Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul’un en gözde muhit- lerinden, sosyal hayatın kalbi Nişantaşı. Yılbaşı akşamı saat 20.00 sularında bir arkadaş yemeğine gitmek için yürüyoruz.

Sokakta bizden başka yürüyen dört ya da beş kişi var. Üzerimizde ısrarlı bakışlarıyla yedi sekiz çift polis gözü. Dikkatle inceliyorlar. Ellerinde makineli tüfekler, parmaklar tetikte.

Başımızı öne eğip tedirgin bir şekilde yürümeye devam ediyoruz. Araçları durdurdukları kontrol noktasına yaklaştık. Yaya olarak geçiyoruz.

Buradaki polislerden biri içini dikkatle incelediği arabadan kafasını kaldırıp bize bakmaya başlıyor.

Haberin Devamı

Diğerleri ona eşlik ediyor. Bizim duyup duymadığımızı umursamadan “Tamam aile bunlar”, diyor yanındaki.

Dikkatle bakan ikna olmak için iki saniye daha bekliyor. “Tamam, sıkıntı yok” diyor.

Önündeki arabaya sert bir el işaretiyle geçmesini emrediyor. Araba gaza basıyor. Sıra arkadaki takside. Aynı işlem tekrar...

---

Davetli olduğumuz arkadaşın sokağının başında sanırım barikat niyetine iki çöp kamyonu duruyor.

Hemen arkalarında bir TOMA var. 20-30 kadar silahlı polis ve bir o kadar da sivil polis olduklarını tahmin ettiğim kızlı erkekli “güvenlik” grupları sokağı bir aşağı bir yukarı dolaşıyor.

Bir kızlı erkekli grup. Birkaç erkek grubu. Evlerin ışıkları yanmakta ama sokaklar bomboş. Bir araba geçiyor.

Topağacı Caddesi’nde her sokak başında 10-12 kadar silahlı polis var. Yukarı çıkan ve ileride karakolun yanından Abdi İpekçi’ye giriş polis barikatıyla kapalı olduğundan sıkışıklıkta bekleyen araçların içleri dik bakışlarla dikkatle inceleniyor.

Maçka parkında iki kişi yürüyor. Parkın girişinde parlaklığıyla gözleri kör eden dev led ekranda dönen reklamlar her şeyin yolunda olduğunu müjdeliyor. Hayat normal, rahat ol, bir şeyler satın al.

Arkada Süzer Plaza’nın ışıklı fallik görüntüsü, etraftaki bir sürü binanın ışıklarla süslenmiş siluetleri sanki çılgın bir eğlencenin ortasındaymışız gibi duruyor uzaktan.

1 Ocak sabahı saat 01.30 civarı. Beşiktaş Ihlamur tarafında aşırı yoğunluk. Polis kontrol noktası. Barbaros Bulvarı’nı ise yukarıdan kapamışlar. Araçları tek tek polis barikatına alıyorlar. O bakımdan Levent tarafından Beşiktaş’a doğru hayli araç birikmiş.

Haberin Devamı

---

Bu görüntü ne yurt dışından güzel görünüyor, ne yurt içinden. Bu görüntü sadece ülkeyi terörize etmek isteyenlerin işine yarıyor.

Sadece üç beş yılda nasıl bu hale geldik, kimler sorumlu, herkes kendine sormalı.