Melda Narmanlı Çimen

Melda Narmanlı Çimen

mcimen@doganburda.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Şimdi d-ekoloji zamanı



Design Academy Eindhoven mezunu Bas van der Veer’in A Drop of Water adlı projesinde, yağmur borularına monte edilen küçük bir depo niteliğindeki ürün, yağmur sırasında borulardan akıp giden litrelerce suyu bahçe ve bitki sulamasında kullanmak üzere depoluyor... Kanadalı tasarım ofisi Gus, kahve çekirdeği tohumlarının saklandığı keneviri toplayarak puflara kılıf olarak kullanıyor... Hong Konglu tasarımcı Michael Young geri dönüştürülmüş alüminyumdan Chair-4a adlı bir yemek masası tasarlamış...
Bunlar gibi örnekler giderek çoğalmakta. Çünkü dünya ve doğa, günümüzün yüksek üretim ve tüketim kapasitesi karşısında S.O.S. veriyor. Tasarımcılar ve tüketiciler ise artık kendilerine şu soruları sormak zorunda: Bu ürünü neden tasarlıyorum? Bu ürünü neden satın alıyorum? Her markanın, tasarımından fiyatına bize ne sunduğuna bakmak, kıyaslamak ve sonuçta bizim için en doğru olanı satın almak gerek. Bu, ne bulduysak almak değil, gerçekten ne istediğimizi yeniden keşfetmeyi öğrenmek demek. Gelecek nesillere ekolojik borç bırakmamız için, doğaya ve çevreye dost ürünlerin kullanımı konusunda dikkatli olmalıyız. Doğaya dost, doğa kanunlarına etik yaklaşan ve organik ürünleri tercih etmemiz gerek.

Kişisel olarak neler yapılabilir?
1. Az almak, en iyisini almak ve uzun süre kullanmak taktiğini uygulayın 2. Giyimde, tekstilde, kozmetikte ve temizlik ürünlerinde organik olanları seçin 3. Kapatın (odadan çıkarken ışığı, tv’yi, vs) 4. Fişten çekin (bekleme konumunda bırakmayın) 5. Bitkileri yazın dışarı çıkarın (klimanın soğutmasını zorlaştırırlar) 6. Buzdolabındaki her şeyi kaplayın (açıktaki yiyecekler nem oluşturur ve soğutmayı zorlaştırır) 7. Tasarruflu ampule geçin (% 75 daha az enerji) 8. Modası hiç geçmeyen klasikleri veya çağdaş tasarımları satın alın 9. Isı kaçaklarını engelleyin (pencere ve kapılarda) 10. Elde değil, makinede yıkayın.


EV?DEDEKTiFi
Tuğçe Eyilik Çavuşoğlu’nun evi

Şimdi d-ekoloji zamanı

Hayalini kurduğu Trend Tiger marka tasarım şirketiyle başarılı çalışmalara imza atan Tuğçe Eyilik Çavuşoğlu’nun evi, Ritz Carlton Residence’ın 30. katında konumlanıyor. Pencereden bakınca görünen kent silüeti böylesine muhteşem olunca, loft tarzı evdeki mobilyalar oldukça lineer, yalın ve modern çizgilerde seçilmiş. Tasarım klasiklerinin İsmail Acar’ın büyük boyutlardaki yağlıboya tabloları ile birleşimi oldukça sofistike bir stil yaratıyor. Yine büyük boy yeşil bitkiler, aksesuarsız olarak kurgulanan mekanlara canlılık katmış. Avize ve aynalar için tercih edilen dömiklasik modeler, evin kişisel gücünü artıran detaylardan.

LİSTE
- Sezonun romantik çiçeklilerini doğru yorumlamak için Stanley Kubrick’in Lady Lyndon karakterini incelemek
- Suyu Paul Smith’in Evian için hazırladığı renkli çizgili şişelerden içmek
- Moda haftaları ile ilgili dedikoduları Alexsandro Palombo’nun humorchic.blogspot.com blogundan takip etmek