Mehmet Soysal

Mehmet Soysal

mehmet.soysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kommersant gazetesine konuşan Rusya Bilimler Akademisi’nden Nikolay Plotnikov, Ankara’nın sınırlarında yeni bir Kürt oluşumuna izin vermemeyi amaçladığını belirterek diyor ki:

“ABD’yse tam aksine kendi kurdukları Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) ilave olarak Suriye topraklarında Kürt anklavı kurmayı planlıyor.”

Siyasi coğrafyada, tamamen başka bir siyasi bölgenin sınırları dâhilinde yer alan siyasi bölgeye ‘anklav toprak’ denilmekte...

***

“Kürtler, Türkiye ve ABD arasındaki ihtilafların rehni durumunda” diyen Plotnikov, bize göre doğru eleştirilerini de şöyle sıralıyor:

Haberin Devamı

“Ancak bunda bazı Kürt liderlerin de suçu var. Bu gelişmelerin önüne geçmek mümkündü. Aynı anda iki koltuğa oturmak isteyenler, genelde kaybeden taraf olur!”

***

New York Times’a konuşan Oklahoma Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Başkanı Joshua Landis’in ise ABD’nin Fırat Nehri’nin kuzeyinde bağımsız bir devlet kurulmasını etkin biçimde desteklediğini savunması da madalyonun arka yüzündeki gerçeği bize göstermiş oluyor.

Landis, ABD’nin planlarında Suriye’nin petrol ve gaz rezervlerinin büyük bölümü ile elektrik üreten ana barajını kontrol eden, kendi ordusu ve Kürtçe okul müfredatı bulunan bir devlet kurmak olduğunu söylüyor.

ABD’nin buradaki durumu korumaya ve finanse etmeye devam etmesi halinde bunun ‘de facto bir Kürt devleti’ olacağını belirten Landis’in unuttuğu bir şey var... Bu coğrafyada sayısını bilemeyeceğimiz kadar oyun bozucu aktör devlet, örgüt ve bela var!

***

AK Parti ise ABD’nin bu küstahlığını uluslararası hukuka taşıyarak belki de büyük bir davaya hazırlanıyor.

Obama’nın döneminde Beyaz Saray’da kurulan Terörle Mücadele İstihbarat Birimi’nin raporlarında PYD ve PKK’nın ilişkisine vurgu yapıldığı ve ABD anayasasında yer alan, “Listelenmiş terör örgütlerine destek vermek anayasal suçtur” hükmünden yola çıkılarak bu davanın gündeme getirilebileceği konuşuluyor.

AK Parti kurmaylarına göre, ABD’nin kendi anayasasına göre anayasal suç işlediği iddiasıyla dava açılabilir; YPG/PYD’ye gönderilen silahlar ile silahlı kadroları eğitmesi de davanın delilleri olabilir...

Haberin Devamı

***

ABD’nin de facto hallerinden dünya bıkıp usanmış...

Bakalım, bu küstah tavrını daha nereye kadar sürdürecek...