Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce meydan konuşmalarının sonunda vatandaşlardan bir iki liralık yardım istiyor. İlk bakışta tuhaf ama bir yandan da mecburi bir istek bu...

İktidardaki aday tüm devlet olanaklarından yararlandığı gibi, TRT ve medyayı da istediği gibi kullanıyor, ne para ne propaganda sıkıntısı çekiyor.

Muhalefet adayları ise deyim yerindeyse meteliğe kurşun atıyor. Meclis’te grubu bulunan siyasi partilere hazine yardımı yapılırken, partilerden daha büyük yetkilerle donatılan cumhurbaşkanı adayına hazineden beş kuruş çıkmıyor. Yasalara göre cumhurbaşkanı adayı kredi ya da ödünç para da kullanamıyor. Bir kişiden alabileceği bağışın da 14 bin lira tavanı var.

Haberin Devamı

Avukat Ece Güner Toprak “Ülkem için Çare” adlı aydınlatıcı kitabında demokratik bir seçimin nasıl olması gerektiğini anlatırken bu konuya da değiniyor... Örneğin Fransa’da başkanlık seçimine katılıp da oyların en az yüzde 5’ini alan adaya seçim sonrasında 8 milyon euroya (40 milyon lira) kadar para verilmektedir. Gürcistan’da oyları yüzde 10’u aşan adaya yaptığı harcamaların bir bölümü seçim sonrasında ödeniyor. Türkiye’de de adaylara seçim sonrasında aldıkları oy oranında bir ödeme yapılabilirdi. Ancak dedik ya.. Yasalar adeta muhaliflerin yarışta geri kalmaları esasına göre düzenlenmiş... Onlara zırnık yok!

Eyice ve Taksim...

Ülkemizin en ünlü Bizans tarihçisi Semavi Eyice’yi 96 yaşında kaybettik... İstanbul’u ve tarihini en iyi bilen kültür adamlarındandı. 1997 yılında Kültür Varlıkları Koruma Kurulu Başkanı olarak Taksim’e yapılacak camiye olumsuz oy vermişti. Hazırlanan projenin tarihi dokuya zarar vereceğini düşünüyordu.

Bu yüzden zamanın Kültür Bakanı İsmail Kahraman tarafından, ağır bir üslup eşliğinde görevden alındı.

Taksim camisi bugün bütün meydanı etkileyen bir yapı olarak yükseliyor. Meydan bir cami avlusuna dönüştü. Usta mimarlar önce meydan projesi yapılmasını üzerindeki yapıların ona göre düzenlenmesini önermişti. Öyle yapılmadığı için anlamını ve kimliğini değiştirmiş bir meydan ortaya çıkıyor. Eyice’nin talihi, meydanın son halini görmemek oldu!

Haberin Devamı

TRT

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan CNN’de özel röportajda konuşurken araya reklam giriyor. Reklam diye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması aktarılıyor. Sonra tekrar stüdyoya dönülüyor. Özkan TRT’nin 14 - 24 Mayıs tarihleri arasında partilere ayırdığı süreleri anlatıyor:

Erdoğan - Cumhur ittifakı: 28 saat 28 dakika

CHP - İnce: 2 saat 52 dakika

İyi Parti - Akşener: 9 dakika 30 saniye

Vatan Partisi: 1 dakika

HDP - Saadet Partisi: 0 dakika

TRT ve diğer TV’lerin yayın adaletsizliğine RTÜK’ün vereceği ceza mı? Yok!

TWİT

Twitter’da 1920’ler İstanbul’undan bir fotoğraf ve altında şu not:

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinde kullandığı toplar, İngiliz işgal güçlerince İngiltere’ye götürülürken.

Acı olan, Fatih’in gemilerinin yanaştırdığı yerden onun mirası çalınırken yetkililerin sadece izlenmiş olması.”

Twitter’da Selcan Taşçı’dan bir not da şöyle:

“19 Mayıs olmasaydı bugün 29 Mayıs’ı anamazdık.”

WİKİ

İnternet kültür ansiklopedisi Wikipedia’nın hem İngilizce hem Türkçe versiyonları hâlâ yasaklı. Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Wikipedia’nın, engellemeye gerekçe olarak gösterilen içerikleri hâlâ kaldırmadığını söylüyor. Sebep bu mu? Türkiye hariç dünyanın her ülkesinden Wikipedia’ya girilebiliyor. Üstelik “wikipedia.org” adresinin başına bir 0 koyarak “0wikipedia.org” diyerek de sitelere girmek mümkün. Siteden sadece saf vatandaş yararlanamıyor.