Mehmet Soysal

Mehmet Soysal

mehmet.soysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Londra’ya her geldiğimizde, cadde ve sokaklarında dolaşan Müslümanların sayısının oldukça fazla olduğunu görüp, şaşırıyoruz...

Pakistanlı, Hint ve Arap Müslümanların yıllardan beri Londra’yı tercih etmesinin elbette bilinen bir geçmişi var ve derin izleri.

Ve yarın ramazan ayının ilk günü...

Londra’nın en ünlü alışveriş merkezlerinde olağanüstü paralar harcayan Müslümanlar Arap plakalı lüks araçlarıyla yollarda hava atıp dururken milyonlarca Müslüman ramazan ayının ilk günü fitre, zekât ve yardımlarla karınlarını doyurmaya çalışacak.

Haberin Devamı

***

Bir din bu kadar farklı yerlere çekilebilir mi?

Bu kadar farklı yorumlanır mı?

Peygamber Efendimizin yaşadığı ve tebliğ ettiği İslam dini her yerde bu kadar farklı yaşanır mı?

İslam dinine mensup ama insanların kafasını kesen DEAŞ’lı militandan kendi ülkesinin askerlerini şehit eden PKK’lıya ve bilmem hangi hocanın bikinili güzellerine kadar uzanan böylesine yaman çelişkili durumu kimse kimseye izah edemiyor.

İşte, yetmiş üçe bölünmenin ve içinden birinin kurtulmasının da açık delili bu noktadır.

İslam coğrafyasını böyle farklılık ve reform, uyduruk mezhep ve ırk ayrımcılıklarıyla bölen, parçalayan, savaştıran ve yöneten Batılı oyunlarına bin yıldan beri yenik düşe düşe buralara geldik...

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Londra’da Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu’nda bir kez daha Doğu ile Batı arasındaki savaşlara ve İslam coğrafyasının birbirine düşürülmesine son verilmesi gerektiğinin ısrarla altını çiziyor.

“Ortadoğu’da kalıcı barışın ve güvenliğin sağlanması için çalışıyoruz. Suriye, Irak, Afganistan ve Somali gibi ülkelerin istikrara kavuşturulmasını hedefliyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörizmin her türüyle ortak mücadele edilmesini istiyoruz. Ülkemizin yanı başında tüm dünyayı etkileyen çok ciddi sinemalar yaşanıyor” şeklinde konuştu.

***

Ve yarın ramazan ayının ilk günü...

Herkes iftara ne yiyeceğini düşüneceğine, biraz da gelinen bu yaman çelişkiler ağını düşünmeli...

Londra notlarımıza cuma günü devam edeceğiz.