Mehmet Soysal

Mehmet Soysal

mehmet.soysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hemen herkesin bir hesabının olduğu tuhaf bir dönemden geçiyoruz.

Zarrab, İran’daki bağlantıları konusunda konuşuyor.

Ve şema üzerinden İran’a yönelik yaptırımların Hindistan, Çin, Kore, Japonya ve İtalya tarafından da ihlal edildiğini söylüyor.

Zarrab’ın Çin’de kurduğu şirkete ilişkin bilgiler ile bankalara yazılmış mektupların taslaklara ilişkin görüntüleri de yer alıyor.

Amerika’yı dinlemeyerek ticaret yapmaya devam eden beş devletten hiçbirine bir şey diyemeyenler sadece Türkiye’den hesap sorulmasını alkışlıyor.

Akıl tutulması zirvelerde geziniyor...

*

Rüzgâr gibi savaş her yerde geziniyor.

Ve fırtına gibi her an her yerde çıkabilir, her kritik ülkeye veya coğrafyaya kan sıçrayabilir.

Çünkü dünyanın hemen her yerinde ilginç şeyler yaşanıyor...

Bir, Rusya Merkez Bankası tarafından yayımlanan “Mali İstikrar Raporu”nda, kripto paraların para aklama ve terörün finanse edilmesi için kullanılma tehlikesinden söz ediliyor.

Kripto para piyasalarının yüksek riskler barındırdığının vurgulandığı raporda, “Bu piyasalardaki balonlar nedeniyle tüketiciler büyük kayıplar yaşayabilir. Ulusal ve uluslararası düzenleyicilerin görevi, kripto para piyasasının düzenlenmesinde koordineli bir yaklaşım geliştirerek, yüksek riskli yatırımların ve işlemlerin potansiyelini kısıtlamak suretiyle bu riskleri en aza indirmektir” ifadesine yer veriliyor.
Büyük bir ekonomik kriz fırtınası dünyayı dolaşıyor...

*

İki, S. Arabistan’da yaşanan taht oyunları ve 800 milyar dolarlık servete sahip prenslerin tutuklanması ve mallarına el konulması da ilginç şeylerden...

Yaşanan gözaltılar ve soruşturmalarla tutuklanan prenslerin iktidardan uzaklaştırılmasıyla geçiştirilemeyecek kadar önemli başka bir konu.

Birileri tüm İslam âleminin kalbi sayılan ülkeye ayar çekiyor...

Birilerine el çektiriliyor, birileri ise yerleşiyor.

Mekke ve Medine’de olası bir isyan ve çatışma tüm dünya Müslümanlarını sokağa dökebilir.

*

Üç, Washington merkezli Wilson Center adlı düşünce kuruluşunda düzenlenen panelde konuşan Tillerson, Amerikan dış politikasından Türk-Amerikan ilişkilerine kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğuna işaret eden Tillerson, “Bir NATO müttefikimiz olarak Türkiye’den, ittifakın ortak savunmasını öncelemesini istiyoruz. İran ve Rusya, Batı toplumlarının sağlayabileceği ekonomik ve siyasi faydaları Türk toplumuna sunamaz” değerlendirmesini yaparak olası bir dünya savaşının eşiğine gelindiğini anlatmaya çalışıyor...

Ve yanlarında yer almayan ülkeleri de istikrarlı ısrarlarıyla tehdit ediyor, çünkü asırlarca dizayn etmeye alışan bu küstahların tüm oyunları bozuluyor!