Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünya fındık üretiminin yüzde 75’ini sağlayan Türkiye, fındığını İtalyan tekeli Ferrero’ya kaptırmış durumda. Piyasada ipin ucu kaçtı... Bu sezon başında 15 lira olan kabuklu fındıkta fiyat 10 liranın altına düştü.

2015’te Türk devi Oltan Gıda’yı satın alarak kesin tekel durumuna gelen Ferrero Türkiye’deki fındığın yüzde 75’ini tek başına alıyor... Nutella, Kinder, Rocher, Tic Tac gibi ürünler yaparak fındığı kâra dönüştürüyor. Gerisi satıyor.

İtalyanlar, 150-200 milyon avroluk fındıkla 12 milyar avroluk ciro yapıyor.

Haberin Devamı

Doğal olarak fiyatlarla istediği gibi oynuyor. Örneğin bu yıl fiyatlar daha da düşecek söylentisiyle yabancı alıcıların piyasaya girmesini geciktirdi. Üretici sıkışınca fiyat düşürmek zorunda kaldı.

Ferrero’nun hedefinde Karadeniz’deki küçük fındık üreticilerini yok ederek, kendine bağlı büyük fındık plantasyonları oluşturmak var. Fındık üreticisi yakın gelecekte kendi tarlalarında ırgat olarak çalışacak...

Aynen Niğde’de elma tarlalarını alan İtalyan firmalarının çiftçiyi topraksız köle durumuna getirmesi gibi...

İktidar ne yapıyor derseniz... Bütün bu gelişmeleri seyirci gibi izledi. Milli ekonomiyi savunmadı. İtalyanları tekel haline getirdi. Referandum öncesi piyasaya müdahil olacağını bildirerek, Trabzon, Ordu gibi illerden yüzde 60 oranında “evet” aldı. Yarın ne olacak?

Onu yalnızca Ferrero biliyor...

FETÖ’cü kuaför

Müjdat Gezen dostumuz, sanat merkezini yakmaya kalkışan sanıkla ilgili şikâyetini geri aldı. Onu sanat merkezinde çay içmeye davet etti.

Affetmek büyüklüktür... Suçluları terbiye için en etkili yollardan biridir.

Bizim devlet ise tam tersine... Daha çok kişiye daha ağır cezalar verdiği takdirde toplumu daha çok zapturapta alacağını düşünüyor...

Yeni KHK ile 484’ü akademisyen 3990 kişi memurluktan ihraç edildi...

Bu insanların suçu açıklanmadı, kendilerini savunmalarına imkân tanınmadı.

Bir daha kamuda çalışmalarına izin verilmeyerek, pasaportları iptal edilerek, yalnız onlar değil, bakmakla yükümlü oldukları insanlar da cezalandırılıyor.

Geçende yazdık... 9 bin polis açığa alındı... Durumları incelenecek, suçsuz oldukları görülenler mesleğe geri alınacak. Normal olan bu... Ama hep olduğu gibi akademisyenler ve diğer memurlara bu kadar hoşgörü gösterilmiyor.

Haberin Devamı

Darbeye karışanların cezalandırılmasına diyecek yok. Ancak karışmayan sıradan insanların bu şekilde cezalandırılması sadece devlete düşman kazandırır.

Darbecilerin başı ezilince sempatizanlar artık onların peşinden gitmeyi bırakır. Devletin yanına geçer. Bu kadarı akıl edilmeli artık...

Son KHK ile ihraç edilenlere bakıyoruz... Genelkurmay’da çalışan bir kuaför, bir hemşire ve bir kat görevlisi de ihraç edilenler arasında... Darbeye omuz verseler hapiste olmaları gerek. Acaba hataları nedir?

Gelin de merak etmeyin!

DEMİR

CHP Milletvekili Tuncay Özkan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret etmiş... Twitter mesajında dedi ki:

“Türkiye’nin birliği, bütünlüğü için... Adalet, özgürlük, barış için müthiş düşünceleri var. Türkiye Selahattin Demirtaş’ı daha bir can kulağıyla dinlemeli. İlk duruşmasından itibaren söyleyecekleri çok önemli.”

Haberin Devamı

Demirtaş önemli neler söyleyecek? Bilemiyoruz...

Söyleyeceği en önemli şey bir özeleştiri yapmak olabilir...

- 7 Haziran seçimlerinden sonra PKK’nın peşine takılması...

- Hendek savaşlarını desteklemesi...

- PKK’nın asker ve polis öldürmesini onaylaması...

Gibi konularda özeleştiri yapıyor ve özür diliyor mu?

Türkiye siyasetine o yoldan dönebilir...

Tarım politikaları köyleri,
imar politikaları kentleri yok etti;
ortaya kötüsünden bir taşra ülkesi çıktı.?
G.E

PARK

CHP rant oyunlarını her fırsatta eleştirirken rantçıları sevindiren bir haber düştü gazetelere... CHP’li Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Albatros Parkı’nın satışına onay vermişti. Belediyeye ait 30 dönüme yakın arazi 7 taksitte 160 milyon liraya işadamı Hamit Demir’e satıldı. İlginç olan Hasan Akgün’ün Büyükçekmece Spor Kulübü’nün Başkanı, Hamit Demir’in ise aynı kulübün sponsoru olmasıydı. Geçenlerde AKP’yi eleştirirken:

- Bunlar ellerinden gelse mezarlık alanlarını da satacaklar, diyen Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan bu satışa ses çıkmıyor. Oysa bu kadar söylenti üzerine partinin bir soruşturma açması gerekmez mi? Yarın AKP’nin benzer oyunlarını nasıl eleştirecekler?