Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kimlik tartışması sürerken merak edip pasaportumuza göz attık...

Geçmişte pasaportlarda “Nationalité” yani “Milliyet/Uyruk” hanesi vardı, burada kimliğimiz Turc ya da Turkish olarak kayıtlı olurdu. Sonra, milliyet hanesi kaldırıldı. Derken, yeni pasaportlara bu kayıt yeniden kondu.

Peki, şimdi “Uyruğu - Nationality” hanesinde ne yazıyor biliyor musunuz?

Hayır, Türk yazmıyor...

İngilizce Turkish de yazmıyor.

Sadece TUR yazıyor...

Ne demek TUR?

Bir Fransız dostumuza pasaportunda o hanede ne yazdığını sorduk...

Haberin Devamı

“Français” yazıyormuş... Yani Fransız... Bir Almanın pasaportunda o hanede “Deutsch” yazıyor. Yani Alman... Bizimkinde TUR yazıyor. Anlaşılan Türk sıfatından rahatsız olanları memnun etmek için böyle bir formül bulundu! Netice: Türk’üz ama Türk’üz diyemiyoruz... Bunu dememek için TUR diyor, orada kalıyoruz!

TUR’un anlamını ilgililer lütfen açıklasın... Merak ediyoruz...

Diyabet bedeli...

Şeker hastaları yani diyabetliler belli zamanlarda parmaklarından kan alarak şekerini ölçer. Bu ölçüm için çubuklar vardır. İçinde 50 çubuk olan bir kutu, birkaç ay öncesine kadar 40 liraydı. Yarısını SGK, yarısını hastanın kendisi ödüyordu. Birkaç hafta önce zam geldi. Bir kutu çubuk 60 lira oldu. Şimdi bunun 20 lirasını SGK ödüyor, 40 lirasını hasta. Peki, nedir bu zamların sebebi?

Eczacı dostumuzda cevap hazır:

- Zammın sebebi malum, dolar yükseldi...

Dolar 7.15 olmuştu, şimdi 5.40’a indi... Ancak dolar yükselirken yapılan zamların tek kuruşu bile geri alınmadı. İlaçtaki SGK payı da artırılmadı. Zamlar vatandaşın sırtında kaldı.

EKBER

Ekranda ezan tartışması başlıyor.

Arapça ezanı savunan avukat Selman Öğüt CHP’li Öztürk Yılmaz’a diyor ki:

- Arapçadan neden nefret ediyorsunuz? Allahu ekber’i anlamıyor musun? Ne demek Allahu ekber?

Sorduğu soruya kendi cevap veriyor:

- Allah birdir, demek...

(Ekber: büyük, en büyük)

PKK

ABD, PKK liderlerinden Murat Karayılan’ın başına 5 milyon, Cemil Bayık için 4 milyon, Duran Kalkan için de 3 milyon dolar ödül koydu...

E. Gen. Nejat Eslen’in deyimiyle...

“Amerika beş almadan bir vermez”

Haberin Devamı

O zaman? Nedir bu jestin sebebi? Bir sebep, PKK ile PYD’yi ayrı örgütler gibi göstermek... PYD’nin devlet kurmasına yönelik tepkileri azaltmak olabilir...

Nejat Eslen bir başka ihtimale değiniyor:

“ABD bu üç liderden bir ikisini yakalar ve teslim ederse, AKP’ye muazzam bir seçim desteği sağlar. Bu ihtimali de göz ardı etmeyelim...”

Netice... Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni bir sayfa açılıyor. Hayır ola...

TARAFTAR

Önce, Gençlerbirliği maçı için Ankara’ya gelen Adanaspor taraftarları... Ardından, Ankaragücü maçı için Ankara’ya gelen Kayserispor taraftarları... Maçtan önce topluca Anıtkabir’i ziyaret ettiler... Ata’nın huzuruna çıkarak saygı duruşunda bulundular, sevgilerini, bağlılıklarını dile getirdiler... Ardından mozolenin merdivenlerinde bir araya gelip topluca Andımız’ı söylediler.

Eskiden ülke sorunlarıyla ilgilenmeyenler için “Ne sağcıyız ne solcu, futbolcuyuz futbolcu” diye dalga geçilirdi. Futbol taraftarı o dalga geçenlerin önüne geçti.

Kimiz biz: TUR...