Yunanistan Kerpe Adası (Karpathos Adası) Rehberi: Kerpe Karpathos Pigadia

14 Nisan 2017

Yunanistan'ın en büyük adası Girit'in en büyük üçüncü kenti olan Sitia'daki tatilimi bitirdikten sonra Kasos Adası (Çoban Adası) aktarmalı olarak On İki Ada'dan biri olan Kerpe Adası'na (Katpathos Adası) uçuyorum. Hayatımda bindiğim en küçük uçakla yolculuk yapıyorum.

Yunanistan Girit Rehberi Kandiye (Heraklion) yazısını okumak için tıklayın

Yunanistan Girit Rehberi Gramvousa Balos Lagoon yazısını okumak için tıklayın
Yunanistan Girit Rehberi Sitia Vai Palm Beach yazısını okumak için tıklayın

Kerpe Adası (Karpathos Adası) 1538 yılından 1912 yılına kadar Osmanlı egemenliği altında bulunuyordu. Kerpe Adası (Karpathos Adası) önce İtalyanlar'ın egemenliğine, 1948 yılında da Yunanistan egemenliğine geçmiştir.

Deniz, kum, güneş üçlüsünün buluştuğu Kerpe Adası (Karpathos Adası) oldukça sakin bir yer. Kerpe Adası'na Kerpe Havalimanı'ndan vardığınızda en büyük kent olan Karpathos (Pigadia) şehrine gitmek için otobüs ve taksi seçeneğiniz bulunuyor fakat günde sadece 1 otobüs olduğu için taksi zorunlu seçenek haline dönüşüyor. Kerpe Havalimanı'ndan Karpathos (Pigadia) kentine taksi ücreti 20 Euro.

Ben Karpathos (Pigadia) için araba kiralamanızı öneriyorum çünkü Kerpe Adası ve Karpathos

Yazının Devamı

Yunanistan Santorini Rehberi: Santorini Fira Oia

13 Nisan 2017

Girit'in en büyük kenti Kandiye (Heraklion) şehrinde kaldığım süre boyunca dikkatimi günübirlik Santorini ve 1-2 gece konaklamalı Mikonos (Mykonos) Adası turları dikkatimi çekti. Hiç hesapta yokken ve belki de hayatım boyunca buraya gidecek bir partnerim olmayabilir düşüncesiyle 110 Euro'ya günübirlik Santorini Adası turuna katılmaya karar veriyorum.

Yunanistan Girit Rehberi Kandiye (Heraklion) yazısını okumak için tıklayın

Kandiye Limanı'ından sabah 09:30'da kalkan gemiye biniyorum. Bu gemi aslında bir tur gemisi değil. Her gün düzenli olarak Girit'ten Mikonos'a sefer düzenleyen bir tarifeli vapur. Geminin izlediği rotalar sırasıyla Girit - Kandiye, Santorini, Ios, Paros ve Mikonos (Mykonos).

Saat 11:00'da gemi Santorini Limanı'na yanaşıyor. Rehberimiz anons yapıyor ve gemiden inerek bizi alacak tur otobüslerini bekliyoruz.

Santorini Adası volkanik bir yeryüzü şekli. MÖ. 1500'lü yıllarda Minos Volkanı Patlaması sırasında Santorini Adası'nın bir kısmı denize çöktü ve kaldera adı verilen volkanik yer şekli oluştu.

Santorini Adası üzerinde yaşayan Minos Uygarlığı'nın yok oluşunda bu patlamanın da etkisi bulunuyor.

Yazının Devamı

Yunanistan Girit Rehberi: Sitia Vai Palm Beach

12 Nisan 2017

Girit Adası'nın en büyük kenti Kandiye'de geçirdiğim 4 günün ardından Girit Adası'ndaki son rotam olan Sitia kentine doğru yola çıkıyorum.

Sitia kentine gitme amacım Avrupa'nın en büyük palmiye ormanı olan Vai Palm Beach (Vali Palmiye Korusu)'i görmek.

Sitia kenti Girit Adası'nın en büyük 3. kenti. Sitia, Girit'in en doğusunda yer alıyor. Kandiye'den Sitia'ya gün içerisinde giden 3-4 otobüs seferi bulunuyor.

Sitia oldukça küçük bir kent. Sitia kentini seyahat eden turist sayısı da bir o kadar az. Aslına bakılırsa Sitia kentine özgü pek bir şey de yok denebilir.

Sitia kentine ulaşır ulaşmaz otelime doğru yola koyuluyorum. 2 yıldızlı otelde kahvaltı dahil odama geceliği 20 Euro ödüyorum. Otelime yerleştikten hemen sonra Sitia sahiline gidiyorum.

Sitia kentinin sahil kenarında irili ufaklı kafeteryalar bulunuyor. Burada yemek yedikten sonra otelime geri dönüyorum.

Yazının Devamı

Yunanistan Girit Rehberi: Gramvousa Balos Lagoon

11 Nisan 2017

Girit'in başkenti Kandiye'de (Heraklion) kaldığım süre boyunca yakın yerlerdeki doğal güzellikleri ve tarihi alanları günübirlik turlarla görme fırsatım oldu.

Girit'e gelmeden önce Girit'te Balos Lagoon ve Elafonissi plajlarının ününü duymuştum. Kandiye'de (Heraklion) ana cadde üzerindeki seyahat acentelerine tek tek girerek günübirlik Balos Lagoon ve Elafonissi turlarını sorarak fiyat aldım. Mayıs ayında gittiğim için Elafonissi turu bulamadım çünkü Elafonissi plajına en yakın yer Hanya (Chania) kenti Elafonissi plajına giden yol oldukça engebeliymiş.

Bunun yerine yalnızca Balos Lagoon ve daha önce adını hiç duymadığım Gramvousa Adası turunu önerdiler. Seyahat acenteleri bu tur için 35 ila 55 Euro arasında değişen fiyatlar söylüyor. Bu sebeple her bir acenteye tek tek fiyat sormanızı öneriyorum.

Ertesi gün sabahın çok erken saatlerinde Kandiye sahil hattından Gramvousa Balos Lagoon turu için tur otobüsüme biniyorum. Tur otobüsleri tura katılan ziyaretçileri 2 noktadan alıyor.

Yaklaşık 2.5 saat süren otobüs yolculuğumda zirvelerinde kar olan çorak dağlar gözüme ilişiyor. 2.5 saatin sonunda Gramvousa Balos Lagoon turu için hepimizi Hanya (Chania) yakınlarında bir limanda vapura

Yazının Devamı

Yunanistan Girit Rehberi: Kandiye (Heraklion)

10 Nisan 2017

Henüz çok küçük yaşlarda bile dünya haritasına baktığım zaman dikkatimi en çok çeken tek bir yer vardı: Yunanistan'ın Akdeniz'deki en büyük adası Girit! Romalılar'dan Abbasiler'e, Venedikliler'den Osmanlılar'a kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış olan Girit Adası'nın başkenti ve Yunanistan'ın 4. büyük kenti Kandiye'ye (Heraklion) doğru Atina'dan 17 Mayıs 2015 günü yola çıktım.

Kandiye Uluslararası Havalimanı'na indiğim ilk anda bir broşür dikkatimi çekiyor ve broşür sayesinde Girit'in Avrupa Birliği'nin siber güvenlik merkezi olduğunu öğreniyorum.
İnternet üzerinden Kandiye merkezine yakın bir yerde geceliği 30 Euro'ya 4 yıldızlı kahvaltı dahil bir otel ayarlamıştım. Otele gitmek için havalimanından Kandiye merkeze giden otobüse biniyorum. Havalimanı - Kandiye otobüsü için ücret yanlış hatırlamıyorsam sadece 1 Euro!
Otelime yerleştikten sonra dört bir yani Venedik surları ile çevrili Kandiye kentini keşfe çıkıyorum. Pazar günü olduğu için her yer kapalı.
İlk olarak Aslanlar Meydanı'nda tarihi bir çeşme beni karşılıyor ve çeşmenin hemen sağ tarafında 1856 yılında Osmanlılar tarafından cami olarak inşa edilen Osmanlı Vezir

Yazının Devamı