Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Seçimin yapıldığı 24 Haziran, efsane eğitimcimiz İsmail Hakkı Tonguç’un da ölüm yıl dönümüydü...

Onu 1950’lerde verdiği şu enfes demokrasi dersiyle anıyoruz:

“Demokrasinin iki çeşidi vardır. Biri zor ve gerçek olanı, öbürü de kolayı, oyun olanı. Topraksızı topraklandırmadan, işçinin durumunu sağlama bağlamadan, halkı esaslı bir eğitimden geçirmeden olmaz birincisi, köklü değişiklikler ister. Bu, zor demokrasidir ama gerçek demokrasidir.

İkincisi kâğıt ve sandık demokrasisidir. Okuma yazma bilsin bilmesin, toprağı, işi olsun olmasın, halk bir sandığa elindeki kâğıdı atar. Böylece kendi kendini yönetmiş sayılır. Bu oyundur, kolaydır.

Haberin Devamı

Amerika bu demokrasiyi yayıyor işte. Biz demokrasinin kolayını seçtik, çok şeyler göreceğiz daha...”

CHP’nin içinden...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 1 Kasım 2015 seçimi öncesi başarısız olursa istifa edeceğini söylemiş, hangi hallerde kendisini başarısız sayacağı sorusuna:

- Eğer bir önceki seçimden daha az oy alırsam başarısızım, cevabını vermişti.

Kılıçdaroğlu 7 Haziran’da yüzde 25, 1 Kasım’ da yüzde 25.3 oy aldı ve kendisini başarılı sayarak yola devam etti. Bu seçimde aldığı oy ise yüzde 22.7... Oysa birkaç hafta önce seçimde yüzde 60 oy alacaklarını söylüyordu!

Muharrem İnce ise aldığı oyun da ötesinde bir liderlik becerisi ortaya koydu. Partililerce liderliğe yakın görünüyor. Parti içinde bu yönde bir hareketlenme bekleniyor. Tabii Kemal Bey ve ekibi de “9 ay sonra yerel seçim var, aman suyu dalgalandırmayalım” diyerek dalgayı zapt etmeye çalışacaklar...

Ki bilmiyoruz faydası olur mu?

ÇUBUK

Diyabet hastalarının kullandığı kan ölçer çubuklar vardır.

Diyabet hastaları günde bir iki kez kan ölçmek zorundadır.

Bu çubukların 50 adedi 45 liralık kutuda satılıyor.

Bu meblağın 20 lirasını devlet ödüyor

25 lirasını ise vatandaş ödemek zorunda kalıyor. Ağır yük...

PATATES

Mart ayında 500 bin ton patates depolarda bekliyor, üretici 10 - 15 kuruşa müşteri bulamıyordu. Haziranda ne oldu? Patates 6 lira oldu. Peki neden? CHP Niğde Milletvekili Fethi Gürer anlatıyor:

Haberin Devamı

- Geçen yıl 41 ilde uygulamaya başlanan lisanslı depoculuk uygulamasına Niğde alınmadı.

Niğde’de patates eylül, ekim aylarında hasat edildikten sonra ocak, şubat, mart ve nisan aylarında satışa sunulmak üzere depolara konulur.

Ancak bu yıl havalar sıcak gittiği için ve yetersiz depolama yüzünden patates çillendi ve çürüdü. O yüzden Adana’da çıkan yazlık patates tarlada 2 liraya satılıyor. Manava 5 - 6 liraya geliyor. Depolama tesisleri yeterli olsa...

Patatesi işleyen tesisler kurulmuş olsa, bu sıkıntılar yaşanmayacaktı. Soğanda benzer bir durum var.

Sıkıntı tarımın ihmal edilmesinden kaynaklanıyor.

SAT

Seçime üç gün kala çarpıcı bir satış kararı daha ortaya çıktı. Abdülmecit ve Abdülhamit dönemlerinde inşa edilen yapıların da dahil olduğu 16 tarihi bina satışa çıkarıldı. Mimarlar Odası Ankara Başkanı Tezcan Candan, “Ankara’da Sağlık Bakanlığı ve Hıfzıssıhha Enstitüsü ile İstanbul’da Kabataş Erkek Lisesi, Siyami Ersek Göğüs Hastanesi, Haydarpaşa Lisesi (Tıbbiyeyi Şahane) ve Heybeliada Sanatoryumu bu satış listesinde yer alıyor” dedi.

Haberin Devamı

Bu binalara bugün yarın “Boşaltın” emri gidecek...

Anılar yakında kafe, otel, lokanta, AVM vs. olacak!