Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ülkeler başardıkları işleri, üstesinden geldikleri zorlukları hatırlamak için bayram kutlar.
***
4 Temmuz 1776 tarihini kutlar. Bağımsızlık bildirgesinin kabul edildiği tarih. Ülkelerinin kuruluşudur. Amerikan ulusu bu günü heyecanla kutlar.
Fransızlar 14 Temmuz 1789’u kutlar. Le Quatorze Julliet. Bastille ayaklanması. Bu tarihi olayı birleşmenin sembolü sayarlar. Devlet otoritesinin sembolü sayılan Bastille hapishanesinin halk tarafından ele geçirildiği gün. Bugünün modern Fransasının ve değerlerinin temelinin atıldığı tarih. Halkın, kralın devletini yendiği gün.
İtalya’da 2 Haziran Cumhuriyet Bayramı. Festa Della Repubblica. İtalyanların kurtuluş günü. Mussolini’yi desteklemiş kraliyetten kurtulup cumhuriyete geçişin kutlanması. 1946 yılında İtalyan halkının referandumla Faşist rejime son vermesi, Cumhuriyet’i seçmesi. Aynı zamanda Nazi işgaline karşı direnişin de taçlandırıldığı gün. 25 Nisan 1945 Kurtuluş Günü’nü de kutlar İtalyanlar. Nazi İşgali’nden kurtuluş.
Almanlar 3 Ekim’i kutluyor. 1990’daki birleşmenin yıldönümü. Faşist rejimin Almanya’yı sürüklediği felaketin en sembolik sonucuydu belki de ikiye bölünmek. Bu tarihi yıkım ve ayrılık 1990’da bitti, halk kucaklaştı. Önemli bir aşama.
İspanyollar Kolomb’un Amerika’ya adım attığı 12 Ekim’i kutluyor. İspanya Milli Bayramı. Bu hadisenin sonuçları dünya tarihini değiştirmiştir. Evet Kolomb İtalyan ama İspanya’dır sponsoru. Yolculuk, İspanyolların vizyonu ve hamlesidir. Varlıklarını buna borçlular.
Brezilyalılar 7 Eylül’ü kutluyor. 1822 yılında Portekiz Krallığı’ndan ayrılıp bağımsız oldular.
Arjantin
25 Mayıs’ı kutluyor. 1810’da ilk vatansever hükümetin kurulduğu tarih kurtuluş günü kabul ediliyor.
Bu hükümet 9 Temmuz 1816’da da İspanya’ya karşı bağımsızlık bildirisini
kabul etmiştir.
Japonlar 11 Şubat’ı kutluyor. Japonya’nın kuruluşu. Milattan önce 660’da ilk imparator Jimmu’nun tahta çıkması.
Hindistan’ın Britanya İmparatorluğu’ndan kurtulduğu, bağımsızlığını ilan ettiği gün milli bayram: 15 Ağustos 1947, Bağımsızlık Günü.
Komşu Yunanistan’ın
milli bayramı 25 Mart,
kurtuluş ve bağımsızlık günü. Kimden? Osmanlı’dan.
Bizim tarihlerde Yunan İsyanı olarak geçen hadise.
***
19 Mayıs 1919, Atatürk Anadolu’ya geçti ve Milli mücadele başladı.
23 Nisan 1920, Milli
Meclis kuruldu.
30 Ağustos 1922, bağımsızlığa giden en önemli askeri zaferimiz. Öyle Amerika’yla ortak yapılan bilmem ne operasyonu falan değil. Yunanistan, İtalya, Fransa, İngiltere’nin işgal ettiği ülkeyi kurtarmak. Dünyaya karşı tek başına ülkeni geri kazanmak.
29 Ekim 1923, Cumhuriyet’in ilanı, zaferin taçlandırılması. Modern Türkiye’nin kuruluşu.
***
Bu bayramlar hangi ülkenin, hangi toplumun, hangi milletin bayramları?
Biz neden bayramlarımızı kutlamıyoruz?
Biz neyi unutmaya çalışıyoruz?
İyi bayramlar...