Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Çinli general Sun Tzu’nun yüz yıllar önce yazdığı “Savaş Sanatı” adlı kitap bugün de geçerli olup askerlik bilgilerini ve strateji yöntemlerini içerir. Mesela der ki:

? Nereye saldırmayı planladığın bilinmemelidir. Eğer düşman senin nereye saldıracağını bilmezse pek çok yeri takviye etmek zorunda kalır.

? Öncü kuvvetlerini takviye etse artçı kuvvetlerini zayıflatır. Artçılarını takviye etse öncülerini zayıflatır. Sağ kanadını takviye etse solunu, sol kanadını takviye etse sağ kanadını zayıflatır...

Haberin Devamı

***

Fatih Sultan Mehmet’in hayatını da yazmış olan Bizanslı tarihçi Kritovulos, “Kritovulos Tarihi” adlı eserinde (İş Bankası Yayınları, s.130) şöyle diyor:

“Sultan, Adrianupolis’te (Edirne) kaldığı kış mevsimi boyunca büyük bir ordu hazırladı. Ancak düşüncelerini açıklamadı, sefer hazırlıklarının kime karşı yapıldığını kimse bilmiyordu...”

Fatih Sultan Mehmet ilkbahar gelince harekete geçer ve Belgrad’a yürür.

O güne kadar da kimse hedefinin neresi olduğunu öğrenemez.

Şimdilerde maşallah... Ordunun hedefleri ve hareketleri neredeyse anbean, ilgili ilgisiz herkes tarafından açıklanıyor, “Hazır olun, biz geliyoruz” mesajları bolca veriliyor.

Mühür şarttır...

İttifak yasasında oy verme koşulları yenilenirken “oy pusulalarında sandık mührü” şartı kaldırıldı. Bu konularda uzman bir isim; Avukat Ece Güner Toprak, “Sandık kurulu mührü seçim yasamızın en önemli güvenlik tedbiridir ve mutlak haliyle muhafaza edilmelidir” diyor. YSK pusula ve zarfların filigranlı olacağı, bunun yeterli güvence sağladığı iddiasında. Oysa filigranlı zarf ve pusulalar çok sayıda bastırılıyor. Bunlara dışarıda belli bir partinin mührü basılarak gizlice sandığa atılmaları veya bir biçimde sayıma dahil edilmeleri mümkün. Sandık kurullarının sabah ilk ve önemli vazifesi pusulaları mühürlemektir. Bunu unutma ihtimali binde bir bile olamaz. Bu zorunluğun kaldırılması hiç de iyi niyetli bir davranış gibi görünmüyor.

TRT

TRT’nin, kurumu dolandıran avukatın adını neden açıklamadığını sormuştuk. TRT Genel Müdürlüğü, CHP Milletvekili Atila Sertel’in bu konudaki sorusu üzerine bir açıklama yaptı... Dolandırıcı avukatın adı Kubilay Erdoğan imiş. Erdoğan kurumla ilgisi olmayan davalarda sahte avans ve harcırah belgeleri düzenleyerek 3 milyon 337 bin lirayı zimmetine geçirmiş. Hakkında ceza ve alacak davası açılmış olup mahkemesi sürüyormuş... Umarız TRT parayı geri alır... Tabii bu avukatı adresinde bulabilirse!

Haberin Devamı

VER

ABD’den Fetullah Gülen’i istiyoruz. Vermiyor. Almanya ve Yunanistan’dan FETÖ’cü kaçak askerleri istiyoruz. Vermiyorlar. En son Çekya’dan PYD eski başkanı Salih Müslim’ü istedik. Vermediği gibi hemen serbest bıraktı. Bu neyi gösteriyor? O ülkelerin Türkiye’de yargının adil olduğuna inanmadığını mı? Bizde işkence yoktur açıklamalarına kanmadığını mı? Her seçim öncesi gündeme gelen “idam” cezası vaatlerinin iade isteğimizin reddinde önemli rol oynadığını mı? Ya da herkesin bize düşman olduğunu mu? Hangisi dersiniz?

KÜLTÜR

TBMM Kültür Komisyonu üyeleri Avrupa’daki müzelere ziyaretler gerçekleştirdi. Komisyon üyesi CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, T24’ e yaptığı açıklamada, Louvre Müzesi’nin İslam Eserleri Bölümü’nde Bursa Ulu Cami mihrabının sergilendiğini anlattı... İbadethanelerden çalınan eserlerin öncelikle istenmesi gerektiğini söyledi. Kuyucuoğlu soyulan ülkelerin soyan ülkelere karşı ortak bir cephe oluşturması gerektiğini de sözlerine ekledi. Kim bu soyan ülkeler?