Melda Narmanlı Çimen

Melda Narmanlı Çimen

mcimen@doganburda.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Yazı sadece tatil günleriyle kısıtlamak istemeyenlerin dekorasyon rotası Akdeniz olmalı. Hangi limana uğrayacağınıza karar vermeniz yeterli. Bu haftaki durağımız, yaz tasarımlarının en önemli ilham kaynaklarından biri olan Yunan yarımadası

Akdeniz kıyılarında hâlâ ayakta kalan mimari örneklere baktığımızda; yörenin ve kişilerin ekonomik düzeylerine, yaşam tarzlarına, iklimine bağlı olarak, farklı büyüklük, tarz ve malzemelerle yapılmış ev tiplerine rastlıyoruz. Her ne kadar yerel düzeyde değişiklikler gösterse de evler, kireç badanalı ya da taş dokulu duvarları ve küçük pencereleriyle benzeşiyor. Akdeniz çevresindeki coğrafyada; mimaride, iç mekânda, kıyafette, takıda sıkça görülen bazı ortak özellikler var. Bunların içinden stilinize ve yaz ruhunuza uygun olanı, iç mekanlarınıza taşıyarak doğanın ve denizin yaşam alanlarınızı sarıp sarmalamasını sağlayabilirsiniz.

Dışarıda güneş, içeride Akdeniz ruhu
Çivit mavisi, çiyan mavisi, kobalt mavisi, siz nasıl adlandırırsanız adlandırın, Yuna- nistan’ı çevreleyen adaların rengi bu… Maviyi tamamlayan beyaz ise saflığın, serinliğin ve huzurun simgesi. Bölgenin mimarisini ikonlaştıran bu mavi-beyaz renk öğesinin şehir evlerine girmesi, hem rahatlatan hem dinginleştiren hem de serinleten bir atmosfer yaratmakta rakipsiz.
Duvarlarınız beyaz kalmalı. Günışığını bolca içeri almanız şart. Yaz sıcağını hafifletmek için düzenlemede az eşya kullanmanız, yalın ve sade olmanız işe yarayacaktır. Beyaz ağırlıklı seçeceğiniz mobilyalarda, yine bu bölgede çok sık kullanılan sedirler ve sade çizgilerde alçak ahşap modellerden yararlanabilirsiniz. En önemli dekorasyon öğenizse çivit ve kobalt mavisiyle bezenmiş aksesuarlar. Keten ve pamuklu kumaşların kullanıldığı perde ve kanepelerde beyaz, ekru, kesekağıdı, taş grisi gibi renkleri tercih edebilirsiniz. Ham ahşap dokular, deniz kabukları ve patine yüzeyler de bu stile çok yakışacaktır. Son dönemde öne çıkan ve Neo-Akdeniz olarak tanımlayabileceğimiz bir stilse, vintage ve country mobilyaları geleneksel Akdeniz stiliyle birleştiren biraz daha farklı bir tarz sunar. Bit pazarları, ikinci el ve antika dükkanlarından seçilen mobilyalarla tasarlanacak bu tip bir ev, kent karmaşasından kopmak isteyen modern insanın sığınağı olacaktır.

EV DEDEKTiFi
Melis Murathanoğlu’nun evi


Dışarıda güneş, içeride Akdeniz ruhu

Cemiyet hayatının tanınmış isimlerinden Melis Murathanoğlu’nun Nişantaşı’ndaki 130 m2’lik dairesi, geçtiğimiz aylarda Hello! dergisine misafir olmuştu. Geniş bir salonla üç odadan oluşan evin iki banyosu ve aynayla kaplı bir mutfağı var. Modayla olan yakınlığını dekorasyona da taşıyan Murathanoğlu, evini bizzat kendisi dekore etmiş. Mekanları büyütmek ve ferah göstermek adına her odada bol bol beyaz renk ve ayna kullanmış. Salonun dekorasyonundaysa çok farklı renkte ve birbiriyle takım olmayan mobilyaları yan yana getirerek monotonluğu engelleyen bir düzenleme yapmayı tercih etmiş. Kalabalık bir evde yaşamayı tercih etmediği için tümünün düz ve modern hatlara sahip olmasını önemsemiş.

PUANIM:7

TAKiP
Antika bir tutkudur!

Antika ve dekorasyon sektörünün deneyimli isimlerinden Faruk ve Ali Rıza Bergamalıoğlu, çocukluk arkadaşları Deniz Işın’la birlikte Cemil Topuzlu Caddesi üzerinde A&D Antiques and Design isimli yeni mağazalarını açtı. Uzun yıllardır antika ve dekorasyon işleriyle ilgilenen Bergamalıoğlu kardeşler, daha önce Mayadrom ve Antikacılar Çarşısı’ndaki mağazalarında antika tutkunlarına hizmet veriyorlardı. Çağdaş Türk ressamlarından Ümmet Karaca, Ahmet Veli İlbar ve Memduh Kuzay’ın seçkin tabloları çok güzel. Tel: (0216) 467 77 94