Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Otomotiv pazarında satışlar ekim ayında da bir rekora imza atarken, ilk 10 aylık rakamlar, yıl sonunda yeni bir rekorun daha gelebileceği beklentisini güçlendirdi.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) verilerine göre, ekim ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55.4 artışla 101 bin 367 adet oldu. Bu da, bugüne kadarki en yüksek ekim ayı satış rakamı olarak kayıtlara geçti. Bunda geçen ay bazı firmaların kampanyalar düzenlemesi, piyasaya yeni giren modeller ve önceden verilmiş siparişlerin teslimleri büyük rol oynadı. Ayrıca bu satışlar içinde uzun süredir araç yokluğu nedeniyle filolarını yenileyemeyen kiralama firmalarının yaptığı alımların da olabileceği tahmin ediliyor. Nitekim geçtiğimiz ay otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 74 artarak 82 bin 611 adet olurken, hafif ticari araç pazarı yüzde 5,5 büyümeyle 18 bin 756 adet oldu.

Haberin Devamı

Otomobilde satışlar ekimde de gazladı

Kampanya ve yeniler

Elbette bu yıl yüksek çıkan ve rekor sayılara ulaşan aylık bazdaki otomotiv satışları, yıllık satış rakamlarına da yansıyacak gibi görünüyor.

Nitekim otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2023 Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 63.7 büyüyerek 958 bin 942 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde binek araç satışları, geçen yıla oranla yüzde 67.8 artışla 749 bin 501 adede, hafif ticari araç satışları da yüzde 50.6 büyümeyle 209 bin 441 adede ulaştı. Kalan iki ayda da yeni modellerin gelişi ve kampanyaların sürmesi beklenirken, 2023’ün de rekor bir rakamla biteceği yönündeki beklenti şimdiden kesinleşmiş gibi görünüyor.

Markaların performanslarına bakacak olursak, Renault, 12 bin 192 adetle Tofaş’ı geride bırakıp ekim ayında listenin başında yer alırken, 10 aylık toplamda lider görünen Fiat da 9 bin 229 adetle ikinci sıraya düştü. Toyota ekimde kampanyalarının meyvesini topladı ve 5 bin 953 adetle 3. sıraya yükseldi. Çinli Chery listede 4. sırada, Togg da, geçen ay yaptığı teslimatlarla 10. sırada yerini aldı.

10 aylık satışlarda SUV sınıfı araçlar pazarın yarısını kaplarken, benzinli otomobil satışları 502 bin 639 adetle yüzde 67 oldu. Dizellerin payı 111 bin 354 adetle yüzde 15’e düşerken, hibrit otomobillerin satışları da 78 bin 387 adetle yüzde 10.5 oldu. Elektriklilerin bu yılın 10 ayındaki payı 48 bin 883 adetle yüzde 6.5, otogazlılarınki ise 8 bin 238 adetle yüzde 1.1 oldu. 

Haberin Devamı

Sonrası sürpriz!

Otomotiv pazarında satışların bundan sonraki seyri konusunda ise farklı beklentilerden söz ediliyor. Özellikle hükümetin almış olduğu bir dizi karar sonrasında pazarda “yatırım amaçlı alımların” büyük oranda azalacağını belirten sektör temsilcileri, yılın sonuna kadar pazarın bir miktar daha düşüş yaşayacağını belirtiyordu. Ancak pazar, bir miktar bu tahminlerin dışında gelişmiş gibi görünüyor. Bu yüzden de kasım ve aralık ayında satışların hangi yöne evrileceği konusunda muhtelif beklentiler mevcut. Bir başka deyişle, bundan sonra da pazarın bu şekilde yüksek seyretmesi sürprizden öte bir şey olmayacak. Ekim ayına damga vuran etkenlerden ikisinin, “ön siparişi verilmiş yeni araçların teslimatları” ve “filo kiralama şirketlerinin yeni araç yatırımlarının artması”nın kasım ile aralık ayında da etkili olacağını söylemek yanlış olmaz. Elbette yılbaşı öncesi alım yapmak isteyenleri de hesaba katmak gerekir.

Haberin Devamı

Otomobilde satışlar ekimde de gazladı