Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sene 70’ler... Milli Selamet Partisi lideri Necmettin Erbakan Taksim Meydanı’nda miting yapıyor. Alanda 5 bin kişi ya var ya yok... Biz de bir köşeden mitingi izliyoruz... Derken sözün bir yerinde:

- Bu meydana toplanmış olan bir milyon kişilik muhteşem topluluk, diye başlayan bir cümle kurmaz mı? Hayretten ağzımız açık kaldı. Dediğimiz gibi orada 5 bin kişi ya var ya yok... Erbakan konuşmasının devamında meydandakilerin gözünün içine baka baka “1 milyon kişilik muhteşem topluluk” sözünü tekrarladı. Bunun ne anlama geldiğini sonradan birileri bize izah etmişti. Dediler ki:

Haberin Devamı

- Bu miting konuşmaları teyp bandına alınıp Anadolu’daki illere ilçelere kasabalara, köşelere servis ediliyor. Orada teyp bandını dinleyen insanlar meydanı göremediği için meydanda 1 milyon kişi olduğuna inanıyor.

Günümüzde ekrandan duyulan abartılı konuşmaları bu açıdan değerlendirebiliriz...

Şehirlerden uzakta yaşayan, alternatif yayın kanallarından beslenmeyen vatandaş pekâlâ ekranlardan duyduklarına inanacak, o etki altında kalacaktır.

İletişim sırları...

Bir anı... Bülent Ecevit Turan Güneş’in sigarasını yakıyor. Fotoğrafı yayınlayan Hurşit Güneş:

- Babam rahmetli Turan Güneş, benden 2 yaş küçükken Hakk’a kavuştu. Sigarayı yakan Ecevit daha uzun yaşasa da sağlık sorunları oldu, diye not düşmüş...

PATRIOT BASKISI

ABD Başkanı Trump’ın “Ekonominizi mahvederim” tehdidinin hemen ardından bir ABD teknik heyeti Türkiye’ye Patriot satışını konuşmak üzere Ankara’ya geldi.

Acaba Trump’ın bir amacı da Türkiye’yi Patriot almaya zorlamak mıydı?

Trump’ın böyle bir taktiği geçmişte Katar’a uyguladığı biliniyor.

Önce tehdit, ardından silah satışı...

Peki, Türkiye satış önerisine ne yanıt verecek?

2.5 milyar dolarlık S-400 anlaşması üzerine Patriot almaya gücümüz var mı?

Üstelik ABD Patriot satarken S-400 anlaşmasından vazgeçmemizi de istiyor

S-400 anlaşmasından vazgeçmek en az 100 milyon dolara mal olacak.

Kaldı ki Patriot’ları Yunanistan gibi NATO ülkelerine karşı kullanmamız da mümkün değil... Suriye, İran, Rusya gibi komşular ise şu anda tehdit arz etmiyor.

Haberin Devamı

ABD dostluğunun! faturası giderek ağırlaşıyor.

ESRAR

Yapılan konuşmalar ve gazete haberlerinden Türkiye’de kenevir ekimi yasakmış da yeniden başlatılacakmış gibi anlamlar çıkarıldı... Konuyu netleştirelim...

Resmi Gazete’nin 29 Ekim 2016 tarihli sayısında yayımlanan yönetmeliğe göre... Türkiye’de 16 ilde ve ilçelerinde kenevir ekimi kontrollü olarak serbest bırakılmıştır. Çiftçi, kenevir ekmek istediğini Tarım Bakanlığı’na bildirir, eğer bu konuda sabıkası yoksa devlet ekim alanlarını ve ekim sürecini sıkıca kontrol etmek koşuluyla ekim izni verir. Zaten vermektedir. Bu 19 il şunlardır: Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak...

CİMBOM

İlk yarıda kötü sonuçlar peş peşe geldikçe Galatasaray yönetimi ne diyordu:

“Devre arasını bekleyin. İkinci yarıda büyük sürprizlerimiz olacak.”

Beklenen ikinci yarı geldiğinde neler gördük? İleri ucun en etkili adamı Gary Rodrigues’in satıldığını... Eren Derdiyok ve Serdar Aziz ile yolların ayrıldığını... Belhanda ile Maicon’a müşteri arandığını... Derken dün de büyük gelecek vaat eden 18 yaşındaki Ozan Kabak’ın Stuttgart’a satıldığını öğrendik... Ne kaldı eklenecek?

Haberin Devamı

- Bekle Fener geliyoruz...

DÖNÜŞ

İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu sürpriz yaptı.

Daha önce İzmir Belediye Başkanlığı görevini noktaladığını açıklamışken, dün ani bir dönüşle bu göreve yeniden aday olabileceğini bildirdi.

Kocaoğlu’nun yakınlarıyla konuştuk...

Aziz Bey’in İzmir Belediye Başkanlığı için Oğuz Oyan veya Alaattin Yüksel gibi geçmişte CHP’de milletvekilliği yapmış isimleri desteklediğini anlattılar. Son günlerde ismi öne çıkan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in adaylığına ise tamamen karşıymış. Bu ani fikir değişikliğinin Soyer’in başkan adaylığının güçlenmesi üzerine gerçekleştiği sanılıyor.