Mehmet Çelik

Mehmet Çelik

bizans@gmail.com

Tüm Yazıları

Swatch, 2022’de satışlarını % 90 artırdı. Bu yılın ilk yarısına göre MoonSwatch’a olan talep artmaya devam ediyor. Blancpain X Swatch Scuba Fifty Fathoms saati orijinalinden 40 kat daha ucuza satılıyor! 

Geçen hafta Avrupalı saat meraklıları “Frankfurter Allgemeine Zeitung” isimli 73 yıllık köklü bir Alman gazetesinde yayımlanan bir ilanı keşfedip konuşmaya başladı. Tam sayfa çıkan ilanda herhangi bir yazı yoktu, sadece ışık oyunlarıyla süslü masmavi bir yüzme havuzunun altını gösteren bir fotoğraf vardı.

Haberin Devamı

Meraklılar havuzun dibine düşmüş Swatch logolu bir kart gördüler. Kartta ayrıca ikonik bir saatin kurma kolunun simgesi de bulunuyordu. Saatseverler stilize bile olsa bu çizgileri hemen tanıdı: 9 Eylül’de 70. yıldönümünü kutlayacak olan ve ilk gerçek dalış saati olarak saat yapımında devrim yaratan Blancpain Fifty Fathoms! (Aynı ilan dünyanın diğer kıtalarında 70 yaşını geçmiş bazı gazetelerde de yayımlandı. Bu pazarlama stratejisi çok şık bir hareket. Gazetelere özel bir önem veren kurumları seviyorum.)

Beklendiği gibi ilan bazı çevrelerde bir tür kargaşa yarattı. Kimilerinin kaşları havaya kalktı, kimileri heyecanlandı. Ardından geçtiğimiz perşembe günü markadan onay geldi: Dünyanın en eski saat şirketinin ürettiği dünyanın ilk profesyonel dalgıç saati Fifty Fathoms tasarımı, Swatch işbirliği ile 9 Eylül günü satışa çıkarılacaktı.

En ucuz Ay saati

Bilindiği gibi Swatch Grubu, bünyesinde Blancpain (1735) dahil olmak üzere her biri kendi alanında öncü Jaquet Droz (1738), Breguet (1775), Longines (1832), Omega (1848), Rado (1917), Hamilton (1892), Swatch (1983) ve Tissot (1853) gibi 20’ye yakın değerli markası bulunan dünyanın en büyük saat grubudur.

Ay’a çıkan ilk saat ve James Bond filmlerinde zor duruma düşen kahramanın kurtarıcısı olarak bilinen Omega Speedmaster Professional ile 1970’lerin sonunda batma noktasına gelen İsviçre saatçilik sektörünü bir araya getiren, ardından ucuz plastik saatleriyle kurtaran Swatch işbirliğiyle duyurulan MoonSwatch geçen yılın en çok konuşulan saat tanıtımı olmuştu. Elbette MoonSwatch, bir Moonwatch değildi ama aynı tasarıma sahipti, sadece plastik bir gövdesi (pardon biyoseramik) ve pilli bir mekanizması vardı. Dolayısıyla orijinal modelden 30 kat daha ucuzdu. Ve ortalık karıştı.

Haberin Devamı

İkinci perde: Blancpain X Swatch

Tarihi değiştiren saat

26 Mart 2022 tarihi, İsviçre saat endüstrisinin uzun tarihinde bir dönüm noktasıydı. Lüks saat sınıfında olduğu için bir Omega alamayan saatseverler ve saat dünyasından uzak da olsalar da konuya ilgi duyan ve markayı duyan meraklılar, dünya üzerindeki seçilmiş bazı Swatch mağazaları önünde yüzlerce metrelik kuyruklar oluşturdu, saatlerce bekleyenler nedeniyle izdiham yaşandı, bazı mağazalarda sıra kavgaları yaşandı, polis müdahale etmek zorunda kaldı. (Herkesin sadece bir saat satın alma hakkı vardı.) Saatçilik sektöründe daha önce böyle bir olay yaşanmamıştı.

Swatch Group, iki önemli markası arasındaki bu benzersiz işbirliğinden en çok fayda sağlayan marka oldu. Morgan Stanley’e göre bu lansman, grubun İsviçre saat endüstrisinin ana üreticilerinden biri olarak en üst sıradaki yerini yeniden kazanmasına yardımcı oldu. (Bir ara ikinci sıraya düşmüştü.) Geçen yılki şaşkınlık uyandıran tanıtımdan sonra yaklaşık 950.000 adet MoonSwatch ihraç edildi. Böylece Swatch, 2022’de satışlarını % 90 artırdı. Bu yılın ilk yarısına göre MoonSwatch’a olan talep azalmadığı gibi istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Blancpain X Swatch

9 Eylül’de satışa çıkan saatlerin hepsi biyoseramik kasaya ve otomatik mekanizmaya sahip. Okyanuslara adandığı için 5 farklı renkte üretilen Bioceramic Scuba Fifty Fathoms saatleri ve renkleri şöyle: Arktik Okyanusu (bej); Pasifik Okyanusu (sarı-turuncu); Atlas Okyanusu (mavi); Hint okyanusu (yeşil) ve Antarktika Okyanusu (buz beyazı). Nato tarzı kayışla sunulan saatlerin hepsi 42,3 mm çapında ve 14,4 mm kalınlığında. Bir dalış saatinin bütün özelliklerini taşıyan model 91 metre su basıncına dayanıklı, dener bezele, fosforlu göstergelere ve System51 isimli fabrikasyon otomatik bir mekanizmaya sahip. Sadece mekanizması değil, saatin tamamı hiç el değmeden robotlar yardımıyla üretiliyor.

Beklendiği gibi hiçbir yeniliği beğenmeyen katı fikirli saatseverler yeni saatleri de hiç beğenmeyip yerden yere vurdu. Kimi “beş yıl sonra çöp olacak” dedi, kimi “çocuk eğlencesi” diyerek alay etti, kimi de “marka değerini düşürüyor olmaz öyle saçma şey” diyerek çokbilmişlik taslayıp hakaretler etti. Oysa sahte saatlerin dünyayı ele geçirdiği bir zamanda böylesine şık bir saat üretmek hem cesaret ister hem de bir pazarlama dehası olmayı gerektirir.

Sahte saatleri bitirecek buluş

Unutmayalım Blancpain x Swatch Scuba Fifty Fathoms saati orijinalinden 40 kat daha ucuza satılıyor! Bence bu rengarenk neşeli saatler saatçilik tarihinde MoonSwath ile başlayan önemli bir gelişmenin ikinci perdesi sadece, devamı gelecektir. Önümüzdeki yıl bir Breguet veya olmadı bir Longines bekliyorum

İtiraz edenleri de hiç anlamıyorum. Çelik bir kasaya sahip olsa da sahte bir saat takılacağına kurumsal onaylı otomatik mekanizmalı plastik (biyoseramik) bir saat takmak bence çok daha güzel ve etik. Bu tarz girişimler bir kanser gibi çevremizi saran emek düşmanı sahteciliğin sona ermesine katkıda bulunacaktır. Elbette aynı fiyata güzel ve orijinal saatler de var ama hiçbirinde ne Blancpain’in efsane tasarımı ne de Swatch’un o tatlı neşesi yok.