Melda Narmanlı Çimen

Melda Narmanlı Çimen

mcimen@doganburda.com

Tüm Yazıları

Şehir evlerindeki çatı katlarının en sürprizli alanı teraslar, evimizden çıkmadan gökyüzüne, yeşile ve açık havaya kavuşma imkanı sağlamakla kalmıyor; alanı doğru kullanıp akıllıca tasarlandığında salonumuza ilave bir köşe ekliyor


Terasta keyif sanatı
Son yıllarda dekorasyonda içerisi ve dışarısı arasındaki sınırlar tümüyle ortadan kalktı. Evlerde daha fazla oksijen, temiz hava ve doğayı çağrıştıran detaylar görmek isterken, teraslarda da evlere özgü konfor ve şıklığı yaratmak istiyoruz. İster büyük kentte küçük bir balkon veya çatı terası şeklinde, ister sayfiyede büyük bir bahçe içine açılan geniş bir platform halinde olsun, bu yarı açık bölge dikkatlice tasarlanırsa bir evin en popüler yaşam alanı haline gelebiliyor.

Haberin Devamı

Vazgeçilmez tonlar
Eğer stil peşindeyseniz, hamlık ve doğallık duygusunun, bugünün en önemli dış mekân trendi olduğunu söyleyebilirim. Ahşap her sezon olduğu gibi yine en çok tercih edilen malzemeler arasında. İroko, sedir ağacı ve tik gibi ahşap çeşitlerinin yanı sıra bambu ve hasır da sıkça karşımıza çıkıyor. İskandinav kültürünün vazgeçilmez tonları olan beyaz, krem rengi, mavi, yeşil ve sarının en uçuk tonlarını taşıyan ahşap mobilyalar seçebilirsiniz.

Etnik stilde sıcak renkler
Çok az yer kaplayan ama fonksiyonel ürünler, hem oturma hem de uyuma amaçlı üniteler, hem dolap hem de sehpa işlevi gören mobilyalar, bitki heykelleri, peyzaj figürleri, küçük taşlardan yürüme yolları ve pergola gibi detayları özgürce kullanabilirsiniz.
Tercihiniz etnik bir stilden yana ise, terasınızın en önemli enstrümanı, fuşya, kırmızı, turuncu, mor gibi sıcak renkler olacaktır. Kıvrımlı formlarda ahşap mobilyalar, sini-sehpalar, zengin kumaşlarla kaplı egzotik tekstil ürünleri, cibinlikler, mum ve fenerler bu atmosferi tamamlar.

Uzmanlar ne öneriyor?
- Bahçelere göre daha kısıtlı yere sahip teraslar için üretilen köşe takımları, katlanır sehpalar ve duvara veya yere sabitlenen şemsiyeler mevcut alanı rahatlatıyor.
- Dış hava şartlarına dayanıklı malzeme ve kumaş seçimi çok önemli.
- Gölgelendirme için mafsallı tente kullanılabilir. Ancak yerleştirirken, mekânın hangi saatlerde daha çok kullanılacağını iyi hesap etmek gerekiyor.
- Zeminde taş büyüdükçe ağırlık arttığından çökmeler ve izolasyonda zedelenmeler olabiliyor.
- Altta kullanılır iç mekân varsa, teras altına su izolasyonu yapmayı ihmal etmeyin.
- Terastaki bitkilerinizi güneş, rüzgâr, deniz kenarı gibi faktörleri göz önüne alarak seçmelisiniz. .
-Suya dayanıklı ahşap deck teraslarda her sene zımpara ve yağlama işleri yapılmalı.

EV DEDEKTiFi
Zeynep Korel’in evi

Terasta keyif sanatı

Ünlü oyuncu Bergüzar Korel’in ablası yazar Zeynep Korel’in yeni evi, eşinden ayrılmadan önce 12 yıldır yaşadığı Peru’dan izler taşıyor. Şimdilerde yine Peru’dan getirdiği malzemelerle yaptığı çantalar ve ev eşyaları www.piura.com.tr sitesinde satılan Korel, “Daha bireysel, daha karakterli ve değişik” tasarımlarn peşinde olmuş hep. Toprak tonlarında dekore ettiği evinin farklı köşelerinde de bu özgün kimliği bulmak mümkün. Ahşap mobilyaların yarattığı sıcak hava, yer yer kullanılan kırmızı tekstiller ve aydınlatmalarla pekiştirilmiş. Aksesuarlar ise Güney Amerika’nın etnik izlerini taşıyor.

PUANIM:8

LİSTE
- 1950’LERİN kışkırtıcı gözlük-lerinden esinlenerek tasarlanan yeni Chloé 2190 gözlük modeli ile cesur ve maskülen bir tarz yakalamak.
- SALONDAKİ saksıların hepsini Marginal Flowers’ın Kanyon mağaza-sındaki Afrika esintili saksılarla değiştirmek.
- ALAÇATI Köşe Kahve’nin damla sakızlı kahvesini, lavantalı limona-tasını, tarifleri sır gibi gizlenen nefis tartlarını özlemek ve özlemek.

TAKiP
Ben bu adada bekliyorum!

Çalışma ortamlarını özgürleştirmek için yaratıcı çözümler sunan Koleksiyon Contract&Office’in ortak yaşam alanları ve bekleme bölümleri için hazırladığı Island Puf, modüler parçaların bir araya getirilmesiyle oluşuyor ve isminin hakkını vererek bir ada görüntüsü yaratıyor. Aradaki boşluklara dergi, kitap yerleştirilebilirken, orta alan ise kitaplık ya da bir saksı olarak kullanılabiliyor. Ürünün tasarımcıları ise Milano’da yaşayan Türk tasarımcı Sezgin Aksu ve ortağı Silvia Suardi.