Mehmet Çelik

Mehmet Çelik

bizans@gmail.com

Tüm Yazıları

Masaya ilk gerçek dalış saati Blancpain Fifty Fathoms modelinden yola çıkan, Blancpain ve Swatch işbirliğiyle üretilen 2024’ün ilk en havalı ve en karizmatik saati Ocean of Storms’un (Fırtınalar Okyanusu) güzelliğini yazmak için oturdum.

Yazıma başlarken bir yandan Julia Michaels ile Selena Gomez’in birlikte söylediği Anxiety (kaygı) isimli şarkıyı dinleyip nakarat kısmına eşlik ediyor öte yandan marka yönetimi ve bu saatin arkasındaki insan üzerine düşünüyordum. Çünkü bu yeni Blancpain x Swatch saati (teknik olarak bir Swatch) neredeyse kusursuz bir şekilde tasarlanmış. Gerçek bir Blancpain’den 20 kat daha ucuz böyle bir saati üretmek cesaret ve zeka gerektirir.

Haberin Devamı

Swatch Grubu’nu çok seviyorum, en sevdiğim markalar (Longines, Rado ve Tissot) bu grupta bulunuyor. Grubun CEO’su Nick Hayek ise bir dahi. İşbirliği projeleri için itiraz edenler olmuş, “marka değerini düşürmeyin” diyerek aldığı kararlar eleştirilmiş. Ancak hakiki liderlik böyle bir şey; Hayek de aklı başında bir yönetici olarak çatlak seslere aldırmadı, kraldan çok kralcılara taviz vermedi ve doğru bildiğini yaptı.

Blancpain, Omega, Swatch ve Ay

Hayek’in vizyonu

Aynı kaygılı ruh halleri ve eleştiriler bir önceki işbirliği için de yaşanmıştı. Bilindiği gibi birçok saat markasının gözü Ay’da olmuştur ama kazanan tek bir marka vardır: Omega. Günümüzde “Ay saati” dediğimiz Omega Speedmaster, aslında otomobil yarışı meraklıları için üretilmişti. NASA’nın testlerini başarıyla geçen Speedmaster, 20 Temmuz 1969’da Ay yüzeyinde ilk adımlarını atan (hani bir insan için küçük ama insanlık için büyük olan) Neil Armstrong’un kolunda değildi, unutmuştu. Neyse ki Ay’da yürüyen ikinci kişi (bir insan için küçük olsa da saat sektörü için büyük adımlar) Buzz Aldrin’in kolunda bir Omega Speedmaster vardı. Lakin Aldrin’in Speedmaster’ı Ay’dan döndükten sonra sergilenmek üzere Smithsonian Enstitüsü’ne giderken yolda kayboldu. Aynı şekilde Omega’yı korumak adına bir kasaya tıkmak isteyip yolda kaybolan başka insanlar da oldu. Neyse ki Hayek onlara aldırmıyor, çünkü biliyor ki vizyonsuzluk bir markayı bitirebilir. Pilli Speedmaster, Omega’nın marka imajına zarar vermek yerine “gerçek” Omega Speedmaster’lara olan talebin artmasına yol açtı.

Haberin Devamı

Şarkı arka planda devam ediyor. Kaygılı bir ruh hali içinde bulunan bir insanın öyküsünü anlatıyor: Sosyalleşmek isteyen ama depresyona girdiği için onu sinemaya davet eden arkadaşlarının buluşmayı iptal etmesini bekleyen, kaygılı olduğu için geceleri uyuyamayan, çalkantılı ruh halini “ama arkadaşlarım bilmiyor/nasıl bir şey olduğunu, nasıl bir şey olduğunu” diyerek ifade eden biri. Galiba bu nakaratın kahramanı birçok insanın ruh halinin de sözcüsü.

Yeni Ay saati: Blancpain

Geçen yılın Blancpain x Swatch modelleri Dünya’daki beş okyanusa adanmış renkli saatlerdi. 11 Ocak 2024’te satışa çıkan yeni Blancpain x Swatch Scuba Fifty Fathoms Ocean of Storms, Ay’daki Oceanus Procellarum’a yani Fırtınalar Okyanusu’na adanmış bir saat. Bu bölge teknik olarak bazalt düzlüğü ama 4 milyon kilometre kare büyüklüğünde olduğu için okyanus denmiş. (Ay’daki bazalt düzlüklerine deniz veya okyanus diyenler erken dönem romantik astronomlardı.)

Haberin Devamı

Ay temalı “Fırtınalar Okyanusu” aynı zamanda ilk Swatch x Omega işbirliği MoonSwatch modeline de bir gönderme. Nefis bir saat. Böylece hem Omega hem de dünyanın en eski saat markası Blancpain’in efsanevi modelleri arasında Hayek’in vizyonuyla şekillenen bir bağ kuruluyor. Rakamlar ve indeksler hariç tamamen siyah olan yeni saatte, önceki modellerde olduğu gibi Blancpain’in asla quartz saat üretmeme ilkesi gereği 90 saatlik güç rezervine sahip Swatch mekanizması System51 kullanılıyor.

Bazı markaları yöneten insanlar da tıpkı Anxiety şarkısındaki gibi öylesine kaygılı tavırlar içine giriyorlar ki çok şaşırıyorum. Oysa bunca bunaltıya ve gerginliğe hiç gerek yok. Başarının tadını çıkarmalı. Nick Hayek gibi rahat olunmalı, büyüklük tavırda gizlidir.

Bundan sonra Ay’ın aydınlık yüzünde görünen okyanusa her baktığımda 2024 mahsülü ilk Blancpain x Swatch saatini hatırlayacağım ve yeni şarkılar dinleyeceğim.