Melda Narmanlı Çimen

Melda Narmanlı Çimen

mcimen@doganburda.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Araştırmalar gösteriyor ki, dekorasyonla ilgili kararların odak noktasında renkler duruyor. Çünkü bir odaya girdiğinizde sizi etkisi altına alan ilk görsel vurgu seçilen renk kombinasyonları oluyor. Renklerin yarattığı duygu ve çağrışımlar kişiden kişiye değişse de, boya ve tekstil üreticileri ile uluslararası renk otoriteleri her sene farklı renk paletlerini kullanarak
trend temaları yaratıyorlar. İşte 2010 seçimlerinizde size yön gösterebilecek renk ipuçları...


Katı stil kurallarını unutun... Amacınız sadece size mutluluk veren atmosferi yaratmak olmalı. Bu nedenle, sevdiğiniz renkleri dekorasyonda kullanmaktan çekinmeyin. Sevdiğiniz objeler, rahat ettiğiniz kanepeniz, retro büfeniz ve size enerji veren kişisel renkleriniz, spontan ve özgür bir stilin habercisi oluyor. İç dünyanıza uyan doğru renk temalarını bulabilmek için uzmanların söyledik- lerine de kulak verebilirsiniz:
- Designers Guild markasının kurucusu ve yaratıcı direktörü Tricia Guild’e göre, 2010 ilkbahar renk paleti son derece sofistike, optimist ve değişken. Koyu turkuvazdan toz pembeye, mavi-griden oksit sarıya kadar uzanan geniş bir skala var. Açık sarının siyah ve beyazla birlikte kullanımı da çok moda.
- Ünlü renkbilimci Pantone 2010’un rengini ‘turkuaz’ olarak açıkladı. Turkuaz bize heyecan verici ve tropikal bir cennet hayali sunarken, aynı zamanda koruma ve rahatlama duygusu yaşatıyor; pozitif enerji yayıyor. Üstelik sıcak ve soğuk tonlarıyla, herhangi bir renkle rahatlıkla birleştirilebiliyor.
- Marshall Boya bu sene ‘hayata renk katma’ vizyonu doğrultusunda evini yenilemek isteyenleri yepyeni renklerle buluşturuyor. Gözleri dinlendiren ve gerilimi azaltan bir renk olan yeşilin açık tonları çok gözde. Oturma odaları ve salonlar için sıcak ve nötr nitelikleriyle güvenlik ve bağlılık duygusu yaratan toprak tonları öneriliyor: Vanilya çiçeği, kum beji, karamela, tiramisu, şampanya, somon, turunç ve ayçiçeği renkleri gibi...
- “Bu yıl doğa renkleri modern renklerle kombine ediliyor. Doğadan gelen renkler daha sade tonlarda kalırken, modern renkler canlı ve koyu. Örneğin kahverengi ve yeşil renkleriyle birlikte mavi, sarı ve mor renklerinin birlikte kullanımı gibi.”, diyor Kaledecor uzmanları. Yaptıkları araştırmalara göre, 2010’da insanların en çok ihtiyaç duyacakları ve kullanacakları renkler mimoza sarısı, kekik yeşili ve mor olacak.
- Jotun, her biri farklı bir duygu ve konseptle şekillenmiş yeni renk koleksiyondaki ‘Tutku’ renk paleti ile canlı kırmızı tonlarını bütün enerjisiyle evinize taşıyor. Eğer biraz daha sakin bir atmosfer yakalamak istiyorsanız bu durumda palette yer alan krem tonlarıyla kombinasyonlar yapmanızı öneriyor. Daha klasik bir hava isteyenler içinse koyu ve derin renk tonlarının yer aldığı ‘Asalet’ paletini öneriyor.
- Koleksiyon Mobilya’dan Ayşe Malhan’ın önerisi ise şöyle: “Mobilya ve aksesuarlarımızda doğal dokulu, boyasız ya da organik boyalı kumaşlar, doğayı evlere taşıyacak bitkisel desenler tercih ediyoruz. Taş ve kum bejleri, yosun renkleri, okyanus mavileri gibi renkler doğada rastlanan dokularla karşımıza çıkabilir. Cam, mermer ve doğal taşlarla birlikte natürel cilalı ahşaplar, bambu ve derinin kullanımı, 2010’un ana eğilimi olan doğa trendini destekleyecektir.”
- Bu sene için WGSN trend ajansının ana felsefesi, hiçbir şeyin mükemmel olmadığını kabul edip, hayal gücünün hayatı yönetmesine izin vermek. Burdan hareketle insanları iyi hissettirecek renk kombinasyonları öneriyor. Örneğin Invincisle temasında; teatral, tarihi ve cezbedici dekorlar ile lüks obje ve mobilyalar birleştiriliyor. Kullanılan palette ise, egzotik-oryantal renkler, altın, gümüş ve koyu mavi gölgeler var.


EV?DEDEKTiFi
Elif Edes’in evi


Odak noktamız  renkler

15 yıldır yeme-içme sektörünün içinde olan ve son kitabı “Yeni Evliler için Misafir Sofraları” ile lezzet meraklılarına 10 örnek mönü ve pek çok değişik mönü oluşturmaya uygun 74 tarif sunan Elif Edes Tapan’ın Acarkent’teki evi, tıpkı kurduğu sofralar gibi özenle dekore edilmiş. Bol ışıklı evin pencerelerinden yansıyan yeşil görüntüler, ortama dinginlik katıyor. Klasik seçimlerin ağırlıklı olarak kullanıldığı ortak yaşam alanlarına, tafta kumaşlar, varaklı aynalar, eski kilimler ve antika abajurlar gibi güçlü nostaljik imgeler yerleştirilmiş.

PUANIM: 7

TAKİP
Evim’in 50’iNCi sayısı dopdolu!

Geçtiğimiz ay dördüncü yılını dolduran Türkiye’nin en çok satan dergisi Evim’de, kutlama bu ay da devam ediyor. Nisan 2010, Evim’in 50’inci sayısı... Evim ekibi de bu sayı için “Eviniz İçin 500 Fikir” başlıklı özel bir bölüm hazırlamış. Salondan bahçeye kadar evin her odası için farklı çözüm önerisi ve ulaşılabilir seçeneğin verildiği bu bölüm, yeni mevsimde evinize tazelik katacak bir rehber niteliğinde.


LİSTE
- Butterfly’ın rakılı, romlu, vişne likörlü yeni Tipsy çikolata koleksiyonu ile diyet kaçamağı yapmak.
- Üstü Türk motifleriyle bezeli, içi ikat kumaş kaplı, kuzu derisinden Mehry Mu çantalara bakmak için Midnight Express’e uğramak.
- Valikonağı’nda açılan Nail Job’da aromatik kokular eşliğinde el-ayak bakımı yaptırarak kendini şımartmak.