarını seslendiren muhteşem dörtlünün sosyal medyadaki paylaşımlarda olan durumlarıydı!
Şöyle özetleyeyim... Dört ünlü ismin seslendirdiği şarkılara sosyal medya üzerinden o kadar çok ilgi ve paylaşım vardı ki; Demet Akalın ya da Gülben Ergen gibi profesyonel kullanabilseydi bu isimler sosyal medyayı, en az konser boyunca binlerce kişiden aldıkları alkış kadar takipçi kazanacaklardı...