Mehmet Soysal

Mehmet Soysal

mehmet.soysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyayı idare ettiğini zanneden beş ülke savaşın kıyılarında geziniyor.
Ve dünyayı büyük bir savaşın eşiğine getirmeyi başaranlar adeta düğmeye basacakları günü bekliyor.

Savaşlardan geçinmeyi bir strateji haline getirenler büyük bir felaketi başlatmayı düşünüyorlar gibi...

Çinli bir askeri yetkili, Trump yönetimindeki ABD’yle savaşın “sadece bir slogan değil, pratik bir gerçek” haline geldiğini açıklıyor.

Soğuk Savaş dönemini sona erdiren Gorbaçov ise Time dergisindeki yazısında diyor ki:

Büyük devletler arasındaki gerilim gittikçe yükseliyor. Silahlanma yarışı ise artıyor! Gorbaçov, Amerika’nın silahlanma için harcadığı paranın dünyanın diğer büyük güçlerince harcanan paranın toplamından daha fazla olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

*
Dünyanın iki büyük gücünün o günden beri ellerinde bulunan silahların yüzde 80’ini yok eden Gorbaçov diyor ki:

Ülke ve eyalet bütçeleri vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamak konusunda yetersiz olsa da askeri giderler artış göstermeye devam ediyor. Üstelik söz konusu silahlar kitle imhasında kullanılacak kadar güçlü, sofistike silahlar; bugün denizaltılar için tasarlanan silahlar, tek bir ateşte bir kıtanın yarısını yok edebilecek güce sahip!
Bugün dünyanın en büyük güçleri arasındaki gerilim tekrar yükselişe geçmiş olsa da Gorbaçov silahlanmayı önleyici antlaşmaların yeterli olmayacağının altını çiziyor.
Savaşın yasa dışı ilan edilmesi gerekiyor ve bu karara önayak olabilecek isimler de Trump ve Putin’den başkası değil.

CIA’nın eski başkanı Petraeus ise ABD’nin 20. yüzyılda kurduğu dünya düzeninin tehdit altında olduğunu söylüyor.

Petraeus, bu “tehlikelerin” ABD’nin politikaları sonucu ortaya çıktığını söylüyor ve “Amerikalılar şu anda var olan uluslararası düzeni kabul etmemeli” diyor... Petraeus, “Bu durum kendi kendine oluşmadı. Bunu biz yaptık. Kendi kendini koruyan bir durum da değil bu, bu bizim kontrolümüz altında olmalı. Eğer bu kontrolü bırakırsak zamanla yıpranacak ve ardından ise çökecektir” değerlendirmesinde bulunuyor.
Bu durumun birçok kişi tarafından “medeniyetler çatışması” şeklinde sunulmaya çalışıldığını kaydeden Petraeus, ABD’nin buna izin vermemesi gerektiğini söylüyor.
ABD’nin 7 Müslüman ülke vatandaşlarına vize sınırlamasının terör örgütleri tarafından “propagandaya” dönüşebileceği uyarısında da bulunan Petraeus, Başkan Donald Trump’a seslenerek, “Bu uygulama sona ermeli” diyor.

Haberin Devamı

Kısacası, önümüzdeki on yıl bir hayli dalgalı geçeceğe benziyor...