Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Diyanet İşleri yine eleştiri yağmuru altında... Konu bu defa kız çocuklarının evlilik yaşı... Sözcü’den Ali Ekber Ertürk’ün haberine göre Diyanet’in resmi web sitesinde buluğ çağına giren kız çocuğunun evlenebileceği kaydediliyor. Bir başka yerde de “bulûğ” tanımlanırken, kızların 9, erkeklerin ise 12 yaşına basmaları halinde bulûğa erdikleri belirtiliyor. Bu kayıtlar yan yana getirilince 9 yaşındaki kız çocuğu evlenebilir anlamı ortaya çıkıyor.
Diyanet’in bu ve benzeri mesajları yaşadığımız çağa uymuyor.
Medeni Kanun’da kız ve erkeğin evlenme yaşı asgari 17’dir...
Ne mi yapmalı? Diyanet internet sitesine kocaman bir yazı koymalı.
Ve orada:
“Kurumumuz vatandaşların merak ettiği konuları İslami açından yorumlar. Ancak vatandaşlar günlük yaşamda bizim yorumlarımıza göre değil Medeni Kanun ve diğer mevcut yasalara göre hareket etmek zorundadır” demeli...
Kısaca Diyanet İşleri “devlet içinde devlet” veya “devlet üstünde devlet” gibi hareket etmekten vazgeçmeli.
Böyle yaparak hem kendini, hem inançları tartışma içine sokuyor.
Devletin yasalarına göre hareket eden vatandaşları günahkâr durumuna itiyor.
Bu tavrını sürdürdükçe tartışma odağı olmaktan kurtulamayacak.

Haberin Devamı

Rakı zammı...

Sevgili Aydın Boysan ağabeyim durur durur:
- Bu iktidarın yaptığı en iyi şey rakıları çeşitlemek, der, bu iktidar döneminde hem rakılar düzeldi hem çok çeşitli markalar çıktı, diye gülerdi...
Ama demeye kalmadı, rakıya zam üstüne zam gelmeye başladı...
Son 14 yılda enflasyonla genel fiyatlar 3.1 kat artarken, rakı fiyatı 6.3 kat arttı. Bir küçük şişe rakı bakkalda 50, lokantada 85 lira oldu... Vatandaş evde rakı imaline başlayınca bu defa Tarım Bakanlığı perakende satılan etil alkolün içine acılaştırıcı madde “denatonyum benzoat” katılmasını zorunlu hale getirdi. Vatandaş da şimdi “denatonyum benzoat”ı etkisizleştirecek bir kimyasal madde arayışında! Sonuç... Bir iki kadeh atıp bir iki saatliğine dertleri tasaları unutmak lüks oldu.

GÜL

Abdullah Gül 696 sayılı KHK’nin sadece bir maddesi için “muğlak” ifadesini kullanınca yer yerinden oynadı. Erdoğan şiddetle eleştirdi. Yandaş kalemler onu “cumhurbaşkanlığı için atağa kalkmakla” suçladı.
İyi de Gül nasıl cumhurbaşkanı adayı olacak? AKP, CHP, HDP onu aday göstermeyeceğine göre... Yarışa nasıl katılacak? Mümkün değil. Bunu yandaşlar bilmiyor mu? Elbet biliyor. Ancak amaç Gül’ü köşeye sıkıştırmak, sesini tamamen kısmak.

Haberin Devamı

1603 liralık asgari ücretin sonundaki 3 lira ne alaka deniyor.
Bu üç lira, asgari ücretin kuyumcu terazisiyle tartıldığını gösterir.

ZAM

Maaş zamları belli oldu... Biz SGK emeklilerine yüzde 5.6 zam düşüyor... Böylece 1700 liralık emekli maaşımıza 95 lira zam geliyor... Yılbaşında büyük ikramiyeyi kaçırdık... Bu küçük ikramiye ile idare edeceğiz artık!

MOLLA

Bizim Dışişleri Bakanlığı açıklama yapıyor:

“...Cumhurbaşkanı Ruhani’nin halkın barışçıl gösteri yapmaya hakkı olduğu, ancak kanunların çiğnenmemesi ve kamu malına zarar verilmemesi gerektiği yolundaki açıklaması dikkate alınarak şiddetten kaçınılması ve provokasyonlara kapılınmaması lazım geldiğine inanıyoruz...”

Haberin Devamı

Bizim laik - demokrat kitleler bir zamanlar meydanlarda “Türkiye İran olmayacak” diye bağırırdı. Mollaların demokratlığını görünce artık: “Türkiye İran olamıyor!” diye bağırabilirler!