Mehmet Çelik

Mehmet Çelik

bizans@gmail.com

Tüm Yazıları

2023’ün en iyi saatlerini seçsem ilk sıraya hangi saati alırdım acaba diye düşünürken birden aklıma Studio Underd0g markasının karpuzdan ilham alan saati geldi. Karpuz çekirdeğinden saat indeksleri olan bir kronograf, sadece saati göstermiyor 30 dakikaya kadar zaman ölçümü de yapıyor, hız ölçeri de (takimetre) var. Bir başka özelliği daha var, her yıl milyonlarca pilli veya otomatik saatin üretildiği bir çağda bu saat elle kurmalı bir mekanizmaya sahip. 

Sadece karpuz değil, Studio Underd0g dondurmadan, denizanasından veya bir spor ayakkabılardan ilham alan çok eğlenceli ve deyim yerindeyse kıpır kıpır saatler üretiyor. İşin ilginç yanı Studio Underd0g tasarımları son derece şakacı bir yaklaşıma sahip ama saat meraklıları tarafından aşırı ciddiye alınıyor. 

Haberin Devamı

Karpuz, denizanası, mekanik saat

Karpuzdan ve denizanasından ilham alan saatler

Şakacı ve girişimci 

2020’de yani pandemi döneminde kapılarını açan yeni nesil bir saat firması olan Studio Underd0g tek kişilik bir şirket! Yanlış okumadınız, firmanın tek bir çalışanı var. Studio Underd0g, Richard Benc isimli 1993 doğumlu genç bir endüstriyel tasarım mühendisi tarafından kurulmuş. Tasarımlarını önce sosyal medyada saat meraklılarına sunmuş, büyük ilgi görünce de girişimci olmaya karar vermiş. 

Belki on yıl oluyor çok sevdiğim bir saat ustamıza “Biz neden İsviçreliler, Japonlar, Almanlar veya İngilizler gibi saat yapamıyoruz?” diye sormuştum. “Biz bir saat yaptığımızda onlar masaya on tane saat bırakır” demişti. Doğrusu içimden hiç inanmak gelmiyordu ama mesleğe ömrünü vermiş usta birinden daha iyi bilecek halim yoktu ya, susmuştum. Karpuzlu saate bakınca aklıma bu anı geldi. 

Meydan okuyan saatler! 

Bence 2023’ün en güzel işiydi bu saat. Zaten saatçilik dünyasının en büyük ödül organizasyonu olan Grand Prix d’Horlogerie de Genève’de (GPHG) 2023 yılının en iyi saat adayları arasındaydı. Bulunduğu kategori de çok ironikti: Meydan okuyan saatler! 

Merakla beklendi ama Studio Underd0g, GPHG’de bir ödül kazanamadı. Olsun, Richard Benc’in moralinin bozulduğunu hiç sanmıyorum. Neticede saatçiliğin artık neredeyse unutulduğu bir ülkeden gelen küçük bir firma binlerce çalışanı ve en küçüğü yüz milyonlarca liralık satış yapan yüzlerce yıllık firmalarla kahramanca çarpıştı, büyükler arasında kendini gösterdi. (Gerçi halen küçük.) 

Haberin Devamı

Kadranda iki vida 

Studio Underd0g aslında yalnız değil. Dünyanın her köşesinde binlerce hayranı var. Daha yolun başında Studio Underd0g’a önce onlar inandı. Bu sayede Richard Benc 2023’te önemli başarılara imza attı. Üstelik Richard Benc daha yıl bitmeden ışık saçan denizanalarından ilham alan ve aynı şekilde ışıldayan bir kadrana sahip müthiş bir saat daha tasarladı. Kadranı yerine sabitleyen iki vida bile çok konuşuldu! Belki de bu vidalar ileride markanın alameti farikası olacaktır, zarımı atıyorum. Benim en çok hoşuma giden ayrıntı saniye ibresinin ucundaki fosforlu çıkıntı. Böyle detaylar meraklıları hep heyecanlandırır. 

Bu arada yazımı yazdığım sırada “Çalışan sayımız iki katına çıktı!” duyurusunu gördüm. Firmaya bir kişi daha katılmış.