Mehmet Soysal

Mehmet Soysal

mehmet.soysal@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Londra’da seçkinlerin buluştuğu 67 Pall Mall kulübünde fonların efendisi diye tanınan Dalınç Arıburnu ile buluştuk...

Japon milyarder Masayoshi ile birlikte 100 milyar dolarlık fonu kuran ve yöneten Arıburnu’na, yani rakamların ustasına global paranın ne durumda olduğunu ve nereleri dolaştığını sorduk...

Kısacası, paranın seyir defterindeki yeni rotaları merak ettiğimizi söyledik...

Arıburnu her soruya açıkça cevap verdi.

Türkiye’den az da olsa global paranın çıkışına dair ileri sürülen gerekçelerin perde arkasını da sorduk...

Haberin Devamı

Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar dostumuzla birlikte Arıburnu’nun anlattıklarını ilgiyle dinledik.

***

Arıburnu, Türkiye ve dünyanın finansal açıdan nereye doğru gittiği konusunda açıkça şunu söyledi:

“Global paranın 2001 ile 2011 tarihleri arasında yaşadığı bahar bitti. Ve dalga misali paralar yani fonlar eve dönüş yolculuğunu tamamladı... Önümüzdeki süreçte de bu geri çekilme sürecek.”

G. Afrika, Brezilya, Arjantin ve Türkiye’ye giriş yapan ve yıllardan beri bu ülkelerde kalan fonların yani global paranın usulca çıkıp evine döndüğünü belirten Arıburnu bu süreçlerin normal olduğunu söyledi.

***

Global paranın evlerinden yeniden seyahate çıkış sürecinin ne zaman yeniden başlayacağını sorduğumuzda ise Arıburnu sakin bir ifadeyle, “Önümüzdeki on yıl boyunca Çin, Amerika, Japonya ve İngiltere dışında her ülkeyi sıkıntılı günler bekliyor diyebiliriz” dedi.

***

Dijital dünyanın geleceğine dair sorduğumuz sorulara ise şöyle cevap verdi:

“İnternet 3 milyar kişiye kavuştu ve her geçen gün sayıları da artıyor. Sektör içerik anlamında oldukça hazırlıksız yakalandı. Kullanıcıları daha fazla meşgul edecek içeriklere ihtiyaç var. Bu anlamda yatırım yapan şirketlerin gelecekte ayakta kalma şansları ve kazanmaları büyük ihtimal.”

***

Türkiye’nin endüstrisini güncellemediğini ve dijital dünyadaki gelişmeleri biraz geriden takip ettiğini vurgulayan Arıburnu, Türkiye’deki döviz kurlarının artışını ise “Gereksiz bir artış yaşanıyor” diye yorumladı.

Böylesine büyük bir fonu kurma fikrinin nasıl doğduğunu sorduğumuzda ise Arıburnu, Japon milyarder Masayoshi’nin kendilerine hiçbir devrimin 50 yıldan az sürmeyeceğini, bu yüzden teknoloji devriminin çok başlarında olduğumuzu ve teknoloji devriminin dünyayı tanınmayacak hale getireceğini, gelecekte robot nüfusunun dünya nüfusunu geçeceğini belirtince, bu devrimin kurucuları arasına girdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ve tabii ki belirleyici rol alarak...

***

Önümüzdeki süreçte sıcak bir savaşın çıkıp çıkmayacağına dair kâbus senaryolarını sorduğumuzda ise Arıburnu gülümsedi ve şunları söyledi:

“Suriye’de devler bilek güreşi yaparak savaşıyor zaten. Daha ötesini beklemiyoruz...”