Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bir süredir parlak beyinlerin Batı’ya göçünden bahsediliyor. Batı şehirlerinde mal mülk alarak, yatırım yaparak vatandaşlık peşinde koşanlar, ülkemde gönlümce konuşup istediğim gibi yaşayamıyorum diyenler, eğitimden umudu kesip küçük çocuklarını Batı’daki hem bedava, hem de kaliteli eğitim veren okullara yazdırmak isteyenler. Eğitimlerine Batı’daki üniversitelerde devam etmek isteyen gençler. Global şirketlerde çalışıp yurt dışındaki pozisyonları, rolleri hararetle kovalayanlar. İşlerinde iyi olup Türkiye’de nepotizm yüzünden iş bulamayanlar. Ankara Anlaşması çerçevesinde İngiltere’ye göçenler. Expat olarak çalışarak dünyanın herhangi bir yerinde olmanın, buradan daha iyi olduğuna inananlar. Çoktan AB’ye girmiş ve medeni eğitim kurumlarına ve medeni yaşam şartlarına, sosyal devlet imkânlarına kavuşmuş Balkan ülkelerine geri dönmeye uğraşan, vatandaşlık peşinde koşan göçmen çocukları. Herkes ama herkes kendini bir şekilde garantiye alma peşinde. Eğer böyle bir şey mümkünse.

Haberin Devamı

Parlak beyinler kaçıyor diye sunulan durum, sanki diğerleri yani parlak olmayan (!) beyinler hayatından çok memnun gibi algılanıyorsa eğer, bu doğru değil. Görüşleri ve fikirleri iktidarda olduğu varsayılan kesimlerde de aynı içgüdüsel Batı’ya gitme eğilimi var. Muhafazakâr kesimde de insanlar çocuklarını Batı’ya gönderiyor. Neticede fakir fukara veya zengin insanlar ne pahasına olursa olsun iş için, aş için, daha iyi şartlar için Batı’yı hayal ediyor. Vatan millet edebiyatı yapan bir sürü insanı AB’ye vize kalktığı gün göremezsiniz.

Gurbetçiler ise ayrı bir konu. Adam dev gibi BMW’yi çakmış, arkasına da “Ya sev ya terk et” yazmış. O kadar seviyorsan dön gel. Ayağınızdan, kolunuzdan Almanlar mı zincirledi? Bu kadar dayanılmazsa vatan hasretin, cennet vatanına dön de biraz da burada yaşa. Çocuğunu da Alman okullarına değil Milli Eğitim’in Türk halkına layık gördüğü okullara yazdır. Biz burada öyle yapıyoruz. Gelsene!

Fransa’da bomba patladığında oh olsun diye sevinenler “AB’ye vizeyi kaldırtıyoruz” denildiğinde gene en önde şakşaklayanlardı. Peki, bu kadar nefret ettiğin Batı’ya neden koşa koşa gitmek istiyorsun?

Haberin Devamı

Kucak açtığımız Suriyeliler, canını kaybetme pahasına kendini denize atarak Yunanistan’a kaçıyor. Yunanistan olmazsa Karadeniz’den Romanya’yı deniyor. Totaliter rejim altında ezilmiş fakir bir ülkeyken Romanya şimdi Türkiye’den kaçanların gitmek istediği bir yer oldu. Bundan 15-20 yıl önce de Türkiye’nin problemleri vardı ama kimse buradan kaçıp Romanya’ya gitmezdi. Burada herkesin oturup düşünmesi gereken ciddi bir durum var. Hadise “parlak beyinler gidiyor”dan büyük.

İstediğimiz kadar yol, havaalanı, köprü yapalım, insan vatanında “Ne güzel viyadüklerimiz var” diye yaşamak istemez. Türkiye göç veren değil, göç alan, insanların daha iyi bir yaşam için gelmeye can attığı bir yer olduğu zaman, işte o zaman “Bizi kıskanıyorlar” diyebiliriz göğsümüzü gere gere...