Mehmet Soysal

Mehmet Soysal

mehmet.soysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyada en uzun ortaklık günah ortaklığı imiş...

Düşündükçe, yaşadıkça, gördükçe bu gerçeği daha iyi anlıyoruz...

Amerika güya Suriye’den çekilecekmiş.

Nöbeti ise Fransa devralmaya başlıyor gibi.

Varsa da yoksa da YPG. Yani, PKK...

***

Daha da ötesi, hayalleri, Ortadoğu’yu kontrol edebilecek uzaktan kumandalı bir devleti kurmak, yönetmek, saldırtmak...

Yeni bir üs devleti...

Batı ‘günah ortaklığı’ üzerine kurmuş olduğu ilişkilerine her geçen gün yeni bir günah ortağı buluyor.

Ve ilişkilerin uzun sürmesi de bu yüzden.

Haberin Devamı

Lakin bilmedikleri tek gerçek, bu tarz ilişkilerin son noktasının, günah dağının infilak ediyor ve bütün ortakların birbirine düşüyor olmasıdır.

***

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk, İsrailli yazar David Grossman, İtalyan yazar Claudio Magris, Cezayirli yazar Bualem Sansal, Alman yazar Martin Walser ve Alman kökenli Fransız siyaset ve toplum bilimcisi Alfred Grosser imzasıyla Fransız Libération gazetesine savaşın ilk günlerinde bir mektup göndermişlerdi...

***

Mektupta, Beşar Esad’a “Suriye halkını kurtarması için” istifa etmesi ve çatışmakta olan tarafları BM çatısı altında müzakereye davet etmesi çağrısında bulunmuşlardı.

İstifanın “Esad’ın kendisi, ailesi, dostları, bölge ve dünya için tek gerçek çözüm yolu” olduğu görüşünün dile getirildiği mektupta, “İstifa dışında ne yazık ki sizi ve ailenizi bekleyen tek yol var: Saddam Hüseyin veya Kaddafi gibi ölüm. Ya da La Haye’de mikropsuz bir hücrede ömür boyu hapis” ifadeleri kullanılmıştı.

***

Suriye konusunda “büyük devletlerin” hesaplarını, Birleşmiş Milletler’in ise “tereddütlerini” eleştiren aydın ve yazarlar, Esad’a kendisini şimdilik destekleyen Rusya ve Çin’e fazla güvenmemesi tavsiyesinde bulunmuşlardı.

Şimdi bu mektubu hatırlatıyoruz kendilerine...

Ve diyoruz ki Suriye konusunda Batılılara da, özellikle de Fransızlara uyarı mahiyetinde bir mektup daha yazmayı düşünüyorlar mı?

Yazmayı düşünmüyorlarsa, bu savaşın günah ortakları arasında o mektubu yazanlar da var demektir.

***

Tereddütlü hesapların merkezi haline getirdikleri Suriye’de Türkiye’nin Afrin harekâtıyla dünya bir kez daha görmelidir ki bu hesapların hepsi bize rağmen yapılamaz.

Haberin Devamı

Çünkü Türkiye’nin kimseyle günah ortaklığı yoktur...

Olmayacaktır da...