Mehmet Tez

Mehmet Tez

mehmet.tez@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

'Et mi tavuk mu?' diye soruyor. “Kes bir tavuk” diyorum. Şöyle bir memleket tadı gelsin damağımıza...

Varşova’nın havalı AVM’lerinden Galeria Mokotow’dayım. Üst kattaki yemek katında pek çok şık restoran ve kafe var. Sağlıklı fast food’lar, salata barları her yanda. Ama Kebab King’in önünde kuyruk var. Ben de girdim. Önce tavuk döner bitiyormuş. Sağlıklı bulan var. Ucuz diyen var. Bizim gariban tavuk döner burada sağlıklı alternatif olmuş meğer.

Bir köşeye oturdum. Dürümümü ısırdım. Gözüm ilerideki sinemanın girişinde duran “Predator” afişine dalıp giderken Kadıköy’e ışınlanmışım.

Haberin Devamı

İskelenin yanında “Tavuk döner artı ayran 2.5 TL” yazan pankart gözümün önünde. Flaş flaş flaş diye patlayan haber sitesi manşeti gibi renkli, iddialı, bol sarılı siyahlı. Hemen altında tombul bir tavuk döner her gün gururla döner. Yanaşan vapurlara, gelen geçen yolcu motorlarına, balıkçılara, her gün iskeleden çıkan, iskeleye koşturan çeşit çeşit insana fakir fukaranın imdadına yetişen süper kahraman gibi gururla selam verir.

“Martıdır o” diyen var. Martı bile olsa bu fiyata kurtarmaz ki. “Devlet sübvanse ediyor” diyenini duydum. “Bu da olmasa fakir fukara ayaklanacak. Toplumsal patlama yaşanmasın diye tavuk döner var.” Huzur ve istikrar için ödenen küçük bir bedel.

Şaka maka, halkımız yarım ekmek içi bir şeyleri her zaman sevmiştir. Cem Uzan şunun şurasında daha 15 yıl önce, döner ekmek artı Gülben Ergen formülüyle yüzde yedi buçuk oy almadı mı? Şunu da kabul etmek lazım. Tavuk dönerin çıkışı her ne kadar 90’ların ortasında olsa da yükselişi ve zirveye oturuşu 2002 sonrasında oldu. Çünkü Cem Uzan bile et döner dağıtıyordu. Tavuk döner yaygın olsa bu topu kaçırmazdı.

Bir ekonomi yazarı daha bu senenin başında “Yıllardır toplarım, çarparım, bölerim, çıkartırım, dört işlemin anasını ağlatırım, lakin, yarım ekmek tavuk döner artı kutu ayran birlikte nasıl üç liraya satılır dersen orada kalırım” diye yazmıştı.

Valla onu bilemem ama tavuk dönere endeksli hayat pahalılığı hesabı yapabilirim. Dolar 3 lirayken, tavuk döner artı ayran 2.5 TL idi. Şu anda dolar 6.2 TL. Tavuk döner artı ayranın fiyatının 5 lira olması lazım. Ama duydum ki 7.5 liraya, 11 liraya satan varmış. Duydum ki 2.5 TL’ye tavuk döner artı ayran artık hayal olmuş. Duydum ki tavuk döner lüks olmuş.

Haberin Devamı

Lafı uzatmayayım, 21. yüzyılı ve liderlerini anlamak isteyen bir siyaset bilimci ileride eminim “tavuk döner araştırmaları” adı altında bizi aydınlatacaktır. Ne demişler, tavuk döner sadece tavuk döner değildir.