Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan dün bir basın toplantısıyla Yerli Üretim Logosu’nu tanıttı. Logoda bir ay yıldızın olması beklenirdi, ama yoktu. Bakan Pekcan,
- Türkiye’de istihdam yapan yabancı firmaların Türkiye’de üretilen ürünleri de yerlidir. Onlar da aynı yerli logoyu kullanacaktır, dedi...
Peki, bir yerli veya yabancı firma, ürettiği malın girdilerinin yüzde 80’ini ithal eder, burada montaj yapıp satarsa... O da mı yerli sayılacak? Evet... Üretimde Türk işçisinin çalışması yeterli sayılıyor...
Oysa bunun daha net bir ölçüsü olmalıdır. Örneğin ABD’de “Buy American” kampanyasında bir ürünün Amerikan malı sayılması için girdilerinin yüzde 50’den fazlasının ülke içinde üretilmesi şartı koşulmuştur.

Haberin Devamı

****

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, basın toplantısında piyasa denetimlerini de anlattı...
680 üründe gramajla oynandığını, 1296 üründe ise haksız fiyat artışı tespit ettiklerini açıkladı.
Kim bu firmalar? Ne ceza verildi? Açıklanmıyor... Oysa diyelim en çok sahtekârlık yapan 10 firmanın adı açıklansa, verilen cezalar belirtilse, bunun bir caydırıcı etkisi olabilirdi.
Her gün her şeye zam gelirken fiyat denetimleri her zamankinden fazla önem taşıyor.
Sayın Bakan umarız bu konuda daha sıkı önlemlere yönelir...

TESADÜF OLABİLİR Mİ?

Atatürkçü Düşünce Derneği yeni havalimanına Atatürk adının verilmesi için açtığı kampanyayı sürdürürken... CHP’li Onur Öymen de partisine hatırlatmada bulunuyor:

- Bence bu konuda öncelikli görev Atatürk’ün kurucusu olduğu CHP’ye düşüyor. CHP, Meclis’e, yeni alana Atatürk adının verilmesi için bir yasa önerisi vermelidir...

***

Statlardan Atatürk adlarının kaldırılması... Müfredattan Atatürk’ün çıkarılması... Atatürk’ün heykellerine saldırılar... Yeni havalimanına Atatürk adının verilmemesi... İş Bankası’ndaki Atatürk’ün mirası olan hisselerin sorgulanması... Bunlar tesadüfen peş peşe gelen olaylar mı? Böyle tesadüf olur mu?

KOŞ...

Vatandaşlık kanununun uygulanmasına yönelik yönetmelikte değişiklik yapıldı...
Örneğin... En az 250.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın alan kişi vatandaşlık isteyebilecek.
Bu kararların döviz girişini teşvik için alındığı söyleniyor
Oysa 250 bin dolar karşılığı TL ödeyerek konut satın alan bir yabancı da vatandaş olabilecek.
Yeni uygulamaya bir sebep de durgun olan gayrimenkul piyasasını canlandırmak olmasın?

Haberin Devamı

KUM

Karadeniz kıyısının nadide turizm bölgesi Kıyıköy’den yılda 300 bin ton kum çıkarılması için bir firmanın yaptığı ÇED başvurusuna valilik onay vermiş. Burası hem turizm cenneti, hem değerli balıkların üreme merkezi olarak biliniyor.

Geçenlerde İtalya’nın Sardunya Adası’ndan 3 şişe plaj kumu götürmeye çalışırken yakalanan İsveçli bir turiste 3 bin euro ceza yazıldı. Çünkü adanın kumu özelmiş ve kanunla korumaya alınmış. Belediye Başkanı önümüzdeki yıl plaja havlu yayılmasını da yasaklayacağını söylüyor. Amaç havluya yapışan kum tanelerinin başka yere taşınmasını önlemek. Bir yönetici ‘halka ve gelecek nesillere’ ait değerleri işte böylesine titizce korumalı.

Haberin Devamı

GÜL

Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Eylül’de Gemlik’in Umurbey Mahallesi’ne giderek eski DP lideri Celal Bayar’ın anıt mezarını ziyaret etti. Kabrine gül bıraktı.

15 Eylül, Bayar’ın ne doğum, ne ölüm yıl dönümü. Kılıçdaroğlu’nun ziyaret sebebi neydi? Anlayan varsa bize de anlatsın!