Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız şu günlerde, Türk otomotiv endüstrisi de hareketli ve bol haberli bir dönem yaşıyor...

Bir yandan iç pazarda yeni modeller ve markaların girişiyle yoğun bir trafik yaşanırken, Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız şu günlerde, otomotiv sanayimiz açısından da hareketli bir dönemden geçiliyor. Türkiye’de üretimi bulunan ana sanayi firmaları tesis açılışı, yeni model üretim başlangıçlarıyla dikkati çekerken, ülkemizde gelecekte üretilmeye başlanacak yeni araçlarla ilgili de haberler geliyor.

Haberin Devamı

Ford Otosan

Otomotiv sanayinin hareketli günleri

Romanya’daki Ford fabrikasını satın alan şirket, geçtiğimiz günlerde yeni nesil Transit Courier ve Tourneo Courier’in üretim başlangıcı için bu ülkede bir tören düzenledi. Törene Ford Otosan yöneticilerinin yanı sıra Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün de katıldı. ile birlikte çok sayıda devlet yetkilisi, sektör temsilcisi ve iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Ciolacu, törende tesislerde üretilen araçlarla test sürüşleri gerçekleştirdi.

Öte yandan Ford Otosan, öncesinde Transit Courier’in üretildiği ve yapılan anlaşmayla Volkswagen’e de üretim yapacak Yenişehir fabrikasındaki çalışmalarını tamamladı. Fabrikanın resmi açılışı 4 Kasım’da düzenlenecek törenle yapılırken, tesiste yeni Volkswagen Transporter üretilecek.

Toyota Türkiye

Otomotiv sanayinin hareketli günleri

Sakarya’daki fabrikasında bir süredir yeni nesil C-HR modelinin üretimi için hazırlıklarını tamamlayan Toyota Türkiye de, 4 Kasım’da bu aracın üretim başlangıcı için resmi bir tören düzenliyor. Aynı zamanda Türkiye’de üretilen ilk şarj edilebilir hibrit SUV aracı olarak nitelenen araç, 300 milyon Euro’dan fazla yatırımla sadece Türkiye ve Avrupa pazarı için üretiliyor olacak.

TOFAŞ

Otomotiv sanayinin hareketli günleri

Stellantis’in net gelirlerinin üçte birini oluşturan Ticari Araçlar İş Birimi, geçtiğimiz günlerde yeni planlarının yanı sıra yenilediği modellerini de tanıttı. 6 marka, 5 Van, 10 Pick-Up ve 1 mikro mobilite seçeneğiyle son derece kapsamlı ürün yelpazesine sahip Stellantis, yenilenen bağlantılı ticari araç ürün gamının tamamını ve yeni Ram ProMaster EV’yi tanıttı. Bu tanıtılan modeller arasında, TOFAŞ’ın Bursa’daki fabrikada 5 marka için üretmeye başlayacağı “K0” kodlu orta sınıf ticari aracının da yenilenmiş ve elektriklenmiş hali de yerini aldı. Stellantis’le yapılan anlaşma uyarınca Doblo üretimi Bursa’dan alınırken, 2025’ten itibaren orta sınıf ticarilerin 5 marka için üretiminin başlayacağı duyurulmuştu. Nitekim Peugeot Expert/Traveller, Citroen Jumpy/Spacetourer, Opel ve Vauxhall Vivaro/Zafira Life’ın yanı sıra Fiat Scudo/Ulysee modellerinin içten yanmalı motora sahip seçeneklerinin Bursa’da üretilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Oyak Renault

Otomotiv sanayinin hareketli günleri

Türkiye’de makyajlanan Clio’nun yanı sıra bu modeli temel alan ve Avrupa pazarına yönelik Mitsubishi Colt’un üretimine başlayan Oyak Renault’ya, arta kalan kapasitenin doldurulmasına yönelik hangi yeni modelin geleceği konusu halen belirsiz. Ancak geçtiğimiz günlerde yeniliklerini ve stratejisini bir toplantıyla açıklayan Renault, yeni bir modüler platform tasarladığını, bu platformun Latin Amerika, Türkiye, Fas ve Hindistan olmak üzere 4 bölgede kullanılacağını vurguladı. Söz konusu platformun, 4 ila 5 metre arasında uzunluğa sahip, önden çekişli ve 4 tekerlekten çekişli modeller için içten yanmalı, LPG’li, gelişmiş hafif hibrit (48V) ve tam hibrit güç seçenekleri bulunan araçlar üretilmesine olanak tanıyacağı da vurgulandı.

Haberin Devamı

Suzuki’nin elektrikli SUV’u 2025’te gelecek

Otomotiv sanayinin hareketli günleri

Japon üretici Suzuki, 2023 Japonya Mobilite Fuarı’nda gövde gösterisi yaparken, yeni tam elektrikli SUV modelini de tanıttı. Suzuki’nin ilk yüzde 100 elektrikli SUV modeli olarak yakında seri üretimine başlanması beklenen “eVX” konsepti, markanın yeni tasarım anlayışı hakkında da ipuçları taşıyor. Aracın, 2025 yılı itibarıyla Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa’da satışa sunulması planlanıyor.

Makyajlı 2008 ve 508 iddiayı sürdürecek

Otomotiv sanayinin hareketli günleri

Peugeot kendi sınıflarının popüler araçları arasında yer alan 2008 ve 508 modelleri, makyajlanmış olarak Türkiye’de de satılmaya başlanırken, markanın Türkiye’deki satışlarına da önemli katkı sağlayacak. Peugeot, Ağustos’ta benzinli, dizel ve elektrikli olmak üzere 3 farklı motor seçeneğinin yanı sıra 3 donanım alternatifiyle satılmaya başlanan 2008’in yanı sıra 1.5 lt 130 PS dizel motorla gelen makyajlı 508’den beklentilerinin büyük olduğunu belirtiyor. Nitekim Peugeot Türkiye Genel Müdürü Gülin Reyhanoğlu, “Ocak-Eylül döneminde 59 bin adete yakın bir satış performansı ortaya koyarak, yıl sonu hedeflerimizi ilk 9 ayda yakaladık... Bir önceki yıla göre otomotiv pazarının büyüme oranı yüzde 65’ken, Peugeot Türkiye olarak yüzde 180’nin üzerinde büyüme yakaladık. Şimdi Cumhuriyetimizin 100. yılında, rekorun rekorunu kırmayı hedefleyerek, 75 bin adetin üstünde bir satışla yılı tamamlamayı amaçlıyoruz” dedi.

Yılın son çeyreğinde yollara çıkıyor

Otomotiv sanayinin hareketli günleri

BMW’nin 50 yılı aşkın geçmişe sahip 5 Serisi Sedan’ın 8 nesli, içten yanmalı ve elektrikli motor seçenekleriyle Türkiye yollarına çıkmaya hazırlanıyor. Yılın son çeyreğinde teslimatına başlanacak olan yeni 520d xDrive Sedan 5.093.800 TL başlangıç fiyatıyla ön siparişe açılırken, tamamen elektrikli versiyonu BMW i5 içinse ön sipariş yakında alınmaya başlanacak. 5 Serisi Sedan’ın ön tasarımı, markanın imzası niteliğindeki böbrek ızgaralarının modern yorumu ve tipik 4 bölümden oluşan farlarıyla dikkat çekiyor. “Aydınlatmalı Böbrek Izgaraları” lansman dönemindeki tüm otomobillerde yer alırken, Adaptif LED farlar, yarı otonom sürüşe imkan tanıyan Sürüş Asistanı Professional ve 360 derece görüş sağlayan Park Asistanı Plus gibi donanımlar da standart sunuluyor. BMW 520d xDrive’da kullanılan 2 litrelik dizel ünite 197 beygir güç üretiyor. İçten yanmalı dizel motora ek olarak görev yapan mild hibrit sisteme dahil elektrikli ünite ise 11 beygir güç katkısı sağlıyor. Elektrikli i5 ise 582 km’ye varan sürüş menziliyle dikkat çekiyor.