Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

ABD Başkanı Trump’ın YPG’ye ağır silah verilmesine yönelik kararı, Suriye’de bir Kürt devleti kurulmasına kesin desteğini ifade ediyor. ABD Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard Haass’ın şu mesajı da ilişkilerin tuzu biberi oldu:

“Trump yönetiminin Suriye Kürtlerini silahlandırdığını görmek güzel. (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan) ziyaretini iptal ederse, otoriter yönetimi ve Suriye’deki yararsız rolü göz önüne alındığında büyük bir kayıp olmaz.”

Türk - Amerikan ilişkileri hiçbir zaman bu kadar dibe vurmadı...

Haberin Devamı

Sadece ABD mi? Bir Alman diplomatının şu sözlerinin de altını çizelim:

“Almanya-Türkiye ilişkileri 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana hiçbir zaman bu kadar kötü olmadı...”

İç politikada puan toplayacağız diye ona buna hakaret etmeye... Gücümüzle orantısız tehditlere... Ardından geri adım atarak durumu toparlamaya dönük ilkel dış politika sonucu...

Ne çevremizde ne de Batı’da dostumuz kaldı...

Dostları ve komşuları tarafından yok sayılan, bölgedeki ve dünyadaki etkisini tamamen yitirmiş bir ülkenin bulunduğu yerden bir adım ileri gitmesi mümkün mü?

Şimdi de ABD, YPG’yi tam teşkilatlı ordu haline getiriyor. Stratejist Cahit Dilek şöyle diyor:

- Devlet varsa ordu vardır, ordu oluşturuluyorsa devlet olacak demektir...

Bu ordunun Suriye’de işi sağlama aldıktan sonra Türkiye’nin Güneydoğu’suna yöneleceğini söylemek kehanet değildir.

CÜBBELİ

Cübbeli Ahmet Hoca, internette dolaşan videoda konuşuyor, aynen şöyle diyor:

“Kadınlar duymasın ama sizin işinize yarar, ‘en çok salavat getiren cennette en çok huriye sahip olur’... Beleş iş yok! Yatana saman yok! Tamam? Salavata devam, huriler bol... Resulullah öyle buyurdu. Tabii şimdi kadınlar bunu duymasın, ahirette zaten o damarları alınacak onların o sinir damarları, kıskançlık damarları alınacak yoksa cennette de başımıza bela olurlar...”

Medyada adı “ünlü hoca”, “din adamı” vs. diye geçen birinin sözleri bunlar...

Din böyle mi der gerçekten? Bu zat din adamı mı? Merak ettik...

PALLİS

Taha Akyol sütununda Yunanlı politikacı Alexander Pallis’in 1937’de yazdığı “Yunanlıların Anadolu Macerası” adlı kitabından alıntı yapmış. Pallis der ki:

Haberin Devamı

“Mustafa Kemal ve Venizelos Balkanlar’da kendi kuşaklarının yetiştirdiği yegâne devlet adamlarıdır. Hemen herkes, Mustafa Kemal’in dünyanın en büyük devlet adamlarından biri sayılmasının sebeplerini bilir. En yüksek derecede bir askeri ve siyasi dehanın bir araya gelmesiyle, önce memleketini yok olmaktan kurtarmış, sonra da yeniden kurmayı başarmıştır.”

Atatürk’ü düşmanları tanıdı, bizim tarihçi geçinenler bir türlü tanıyamadı... Bir de Atatürk’e hakareti tepeden özendirenler var ki... Onlar yine suskun...

OĞUZ

Cumhuriyet gazetesi internet yönetmeni Oğuz Güven, Savcı Mustafa Alper’in ölümüyle ilgili haberin başlığı nedeniyle gözaltına alındı. Gözaltı süresi 7 güne uzatıldı. Söz konusu başlık şöyle:

“İlk FETÖ iddianamesini hazırlayan Başsavcı Mustafa Alper’i kamyon biçti”

Başlığı yeterince duyarlı bulmayabilir, etik açıdan eleştirebilirsiniz...

Nitekim başlık bir süre sonra değiştirilmiş.

Ama hapis nereden çıktı?

Haberin Devamı

Gazetecinin attığı başlıkta seçtiği kelimeler yüzünden hapsedilmesi herhalde dünya basın tarihinde bir ilk...

Bu ülkede bir dinci gazete iki günün biri insanları hedef gösterir. O insanlar arasından vurulup ölenler olmuştur. Bu gazete hakkında bir soruşturma açıldığını bile duymamışızdır.

Şimdi bir başlık yüzünden 7 gün gözaltı... El insaf...

ADA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin’de bulunan Yunanistan Başbakanı Çipras ile görüşüyor.

Görüşmede darbeci subayların iadesi dahil birçok konu ele alınıyor.

Fakat Yunanistan işgali altındaki 18 adamızdan hiç bahis yok.

2004 yılından sonra Yunanistan işgaline uğrayan bu adalarla ilgili olarak “gizli anlaşmayla verildi” iddiası da vardır.

Türk tarafının ısrarlı sessizliği neden? Yoksa o iddia doğru mu?

JEST

Albay Orkun Özeller tüm milletin gönlünde taht kurdu. Adeta efsane oldu. İncirlik üssündeki madalya töreninde Amerikalıların verdiği madalyayı reddeden Orkun Özeller şöyle dedi:

“Madalyayı verenler benim düşmanım olan YPG (PKK) ile işbirliği içindedir. Onurum, bu madalyayı kabul etmeme müsaade etmiyor.”

Acaba Kara Kuvvetleri Komutanlığı sırasında Amerikalılardan madalya alan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da böyle bir jest yapar mı? Bekleniyor benzer bir jest...