Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Milli Eğitim Bakanlığı kendi yönetimindeki okulları nitelikli - niteliksiz diye ayırıyor. Kendi yönettiği okulların yüzde 90’ını niteliksiz diye niteliyor. Sisteme “sınavlı - sınavsız” gibi bir ad yakıştırılabilirdi. Buna bile lüzum görülmemiş!
Nitelikli okullar tümünün sadece yüzde 10’u... Onlara da sınavla giriliyor. Ancak nitelikli diye sınıflandırılan okulların arasına niteliksizler sokulduğu gibi pek çok nitelikli okul da niteliksizler sınıfına alınmış... Başarılı Anadolu liseleri başarısızlar sınıfına ayrılmış. 34 ilde Anadolu lisesi tercihler arasına alınmamış. Bu okullara yönelik bir nevi itibarsızlaştırma uygulanmakta.
Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer diyor ki:
“Eskişehir’de 15 okul ‘nitelikli’ diye açıklandı, 4 fen lisesi, 2 sosyal bilimler lisesi, 2 Anadolu lisesi, 5 meslek lisesi, 2 imam-hatip lisesi. Ama bakıyoruz, ilimizin en başarılı 7 Anadolu lisesi bu listede yok.”
Nitelikli okul listesinde 222 Anadolu Lisesi, 297 imam hatip lisesi var...
Yeni model başarısız öğrencileri başarılı okullara, başarılı öğrencileri başarısız okullara yönlendiriyor. Öğrenciyi kendi istediği değil, iktidarın istediği okullara gönderiyor.
Öğrencinin istediği okulun kontenjanı dolmuşsa ne olacak? İşin o yanı da karanlık...

Haberin Devamı


Trumpet gürültüsü

Dünyanın en güçlü devletinin başında dengesiz izlenimi veren bir adam var.
Önce “Hazır ol Rusya, füzeler geliyor” diye Tweet atıyor. Aradan 24 saat geçmeden U dönüşü yapıyor:
“Suriye’ye saldırı ne zaman gerçekleşebilir, bunu hiçbir zaman söylemedim. Belki çok yakın, belki de hiç değil” diye bir şeyler geveliyor.
Aslında Trump korkuyor... Rusya Devlet Başkanı Putin 1 Mart’ta Rusya’nın elindeki güçlü füzeleri açıklarken bir de simülasyon yayınlamıştı. Görüntüde Rus füzeleri Miami’yi vuruyordu.
Trump muhtemelen karşı korku yaratmak istiyor.
Bu arada Beyaz Saray’dan bir jest...
Suriye’ye karşı savaşa karşı olanlar tweet, facebook mesajları yanında Beyaz Saray’a telefon da açabiliyor, 202-456-1414 numarayı çeviren itirazını söylüyor. Demokrasi adına güzel bir uygulama...

Haberin Devamı

ŞEKER

CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu diyor ki:
“Manisa Sümerbank Pamuklu Mensucat Fabrikası ve Et ve Balık Kombinası özelleştirilmeleri, hâlâ hafızalardadır.
2005 yılında 3.7 milyon dolara özelleştirilen Sümerbank fabrikasının sadece arsası 46 milyon liraya Hollandalı bir firmaya satılmıştı. ‘Manisa’nın malı Manisa’da kalmalı’ diyerek oluşturulan Manisa Ortak Girişim Grubu herkesi bu yolsuzluğa bulaştırıldı.
Fabrika kapandı işçiler işsiz kaldı.
Manisa EBK kombinası 80 dönüm arazisi ve tesisleriyle birlikte 1.260.000 dolara satıldı.
Sözleşmedeki en az 3 yıl çalıştırılma şartı Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından kaldırıldı. Aynı gün makineler sökülerek başka yere taşındı, arsası başka bir firmaya satıldı.”
Özetle ;
“Şeker fabrikaları çalışmaya devam edecek” sözünün kıymeti harbiyesi yoktur.


RAYLAR

Marmaray Sirkeci İstasyonu’nda dün bir kişi raylara düşüp, trenin altında ezilerek hayatını kaybetti. Olayın intihar olduğu iddia edildi...
Metro makinistinin olaya çok üzüldüğü ifade edildi...
Uğur Kökden “İsviçre Kahvehaneleri” adlı kitabında yazar...
“Her yıl yaklaşık 100 kişi intihar amacıyla İsviçre trenlerinin altında kalıyor.
Makinist söz konusu dramın izleyicisi... Onun elinden bir şey gelmiyor. Her üç makinistten ikisi böyle bir olayla karşılaşıyor.”
Bir intiharın tetikçisi olmak. Makinist için en zor durum.