Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Başbakan Binali Yıldırım, zeytinlik alanları tahrip edeceği söylenen yeni zeytincilik tasarısını savunurken şöyle konuşuyor:

“Bir yerin zeytinlik alanından çıkarılması önce kurulda değerlendirilecek, kurul uygun görürse ayrıca bakanlığın izni gerekecek... Dahası, zeytinlik alanından çıkarılan alanlar kadar yeni zeytinlik alanları oluşturulacak.”

Bu gerekçeye ziraat mühendisi kökenli CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal şu yanıtı veriyor:

- Zeytini koruyacağı söylenen kuruldaki 11 üyeden 6’sı bakanlık bürokratı. Bu yapısıyla kurulun iktidarın güdümünde olacağı çok açık.

Haberin Devamı

- Ortadan kaldırılan kadar yeni zeytinlik alanları oluşturulacağına ne dersiniz?

- Zeytin, gece - gündüz sıcaklık farkı çok olmayan, en düşük sıcaklığı eksi 10’un altına düşmeyen alanlarda yetişen, sıfırdan fidan dikildiğinde 10 yılda meyve verebilen bir bitkidir. Yani, öyle her yerde zeytinlik kuramazsınız. Kursanız da 10 yılda yetişir...

Başbakan Binali Yıldırım, bu yasadaki değişikliğe neden ihtiyaç duyulduğunu da şu sözlerle açıkladı.

“Zeytinliklere yapılmış sanayi tesislerinin hukuki hale getirilmesi icap ediyor.”

Orhan Sarıbal’ın bu gerekçeye yanıtı:

- Niye hep yasaları, onları çiğneyenlere göre değiştiriyoruz da yasaları çiğneyenleri engellemiyor ve cezalandırmıyoruz? Zeytinliklerimizi iktidar yandaşı üç - beş sanayici ya da madenci uğruna yok etmeyelim.

Koğuşta dram...

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Ege’de cezaevlerini ziyaret ediyor. Aliağa Şakran Kadın Cezaevi’nde müdüriyet tarafından şu uyarı asılmış:

‘Kuran-ı Kerim ve ders kitabı dışında kesinlikle kitap alınmayacaktır.’

Mahkumların roman okuması neden yasak! Bilinmiyor. Sertel, mahkûmlardan birini şöyle anlatıyor:

- Fadime Danışman, ikisi üç ve beş yaşında biri de dokuz aylık olmak üzere üç çocuk annesi. 15 Temmuz sonrası Polisler evine geliyor. Kocasını soruyorlar. Kocasının evde olmadığını ve fırında çalıştığını söylüyor. Hangi fırında sorusuna fırının adını bilmediği için cevap veremiyor. Fadime 9 aydır bu yüzden tutuklu... Koğuşta 9 aylık çocuğuyla birlikte kalıyor. O koğuşta böyle 10 çocuk daha var!

Haberin Devamı

Adında Adalet olan bir partinin yönetiminde bunlar yaşanmamalıydı...

ARAŞTIRMA

CHP Milletvekili Veli Ağbaba, helikopter kazalarının araştırılması için Meclis’te komisyon kurulmasını önerdi. Tabii boşuna... CHP bu konularda ciddi ise...

Parti bünyesinde araştırma ekipleri kurmalı... Bu tür kritik konuları partiye (veya Meclis grubuna) bağlı uzmanlar araştırmalı sonucu parti başkanlığına rapor etmeli...

TEOG

2014-2015 TEOG ortak sınavlarında 1190 birinci var. 2015-2016 yılında bu rakam 987’ye gerilemiş... Bu yıl birden sayı 17 bine fırlıyor... İkincilerin sayısı da 30 bin... Eğitim İş sendikası eğitimin başarılı gösterilmesi için soruların bu yıl kasten kolay hazırlandığı kanısında. Bu arada kopya kokusu da almışlar. Sendika diyor ki:

- Batman’da bir ortaokulda aynı sınıftaki 10 öğrencinin 120 sorunun tamamını doğru yaptığı, aynı sınıftan 6 öğrencinin bir, 5 öğrencinin ise 2 soruyu yanlış yaptığı, Batman İl Milli Eğitim Müdürü’nün açıklaması olarak basında yer almıştır. Bu durum birçok açıdan şüphe uyandırmıştır...

Haberin Devamı

Ülkeyi yönetenlere bir çağrı: Ne olur çocukların üzerinden ellerinizi çekin...

Haydarpaşa Gar’ındaki

kitap fuarını gezdiniz, rengarenk kitaplara dokundunuz mu?

Başka

zaman göremeyeceğiniz,

bulamayacağınız binlerece kitap

orada sizi bekliyor. Mutlaka uğrayınız...

İADE

Darbecileri iade etmiyor diye ABD, Yunanistan, Almanya gibi ülkelerle kavga ederken... Bir de ne görelim... Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, aralarında FETÖ lideri Fetullah Gülen’in de bulunduğu 130 isim 3 ay içinde Türkiye’ye dönmezlerse vatandaşlıktan çıkarılacaklarmış. 3 ay içinde kim döner Türkiye’ye?

CHP Trabzon Milletvekili avukat Haluk Pekşen diyor ki:

“Fethullah Gülen ve örgüt yöneticilerinin vatandaşlıktan çıkarılmasıyla ne bugün ne de gelecekte iadeleri mümkün olmayacaktır. Böylece 15 Temmuz darbe girişiminin üzeri örtülecektir...”

Demek ki şimdi de kaçakların iade edilmemesi için önlem alınıyor.

Pek de şaşırtıcı gelmedi.