Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Dün kapılarını basın günüyle birlikte açan Almanya’nın Münih kentindeki “IAA Mobility 2023” fuarında, Çinlilerin Avrupa hamlesi resmiyet kazandı.

İki yılda bir yapılan Frankfurt Fuarı’nın yerine geçen Münih Otomobil Fuarı ya da diğer adıyla Münih Mobilite Fuarı, Almanlar ile Çinlilerin kapışmasına sahne oldu. Bir dönem kendilerine modern otomobil üretimi konusunda ders veren Almanlardan rövanş alan Çinli markalar, yüksek miktarda katılımla dikkat çekti.

Münih’te Çinlilerin Almanlarla dansı

Aralarında Türkiye pazarında satılacakların da bulunduğu Çinli markalar, fuarda yeniliklerini tanıtırken, sadece otomobil değil aynı zamanda batarya ve diğer elektrikli araç teknolojilerinde ne kadar ilerleme kaydettiklerini gösterme fırsatı buldular. Üç farklı alanda gerçekleşen IAA Mobility Fuarı’nda, Çinli markaların sayıları katlanırken, Avrupalı markaların Münih’e bir hayli uzak kaldığı görüldü. Nitekim 14 markalı Stellantis Grubu sadece Opel ile katılırken, Hyundai ile Kia, Hyundai Mobis ve başka yan şirketleri aracılığıyla birer araç sergiledi.

Haberin Devamı

Geleneksel markalar genel olarak artık elektrikli araçlara geçişin büyük oranda tamamlandığını kanıtlamaya çalışırken, bilindik modellerinin elektrikli versiyonlarıyla yerlerini aldı.

Tesla ilk kez geldi hap kadar yere sığdı

Münih’te Çinlilerin Almanlarla dansı

Bir süre önce Almanya’daki fabrikasında üretime başlayan Tesla, bir sürpriz yapıp Münih’teki IAA Mobility 2023’e gelmeye karar vermiş. Model Y ve yakın zamanda makyajladığı (ki pek belli olmuyor) Model 3 ile fuara katılan Tesla, belli ki biraz cimrilik etmiş. Nitekim alakasız firmaların standlarından bile daha küçük olan standında iki araç ve birkaç kişinin sığabileceği yer vardı.

Popüler modele elektrikli konsept

Münih’te Çinlilerin Almanlarla dansı

Mercedes’in Türkiye’de de beğenilen CLA modelinin yeni nesli, bu fuarda tamamen elektrikli bir konsept olarak tanıtıldı. Çizgileri güncel CLA’yı andırsa da, markanın logosunu taşıyan farlar ve stop lambaları dikkat çekiciydi.

Markanın gelecekteki çizgileri

Münih’te Çinlilerin Almanlarla dansı

Stellantis Grubu’nun Münih’teki tek markası olan Opel, fuarda “Experimental” konseptini tanıttı. Bu konseptin en büyük özelliği ise, markanın bundan sonraki elektrikli modellerinin neye benzeyeceğini gösteren ipuçlarını barındırıyor olması.

Haberin Devamı

Elektrikli ve zırhlı

Münih’te Çinlilerin Almanlarla dansı

Alman üretici BMW, ev sahibi olduğu fuarda Vision Neue Klasse konseptinin yanı sıra sınıfının ilk zırhlı aracı olarak lanse edilen yeni BMW i7 Protection’ı tanıttı.